Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (1/4/2003) Μέρος 4/9

Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 21:04
A- A A+

ΤΡΙΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΡΙΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Β΄ ΜΕΡΟΣ

11:05 – 12:40

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φαίνεται δεν προσέχει κανένας τα χαρτιά που διαβάζουμε. Μήπως θέλετε να το πούμε «αναγνωστέα› να τελειώνουμε;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ακούσαμε ένα Τζων Τραβόλτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε τον Τραβόλτα. Αυτό σας έκανε εντύπωση από όλα; Μπορεί να συνεχίζει η ανάγνωση έστω και με τον Τραβόλτα.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει):

«.....Μία μικρή πένσα τανάλια, ζ) ένα κλειδί για μπαλόνι αυτοκινήτου, έναν λαμπτήρα 12 Volt, μία ατσαλόπροκα, ένα μικρό μολύβι FABER, ένα πασέτο, ένα κουτί με παστίλιες του βήχα, ένα ρολόι με τις θερμοκρασίες αυτοκινήτου, ένα κουτί από NESCAFE που περιείχε βίδες, πρόκες, λαμπτήρες, ασφάλειες αυτοκινήτου, μία λίμα μαύρη πλαστική, μία σπαστή μαύρη αντρική ομπρέλα, ένας ζεύγος δερμάτινα ανδρικά γάντια χρώματος καφέ, μία μικρή μπαλαντέζα αυτοκινήτου, τέσσερα πλαστικά φις ασφάλειας πριζών, ένα πλήρες μικρό φαρμακείο αυτοκινήτου εμπορίου, μία νάιλον τσάντα super market ALIMENTA που περιείχε τεμάχια σπάγκων, καλωδίων, συρμάτων και έναν πυροσβεστήρα μικρού μεγέθους, μία νάιλον τσάντα super market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ που περιείχε πένσα, κατσαβίδι, κλειδιά και ορισμένα αντικείμενα για επιθεώρηση βλαβών αυτοκινήτου, ροδέλες, βίδες, γκρόβερ κλπ.

Μία νάιλον τσάντα χρώματος μπλε που περιείχε ένα τρίγωνο ασφαλείας αυτοκινήτου, δύο ρευματοδότες μπαταρίας αυτοκινήτου κόκκινου και μαύρου χρώματος, ένα πλαστικό δοχείο τεσσάρων λίτρων με κόκκινο πώμα που περιείχε δύο περίπου λίτρα νερό. Κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού υπήρχε ένα κομμάτι καραβόπανο χρώματος πράσινου διαστάσεων 1 μέτρου Χ 0,70 περίπου με λεκέ λαδιού και βενζίνης.

Στο ίδιο σημείο υπήρχε και ένα σφουγγάρι 0,05 Χ 0,10 περίπου. Στο πατάκι του οδηγού και του συνοδηγού βρέθηκαν πευκοβελόνες και φύλλα ελιάς καφέ και πράσινου χρώματος. Επίσης πευκοβελόνες και ελαιόφυλλα βρέθηκαν εσωτερικά του καπό της μηχανής του αυτοκινήτου. Σε εσοχή του ταμπλό (ντουλαπάκι χωρίς σποτ), υπήρχε μία τεχνητή οδοντοστοιχία τυλιγμένη σε χαρτί περιτυλίγματος που έφερε διάφορα σχέδια χρώματος καφέ.

Στην σταχτοθήκη που βρίσκεται στο ταμπλό του αυτοκινήτου βρέθηκαν τρεις γόπες από τσιγάρα μάρκας ΚΑΡΕΛΙΑ φίλτρου η μία των οποία έφερε ίχνη από κραγιόν χρώματος κόκκινου. Δύο γόπες βρέθηκαν στην σταχτοθήκη που υπάρχει στην πόρτα του οδηγού. Στο αλεξήλιο του συνοδηγού ήταν τοποθετημένο ένα πλαστικό πορτοφόλι χρώματος καφέ, μία πλαστική θήκη που περιείχε μία απόφαση του ΙΚΑ για συνταξιοδότηση του δικαιούχου Γιώτη Κωνσταντίνου Ευαγγέλου. Η ανωτέρω εντολή συντάξεως ήταν έπ’ ονόματι του ιδίου, ένα αντίγραφο απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών για αντικατάσταση του αυτοκινήτου έπ’ ονόματι του Γιώτη Κωνσταντίνου, επισκεπτήρια-μπιλιέτα

του ιδίου. Ο χιλιομετρητής είχε την ένδειξη 97.414 χιλιόμετρα και 600 μέτρα. Ο δε διακόπτης της εκκίνησης του αυτοκινήτου δεν έφερνε ίχνη παραβίασης.

Το εν λόγω αυτοκίνητο έφερε αριθμό πλαισίου ΥΕ 754735 και κινητήρα 12V639 EL7964. Όπως διαπιστώθηκε οι πινακίδες κυκλοφορίας ΥΑΡ 7022 που έφερε το Ι.Χ. φορτηγό MORRIS 585 κατά την ανεύρεσή του είναι γνήσιες και ανήκουν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας SEAT χρώματος πρασίνου ιδιοκτησίας Μπαμπίλη Γεωργίου του Κωνσταντίνου, κατοίκου Νέας Σμύρνης, Προύσσης 47 και είχαν κλαπεί τις νυχτερινές ώρες της 6 προς 7 Απριλίου ΄89 από την παραπάνω διεύθυνση κατοικίας του ιδιοκτήτη όπου είχε σταθμευμένο το αυτοκίνητό του. Το δε αυτοκίνητο είναι ιδιοκτησίας του Γιώτη Κωνσταντίνου του Ευαγγέλου, εμπόρου, κατοίκου Αθηνών, Γεωργιάδη αρ. 6 Φιλαδέλφεια και είχε κλαπεί τις νυχτερινές ώρες τις 21 προς 22/4/89 από την Γρηγορίου Λαμπράκη 1 της ίδιας περιοχής.

Το αυτοκίνητο και οι πινακίδες κυκλοφορίας που έφερε καθώς και όλα τα προαναφερόμενα αντικείμενα επειδή αποτελούν πειστήρια σε σχέση με την ανακρινόμενη υπόθεση κατασχέθηκαν για υποβοήθηση του έργου της προανάκρισης. Γίνεται μνεία ότι η αυτοψία στο σημείο ανευρέσεως άρχισε την 15:00 τις 9/5 και περατώθη 15:30 της ίδιας ημέρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το σχεδιάγραμμα και οι φωτογραφίες επιδείχθηκαν σε όλους. Οι προκηρύξεις της 17Ν οι δύο διαδοχικές, αρχίζουμε από της 25/4.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει:)

«Επαναστατική Οργάνωση 17Ν Αθήνα 25 Απριλίου ’89. Να χτυπήσουμε τους κλέφτες και πουλημένους πολιτικούς, άκυρο – 17Ν αποχή λευκό στις εκλογές. Στην προκήρυξή μας την 11η Νοεμβρίου του ’88 για το σκάνδαλο Κοσκωτά, λέγαμε ότι αυτό δεν ήταν κεραυνός στον αίθριο οικονομικό ουρανό της χώρας. Ότι η μεταπολεμική ελληνική κοινωνία αλλά και η Μεταπολίτευση είναι γεμάτες από σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων σε βάρος της χώρας και αναφέραμε εις απάντηση του Τραπεζίτη Ανδρεάδη στην Εμπορική πριν το ΄75, απάντηση που άφησε ατιμώρητη τότε η Κυβέρνηση Καραμανλή.

Μιλάγαμε για το σκάνδαλο των σκανδάλων, των προβληματικών επί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όπου μία χούφτα καπιταλιστές έκλεψαν από τη χώρα ένα ποσό που σε σημερινές δραχμές ανέρχεται σε 1 τρις. Ποσό που κατόρθωσαν να διοχετεύσουν στο εξωτερικό με διάφορες κομπίνες ζητώντας δάνεια για δήθεν επενδύσεις. Λέγαμε ότι όπως ακριβώς σήμερα οι κύριοι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου και οι Υπουργοί του που αποφάσισαν την χρηματοδότησή του με τα αζημίωτο έτσι και για το σκάνδαλο των προβληματικών οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι τότε Πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και οι οικονομικοί Υπουργοί της περιόδου ΄77-΄81 και οι σημερινοί ηγέτες της που αποφάσισαν με το αζημίωτο την χρηματοδότηση των προβληματικών επιχειρήσεων των φίλων τους καπιταλιστών (ο μεγαλομέτοχος της Πειραϊκής-Πατραϊκής Στράτος) ήταν Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζοντας ότι τα δάνεια δεν θα επιστρέφονταν ποτέ. Λέγαμε ότι ο Κοσκωτάς δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από το να επαναλάβει με περισσότερο ζήλο και ορμή ίσως την πρακτική του Ανδρεάδη, του Κατσάμπα, του Σκαλιστήρη, του Αγγελόπουλου, του Κεσέογλου και λοιπών και οι Παπανδρέου, Κουτσόγιωργας, Πέτσος, Ρουμελιώτης και οι λοιποί στην πρακτική των Ράλλη, Μητσοτάκη, Έβερτ, Παλαιοκρασσά και ΣΙΑ γνωρίζοντας όλοι τους ότι όπως και οι προηγούμενοι θα μείνουν ατιμώρητοι και ότι δεν ρισκάρουν τίποτα.

Σήμερα λοιπόν 6 μήνες μετά την προκήρυξη όλα όσα υποστηρίζαμε επιβεβαιώνονται καθημερινά. Δικαιοσύνη, Βουλή, Κόμματα, Τύπος συνεργάζονται αρμονικά στον προκλητικό εμπαιγμό του ελληνικού λαού ενώ κανένας εκτός από τους δύο ποδοσφαιριστές και τον Μαντζουράνη που δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, δεν έχει επιστρέψει ούτε δραχμή από τα κλεμμένα. Οι διάφοροι μεγαλόσχημοι καπιταλιστές, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοεκδότες, μεγαλοδημοσιογράφοι συνεχίζουν να αλληλοσπαράσσονται για να τσεπώσουν το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα των κλεμμένων.

Παράλληλα παρουσιάζουν σαν κάθαρση και τιμωρία των ενόχων την προφυλάκιση ορισμένων διοικητών ΔΕΚΟ των οποίων η ευθύνη είναι τελείως δευτερεύουσα μπροστά σε αυτή των κύριων υπεύθυνων Παπανδρέου και Υπουργών του και αποκρύβονται στο γεγονός ότι οι ενέργειές τους αυτές είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου μπροστά στην αδυναμία τους να αγγίξουν τους πραγματικούς ενόχους.

Αποκρύβοντας ότι όλοι οι προφυλακισμένοι θα αφεθούν ελεύθεροι το ταχύτερο και ότι οι προφυλακίσεις εντάσσονται μέσα στα πλαίσια του άγριου προεκλογικού πολέμου για την εξουσία που σπαράσσει τις δύο μερίδες του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, τους Νεοδημοκράτες και τους ΠΑΣΟΚους.

Η περίπτωση άλλωστε της Βλάχου αποκαλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς αυτών των προφυλακίσεων. Ενώ έχει αποδεχθεί με πλήθος στοιχείων, εγγράφων και ότι αποδέχθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια από τα κλεμμένα του Κοσκωτά και ότι τα εξήγαγε σε συνάλλαγμα παράνομα στο εξωτερικό εν τούτοις δεν προφυλακίζεται ενώ το σύνολο του Τύπου ποιεί την νήσσα πάνω στο ζήτημα.

Ας υπογραμμίσουμε τέλος το θράσος και τον αριστοκρατικό και διανοουμενίστικο αυριανισμό της εκπροσώπου της πεφωτισμένης Δεξιάς να χλευάσει τον κόσμο και να θεωρεί ότι είναι δικαίωμά της να μην επιστρέφει τα κλεμμένα αλλά και την δουλικότητα της Αριστεράς που έχει καταπιεί την γλώσσα της σε αυτό το θέμα.

Τίποτε όμως δεν δείχνει καλύτερα την πλήρη εξαθλίωση της επίσημης πολιτείας όσο η περίπτωση Κουτσόγιωργα. Αποκαλύπτεται ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και σημαντικότερος Υπουργός της επεχείρησε να πουλήσει τον «κουτσονόμο› στον Κοσκωτά εισπράττοντας 2 εκατομμύρια δολάρια.

Παρουσιάζεται πλήθος στοιχείων, ντοκουμέντων, λογαριασμών. Η θεσμοθετημένη όμως Ελληνική Πολιτεία, η Βουλή, η Δικαιοσύνη, το Σύνταγμα, οι νόμοι είναι τελείως ανίσχυροι απέναντί του. Τίποτε δεν μπορεί να τον αγγίξει. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον κοινοβουλευτισμό ένας Υπουργός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κλέβει ανοιχτά τη χώρα προάγοντας σε υψηλότερα επίπεδα τον αιχμαλωτισμό της χωρίς να μπορεί κανείς να τον διώξει, δικάσει ή τιμωρήσει.

Πρόκειται για μία κυνική αποκάλυψη-ομολογία ενός κοινοβουλευτικού καθεστώτος, εκμαυλιστού, προαγωγού των μεγαλοαπατεώνων Υπουργών και συνάμα προστάτη. Ο Κουτσόγιωργας λοιπόν επιχείρησε μία τόσο χοντροκομμένη κομπίνα και στην περίοδο που βοούσε η χώρα ενάντια στον Κοσκωτά γιατί ήξερε ότι δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος Υπουργός που χρηματίζεται και γιατί προστατεύονταν από την βουλευτική ασυλία.

Αλλά και γιατί ήξερε καλά ότι αν παρ’ ελπίδα πήγαιναν άσχημα γι αυτόν τα πράγματα μπορούσε να αντεπιτεθεί με συγκεκριμένα στοιχεία ενάντια σε άλλους Υπουργούς τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας που είχαν επίσης χρηματιστεί. Γιατί αν ο Κουτσόγιωργας επεχείρησε να πουλήσει τον «κουτσονόμο› 2 εκατομμύρια δολάρια τότε πόσα εκατομμύρια δολάρια πούλησαν τις παράνομες χρηματοδοτήσεις των προβληματικών οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και οι σημερινοί ηγέτης της.

Μια λοιπόν ενδεχόμενη τιμωρία του Κουτσόγιωργα θα έφερνε αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία για τους χρηματισμούς των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε κυρίως η Νέα Δημοκρατία έχουν συμφέρον να τιμωρηθεί ο Κουτσόγιωργας. Αντίθετα μάλιστα είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές θα μεθοδεύσουν το γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης με την παράλληλη εκτόξευση ορισμένων πυροτεχνημάτων για λόγους εντυπωσιασμού γιατί έχουν απόλυτη συνείδηση ότι η διαιώνισή του ισοδυναμεί με τεράστια βόμβα πολλών μεγατόνων στα θεμέλια του κοινοβουλευτισμού αφού ξεγυμνώνει του πολιτικούς, αποκαλύπτει την σήψη και την διαφθορά του πολιτικού κόσμου, δείχνει με στοιχεία χειροπιαστά ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων Κομμάτων είναι εξωνημένοι αργυρών και απατεώνες που εμπαίζουν το λαό.

Τον κίνδυνο αυτό έχει διαβλέψει μέρος του ΠΑΣΟΚ, η Αριστερά και οι τρεις γνωστές δημοκρατικές εφημερίδες. Διαπιστώνοντας τις διαστάσεις που έχει πάρει το σκάνδαλο, τη λαϊκή κριτική και αγανάκτηση αλλά και γνωρίζοντας καλά ότι ούτε κάθαρση πρόκειται να γίνει, ούτε τιμωρία των ενόχων προωθούν ένα result της κάθαρσης-τιμωρίας, ένα πλαστικό υποκατάστατό της.

Ψευδολογούν ασύστολα παρουσιάζοντας τους Δικαστές και τον Επίτροπο σαν δήθεν αδέκαστους και τους προφυλακίζει σαν τιμωρία ενόχων ενώ παράλληλα προωθούν το πλάνο τους που αποσκοπεί στην σιωπηρή παραίτηση Παπανδρέου-Κουτσόγιωργα για να υπάρξει κάποια εκτόνωση της λαϊκής οργής. Σχέδιο που θα αφήσει ανέπαφους και ατιμώρητους ενόχους και προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο σκάνδαλο.

