Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού, σύμφωνα με πληροφορίες με τη βοήθεια μαχητών της Χεζμπολάχ, για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης Κουσάιρ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο στρατός «αποκατέστησε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις περισσότερες συνοικίες του Κουσάιρ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη λιβανική μεθόριο. Ωστόσο, πηγές των ανταρτών διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του την πόλη.
Συρία: Η στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ στον έλεγχο του Άσαντ Οι δυνάμεις του Άσαντ επανακατέλαβαν την πόλη Κουσέιρ στην επαρχία Χομς που αποτελεί προπύργιο των στρατευμάτων της συριακής αντιπολίτευσης. Με τη βοήθεια δυνάμεων της Χεζμπολάχ, οι καθεστωτικοί έθεσαν υπό έλεγχο την κεντρική πλατεία και το δημαρχείο της πόλης. Στις μάχες που μαίνονται μέσα και γύρω από την πόλη τις τελευταίες ώρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32 άτομα. Το σημείο έχει μεγαλή στρατηγική αλλά και συμβολική σημασία για τον Άσαντ, καθώς αποτελεί πέρασμα για τη Μεσόγειο από τη μία και από την άλλη είναι περιοχή που κατοικείται από Αλαουίτες, δηλαδή ομόθρησκους του Άσαντ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου τριάντα μαχητές των ειδικών δυνάμεων της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και είκοσι στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις στην πόλη Κουσάιρ.
Συρία: Σκληρή μάχη για τον έλεγχο του Κουσέιρ Οι αντάρτες στη Συρία δεν δέχονται εύκολα την ήττα. Μπορεί οι δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ να ελέγχουν το Κουσέιρ, όμως οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη. Στις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν σκοτωθεί 30 μαχητές της Χεζμπολάχ που στηρίζει τον Άσαντ και 20 άντρες του κυβερνητικού στρατού. Το Κουσείρ έχει μεγάλη στρατηγική αλλά και συμβολική σημασία για τον Σύρο Πρόεδρο. Βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τη λιβανική μεθόριο και αποτελεί πέρασμα προς τη Μεσόγειο. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από Αλαουίτες, δηλαδή ομόθρησκους του Άσαντ. Ακτιβιστές που βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό, δήλωσαν πως η σύγκρουση για τον έλεγχο του Κουσέιρ ήταν μια από τις σφοδρότερες των τελευταίων δύο ετών.
Εν τω μεταξύ, βλήματα όλμου από τη Συρία έπληξαν την πόλη Χερμέλ του νοτιοανατολικού Λιβάνου, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τρίπολη του Λιβάνου σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολεμίων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η Oxfam προειδοποιεί
Την ίδια ώρα, η Oxfam απηύθυνε σήμερα επείγουσα έκκληση τονίζοντας πως στην διάρκεια του καλοκαιριού θα αυξηθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες, ειδικά στην Ιορδανία και τον Λίβανο.
Εξαιτίας των θερμοκρασιών που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και της συνεχιζόμενης εισροής προσφύγων στις δύο αυτές χώρες «οι υγειονομικοί κίνδυνοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα επείγον πρόβλημα», τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
«Αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών που συνδέονται με την δημόσια υγεία, όπως η διάρροια και οι δερματικές μολύνσεις έχει ήδη καταγραφεί στις κοινότητες υποδοχής προσφύγων και στις προσωρινές εγκαταστάσεις όπου ζουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες», επισημαίνει η οργάνωση.
«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αποκτήσουν οι πρόσφυγες ένα καταφύγιο, να έχουν πόσιμο νερό και επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής», προσθέτει η Oxfam.
Η οργάνωση διευκρινίζει πως δεν διαθέτει προς το παρόν παρά μόνο το 23% των 53,4 εκατ. δολαρίων που χρειάζονται τα προγράμματά της για την επόμενη χρονιά.