Ιράκ : Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 10:36
UPD:20:32

A- A A+

Συμπληρώθηκαν 12 ημέρες από την εκδήλωση της αμερικανο-βρετανικής επίθεσης στο Ιράκ και οι τελευταίες εξελίξεις είναι οι ακόλουθες :

* Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν άοπλο Ιρακινό οδηγό, σε φυλάκιο ελέγχου έξω από τη Σάτρα. Χθες το βράδυ με ανάλογο τρόπο οι Αμερικανοί είχαν σκοτώσει επτά γυναίκες και παιδιά, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, κοντά στη Νατζάφ.

* Δύο ισχυρές εκρήξεις έγιναν στη νότια Βαγδάτη, ύστερα από μία νύχτα αεροπορικών επιθέσεων, με στόχους κτίρια στη κεντρική Βαγδάτη. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με άνδρες της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στα μέτωπα του νότου, καθώς προσπαθούν να προωθήσουν τις θέσεις τους προς τη Βαγδάτη.

* Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τον Σαντάμ να κάνει μία «θυσία» να παραιτηθεί, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος. Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε διάψευση της πληροφορίας ότι μέλη της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

* Μονάδες του αμερικανικού στρατού έχουν φθάσει -σύμφωνα με αμερικανικές πηγές- σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Δηλώσεις

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκηπας Σαούντ δήλωσε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να παραιτηθεί : «Παραμένοντας στην εξουσία μόνο προβλήματα φέρνει στη χώρα του. Περιμένουμε να κάνει μία θυσία για τη χώρα του, όπως ζητά από τους πολίτες να θυσιασθούν για τη χώρα τους».

Υψηλόβαθμος αξιωματικός στην Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ, για το κόστος του πολέμου : «Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε πολύ υψηλό τίμημα, διότι δεν προτιθέμεθα να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από το να διασφαλίσουμε ότι αυτό το καθεστώς θα ανατραπεί. Εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες, τότε θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες».

Αναμένονται

* Επίσκεψη, σήμερα, του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, στην Αγκυρα και στις Βρυξέλες.

* Ο Σύρος πρόεδρος επισκέπτεται αύριο την Αυστρία.

* Ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα απαντήσει αύριο σε ερωτήσεις βουλευτών. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αρχίζει στις 13:00'.

Απώλειες

* ΗΠΑ : 51 νεκροί, 14 αγνοούμενοι

* Βρετανία : 26 νεκροί

* Ιρακινός στρατός : Δεν υπάρχουν στοιχεία

* Ιρακινοί πολίτες : 589 νεκροί, 4.582 τραυματίες (στοιχεία των Ιρακινών).

Στρατιωτική δράση

Βαγδάτη : Νέες αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους στο κέντρο και στα νότια της πόλης. Χτυπήθηκε και πάλι το προεδρικό μέγαρο και το κτίριο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Στα νότια προάστια επλήγησαν θέσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Νότιο Ιράκ : Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στα περίχωρα της Χίλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Μάχες στις όχθες του Ευφράτη, κοντά στην αρχαία Βαβυλώνα. Τουλάχιστον ένας Αμερικανός σκτοώθηκε στο μέτωπο της Χιντίγια. Αμερικανοί πεζοναύτες μπήκαν στη Σάτρα, 35 χιλιόμετρα βόρεια της Νασιρίγια, ύστερα από σφυροκόπημα της πόλης με τανκς, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους σφοδρές μάχες γίνονται γύρω από τη Νασιρίγια. Βρετανοί πεζοναύτες συγκρούονται νότια της Βασόρας, με Iρακινούς στρατιώτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή