Ομάδα Συντονισμού για την ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνιών με την Κίνα αποφασίστηκε να συσταθεί, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου με θέμα την αποτίμηση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην ασιατική χώρα και τη χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, με στόχο την υλοποίηση των συμφωνιών και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών.
Η Ομάδα, που συγκροτήθηκε, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, έτσι ώστε να μη χαθεί χρόνος.
Την Ομάδα αποτελούν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ισάϊας και ο προϊστάμενος του γραφείου του πρωθυπουργού για τον ψηφιακό σχεδιασμό Δημήτρης Πτωχός.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί που συνόδευσαν τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του στην Κίνα και έγινε μια συνολική ανασκόπηση όσων δρομολογούνται για τις επόμενες ημέρες.
«Η επίσκεψη στην Κίνα δεν ήταν μια επίσκεψη δημοσίων σχέσεων. Έγινε, λοιπόν, σήμερα μια σύσκεψη για την παρακολούθηση των όσων δρομολογήθηκαν», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης.
«Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε μια σύσκεψη συντονισμού μετά το πετυχημένο ταξίδι της Κίνας. Ο κάθε υπουργός αναλαμβάνει τις δικές του εκκρεμότητες να τις παρακολουθεί από εδώ και μπρος και όλους μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Πάντως η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «τεχνητή» την εικόνα «που πάει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση» με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε ειδικότερα την κυβέρνηση ότι «αδιαφορεί» για τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου, όπως επισημαίνει να υπηρετήσει «το ξοφλημένο πρόγραμμα του μνημονίου».
«Δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψει κανείς τα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, όπως το λιμάνι του Πειραιά. Το γεγονός ότι είναι στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου για την Ευρώπη. Αυτό το γνωρίζουμε. Το θέμα είναι πως τα αξιοποιεί η ελληνική πολιτεία αυτά τα πλεονεκτήματα», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως τόνισε, κάθε είδους συμφωνία που γίνεται πρέπει να είναι υπέρ της εγχώριας οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και να μην οδηγεί «σε λεόντειες συμφωνίες υπέρ των υποτιθέμενων επενδυτών».
«Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και πυξίδα για την άμεση προσέλκυση κινέζων τουριστών στη χώρα μας και την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην τεράστια κινεζική αγορά, το μόνο που κάνει είναι να διαπραγματεύεται σαν σύγχρονος πλασιέ την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής», δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Οι συμφωνίες της κυβέρνησης έχουν αποκλειστικό στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων -εγχώριων και ξένων- υποστηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το ταξίδι του Πρωθυπουργού και καλεί το λαό να μην παρασυρθεί από το κλίμα «εθνικής επιτυχίας», που καλλιεργείται και να μην έχει ψευδαισθήσεις ότι το βιοτικό του επίπεδο θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι συμφωνίες αυτές δεν λύνουν το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, ανοίγουν το δρόμο για νέα επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και πανάκριβες υπηρεσίες για το λαό, ενώ οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, «θα αμείβονται με μισθούς πείνας και θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων».
Αλλά και η προώθηση της κατασκευής του αγωγού TAP, όπως υποστηρίζει ο Περισσός, «όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια για τη χώρα και φτηνή ενέργεια για τις λαϊκές οικογένειες, αλλά ταυτόχρονα εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα ανταγωνιστικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ε.Ε.».