Ο χρηματισμός όμως και η ληστεία χρημάτων από το κοινωνικό σύνολο για λόγους ατομικού πλουτισμού είναι ένα από τα βαρύτερα εγκλήματα εναντίον της χώρας και του λαού.

Καμία κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει την κατά συρροή διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων χωρίς κάποιο μηχανισμό αυτοάμυνας και τιμωρία ενόχων. Η απουσία ενός τέτοιου μηχανισμού αυτοάμυνας και η συνεχής και ανώδυνη διάπραξή τους λόγω της βουλευτικής ασυλίας βάζει σε κάθε λαϊκό αγωνιστή, σαν πρώτο καθήκον του τον αγώνα με όλα τα μέσα ακόμα και με τα όπλα ενάντια σε αυτούς τους εγκληματίες.

Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε το δεύτερο κατά σειρά σπουδαιότητας μετά τον Κουστόγιωργα, τον πασίγνωστο σε όλους τον φαύλο εξωνημένο και αρχηγό των πρώην Υπουργών, τον Γεώργιο Πέτσο. Ο κύριος αυτός όντας Υπουργός έπαιρνε δεκάδες εκατομμύρια από τον Κοσκωτά μέσα σε βαλίτσες όπως έχουν δηλώσει αρκετοί μάρτυρες και έδωσε προσωπικά εντολή σε διοικητή ΔΕΚΟ να καταθέσουν τα χρήματά του στην Τράπεζα Κρήτης.

Είναι λοιπόν ένας από τους κύριους υπεύθυνους της ληστείας των 35 δισεκατομμυρίων. Σήμερα όπως ακριβώς και ο Κουτσόγιωργας λοιδορεί και χλευάζει τον Ελληνικό λαό κρυπτόμενος πίσω τη βουλευτική ασυλία, αφού ούτε η δικαιοσύνη ούτε η βουλή δε μπορούν και δε θέλουν να τον αγγίξουν. Όσον αφορά τους σωματοφυλακές του, της νέας υπηρεσίας αντιτρομοκρατικού τμήματος, έχουμε να πούμε τα εξής:

Όπως κάθε τμήμα της αστυνομίας έτσι και το αντιτρομοκρατικό υποτίθεται ότι καταπολεμά το έγκλημα και ότι σα σκοπό έχει τη σύλληψη των εγκληματιών. Ο Κοσκωτάς έκλεψε 35 δις από τη χώρα και το αντιτρομοκρατικό τμήμα της αστυνομίας αντί να τον συλλάβει ή τουλάχιστον να τον εμποδίσει να διαφύγει, του πρόσφερε κάλυψη, προστασία και ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της περιόδου που κατέθετε στον ανακριτή.

Οι μπάτσοι του αντιτρομοκρατικού έπαιζαν έτσι το ρόλο του σωματοφύλακα ενός κλέφτη και απατεώνα, ενώ ο αρχηγός τους Ρουμελιώτης, συνεργαζόταν στενά με τον Κοσκωτά μέχρι τη στιγμή που τον φυγάδευσε στο εξωτερικό. Σήμερα τέλος, οι ίδιοι μπάτσοι του αντιτρομοκρατικού προφυλάσσουν όλους τους κλέφτες, τον Κουτσόγιωργα, τον Πέτσο, όπως και όλους τους απατεώνες καπιταλιστές που έχουν κατακλέψει τη χώρα. Παίζουν κατά συνέπεια ανοιχτά το ρόλο του σωματοφύλακα των απατεώνων που λυμαίνονται τη χώρα και όχι τους διώκτες του εγκλήματος.

Κατά συνέπεια θα τους χτυπάμε χωρίς καμία προειδοποίηση. Και προειδοποιούμε όλους τους μπάτσους του αντιτρομοκρατικού, τους οποίους κοροϊδεύουν οι προϊστάμενοί τους, λέγοντας ότι περνούν απαρατήρητοι μετά από τα μαθήματά τους, όταν ντύνονται παρδαλά και αφήνουν μούσι ή όταν κυκλοφορούν με ολοκαίνουριες μηχανές μεγάλου κυβισμού. Τους καλούμε να παραιτηθούν από αυτή τη βρώμικη δουλειά που κάνουν και να βρουν άλλη, όσο είναι ακόμα καιρός.

Όπως έχουμε ξανατονίσει, αν οι σημερινοί ηγέτες του ΠΑΣΟΚ είναι κλέφτες οι ηγεσίες της Ν.Δ. για οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη γνώση της πρόσφατης ιστορίας είναι οι μέγιστοι αρχικλέφτες. Ο Μητσοτάκης είναι το κλασικό μοντέλο του πολιτικού που ξεπουλάει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, που ξεπουλιέται σαν τη χειρότερη πόρνη. Το έκανε, όχι μόνο το ’65 αλλά και το ’77, όταν κατακεραύνωνε την οικονομική πολιτική του παραμονή και προσχώρησε στη Ν.Δ. λίγο μόνο μετά.

Πέρα όμως από τον Μητσοτάκη και οι υπόλοιποι ηγέτες και δελφίνοι δεν είναι διαφορετικού ύφους και ήθους. Ο Έβερτ υπήρξε ο βακάλης του Ανδρεάδη στα ναυπηγεία. Μαζί με τον Μητσοτάκη, τον Παλαιοκρασσά και άλλους, υπήρξαν αυτοί που χρηματοδότησαν τις προβληματικές, δηλαδή βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Κουτσόγιωργα, τον Πέτσο, το Ρουμελιώτη.

Ακόμα όμως και πρόσφατοι, όλοι αυτοί, όπως οι Ανδριανόπουλος, Σαμαράς, Παλαιοκρασσάς, είχαν στενότατες σχέσεις συνεργασίας με τον Κοσκωτά. Κατά συνέπεια κανένας τους δεν μπορεί να μιλά για κάθαρση και τιμωρία ενόχων αφού ήδη είναι ένοχοι ανάλογων εγκλημάτων. Σε αυτούς τέλος που θα μας κατηγορήσουν ότι γενικεύουμε αυθαίρετα, έχουμε να τους απευθύνουμε την εξής πρόταση-πρόκληση, που είναι κατά τη γνώμη μας η μόνη που μπορεί να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι οι βουλευτές είναι καθαροί: Να κάνουν αυτό που ζητάνε απ’ τον Κουτσόγιωργα. Να απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής επίσημο έγγραφο εν ονόματι όλων των βουλευτών στην Κεντρική Υπηρεσία των Ελβετικών τραπεζών και να ζητά την πλήρη δημοσίευση των λογαριασμών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες όλων των βολευτώ, όχι μόνο της σημερινής Βουλής, αλλά όλων των Κοινοβουλίων απ’ το ’77 και πέρα, και του Καραμανλή συμπεριλαμβανομένου.

Και θα δει τότε ο ελληνικός λαός ότι οι Κουτσόγιωργες με τα αδικαιολόγητα εκατομμύρια δολάρια είναι στρατιά ολόκληρη, τόσο μέσα στη Ν.Δ. όσο και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι βέβαια γεγονός ότι μία Βουλή που θα απαρτίζεται μόνο από κλέφτες, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει. Θα έπεφτε σε πλήρη ανυποληψία και δε θα μπορούσε να παίζει το ρόλου του κύριου θεσμού του καθεστώτος.

Οι κλέφτες λοιπόν χρειάζονται και ορισμένους άλλους, καθαρούς, τίμιους, η παρουσία των οποίων στη Βουλή είναι το άλλοθι των πρώτων και η πολιτική κάλυψή τους για όλες τις παρανομίες. Χρειάζονται λοιπόν απαραίτητα ορισμένα τίμια κολλητήρια στα οποία προσφέρουν ορισμένες έδρες στη Βουλή και με αντάλλαγμα αυτό τους αφήνουν να κλέβουν ανενόχλητα.

Αυτό το ρόλο παίζει η Αριστερά από το ’74 μέχρι σήμερα. Η Αριστερά λοιπόν σήμερα εμπαίζει τους εργαζόμενους όταν υπόσχεται κάθαρση και τιμωρία των ενόχων. Γιατί σαν πραγματικό κολλητήρι της ΜΑΚ, ποτέ μέσα στο ’74 δεν έκανε κανέναν πραγματικό, μαζικό και μαχητικό αγώνα ενάντια στις απάτες και τα σκάνδαλά της, ποτέ δεν αγωνίστηκε για την τιμωρία των ενόχων. Δεν έκανε απολύτως τίποτε το ’75 ενάντια στις απάτες του Ανδρεάδη, όμοιες με αυτές του Κοσκωτά. Δεν έκανε κανένα πραγματικό αγώνα ενάντια στους απατεώνες καπιταλιστές των προβληματικών που έκλεψαν 1 τρις από το λαό.

Τέλος, ενώ η χώρα βοούσε ενάντια στον Κοσκωτά, αυτή κατέθετε το μεν ΚΚΕ και πάλι στην Τράπεζα Κρήτης, το δε ΕΑΡ έπαιρνε δάνειο από τον Κοσκωτά. Δηλαδή πρόσφεραν πολιτική κάλυψη στον κλέφτη των 35 δις. Σήμερα δεν τολμάνε όχι να αγωνιστούν, αλλά ούτε να υψώσουν τη φωνή τους μην τύχει και τους μαλώσουν οι αστικές φυλλάδες σαν μη σίγουρους κομμουνιστές, για να απαιτήσουν την άμεση επιστροφή των κλεμμένων από τους απατεώνες και τους άλλους κλεπταποδόχους.

Αυτοι λοιπόν οι άνθρωποι θα κάνουν κάθαρση; Θα ζητήσουν την τιμωρία των ενόχων; Το μόνο που ενδιαφέρει και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, είναι οι βουλευτικές έδρες. Αυτές είναι το μυστικό μιας πλαστής πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κόμματα που διαφωνούν πάνω σε όλα τα ζητήματα. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερον, ιδιαίτερα για το κόμμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ΕΑΡ είναι η ελληνική Δεξιά› θα του πήγαινε γάντι αφού δεν έχει ουσιαστικές διαφωνίες με τη ΔΗΑΝΑ.

Αφού έχει σαν όραμα να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια μοντέρνα δυτικοευρωπαϊκή χώρα, αποκρύβοντας με επιμέλεια ότι οι εξελίξεις του εθνοποιημένου μεγάλου κεφαλαίου το αποκλείουν, χειροτερεύουν τη θέση της ελληνικής οικονομία στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας, μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στο ευρωπαϊκό εισόδημα και το ελληνικό, οδήγησαν στο σημερινό ξεπούλημα της ελληνικής οικονομίας, αποκρύβοντας ότι αυτές οι εξελίξεις οδηγούν και αυτές ακόμα τις ανεπτυγμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όχι προς τη δημοκρατία, αλλά προς την ανεργία και την περιθωριοποίηση του 1/3 του πληθυσμού, γεγονός που προμηνύει όσον αφορά το άμεσο μέλλον στην εργατική τάξη.

Παρουσιάζοντας τέλος τα καθεστώτα αυτά σαν ιδεώδη ανθρωπιστικά ενώ αποκρύπτουν τα φρικαλέα εγκλήματά τους σ’ ένα λαό του τρίτου κόσμου και τις γενοκτονίες τους, χάρη στα οποία συγκέντρωσαν ένα μεγάλο μέρος του σημερινού τους πλούτου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι άνθρωποι της ΕΑΡ μας απευθύνουν την ίδια ακριβώς ύβρη..... μας αποκαλούν «συμμορία› και «δολοφόνους›. Αυτό και μόνο δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.

Η κάθαρση λοιπόν του Συνασπισμού της Αριστεράς είναι εμπαιγμός και κοροϊδία των εργαζομένων. Ψηφίζοντας για τον Συνασπισμό δεν ψηφίζεις κάθαρση αλλά επιλέγεις τα κολλητήρια των απατεώνων της ΜΑΚ, τους διάφορους Κύρκους, Ανδρουλάκηδες και λοιπούς, οι οποίοι εδώ και χρόνια τα κάνουν συνεχώς πλακάκια με τους κλέφτες πίσω από την πλάτη του λαού, σε αντάλλαγμα των εδρών και των άλλων θέσεων που τους προσφέρουν οι κλέφτες.

Ψηφίζοντας λοιπόν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ξαναφέρνει στην εξουσία τους κλέφτες. Είναι σα να λες «ναι, είμαι ηλίθιος, συνεχίστε να με κλέβετε›. Ψηφίζοντας Συνασπισμό επιλέγεις τα κολλητήρια των κλεφτών. Η μόνη κατά συνέπεια σωστή λύση για τους εργαζόμενους είναι το σαμποτάρισμα αυτού του θεάτρου των εκλογών.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα σήμερα να επηρεάσει μέσω των εκλογών, έστω και κατ’ ελάχιστο τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Γι αυτό τα δύο μεγάλα κόμματα των βουλευτών, η Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να παίξουν το προεκλογικό τους θέατρο χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ όπου αναγκαστούν να δώσουν κάποια υπόσχεση ή να δεσμευθούν, δεν θα διστάσουν να κατακουρελιάσουν μετεκλογικά αυτές τις δεσμεύσεις όπως το έκαναν και τα δύο στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι εκλογές τέλος είναι ένα θέατρο, γιατί η μετεκλογική πολιτική που θα ακολουθήσει η οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, όπως και όλες οι αποφάσεις, έχουν ήδη παρθεί από αλλού. Το Διεθνές Νομισματοκοπείο στις Βρυξέλλες, οι μεγάλες εθνικές τράπεζες και οι διάφοροι διεθνείς λογαριασμοί του ιμπεριαλισμού, έχουν ήδη αποφασίσει για εμάς νέα πολιτική λιτότητας για να περιοριστούν και τα ελλείμματα του δημοσίου, νέα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Θα προγνωστεί η ίδια πολιτική στα καίρια σημεία οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση. Το σαμποτάρισμα λοιπόν του θεάτρου των εκλογών, είναι η μόνη σωστή λύση για τους εργαζομένους. Οι διαφορετικές όμως στατικές συνθήκες που επικρατούν στα διάφορα μέρη της χώρας και ορισμένοι πρακτικοί λόγοι επιβάλλουν διαφοροποίηση κατά τόπους της υλοποίησης αυτού του σαμποταρίσματος.

Αλλού, όπου είναι δυνατό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το άκυρο ψηφοδέλτιο με το σήμα ή την ένδειξη της 17Ν, αλλού η αποχή, αλλού τέλος το λευκό ψηφοδέλτιο. ¶κυρο, αποχή, λευκό, ανάλογα με τις ιδιαίτερες στατικές συνθήκες είναι η μόνη σωστή στάση στο θέατρο των εκλογών. Καμία λοιπόν λύση, εξυγίανση και κάθαρση δε μπορεί να προέλθει μέσα από αυτό το καθεστώς.

Ούτε το ένοχο Κοινοβούλιο μπορεί να τη δώσει ούτε η συνένοχη Δικαιοσύνη ούτε οι εκλογές αφού θα φέρουν πρώτο κόμμα με τη συστηματική ψευδολογία και πλύση εγκεφάλου, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα των κλεφτών της χώρας, Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ. Ούτε τέλος τα κολλητήρια της Αριστεράς. Οποιαδήποτε κάθαρση και εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται από την ολική αλλαγή, ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, την ολική αλλαγή του Δικαστικού σώματος και τη ριζική αλλαγή του νομικού καθεστώτος.

Η λύση δε μπορεί να είναι καθαρά επαναστατική. Για την ανατροπή του φαύλου καθεστώτος των σκανδάλων, της ρεμούλας, της διαφθοράς, για τη λαϊκή εξουσία με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, για το σοσιαλισμό με καθεστώς αυτοδιαχείρισης από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις οικονομικές μονάδες, μέχρι την τελική νίκη. Αθήνα 25/4/89. Ε.Ο. 17Ν.

Υ.Γ.: Δυστυχώς, ο απατεώνας και κλέφτης του ελληνικού λαού Γεώργιος Πέτσος είχε τύχη βουνό. Όπως λέει και ο λαός μας, «κακό σκυλί ψόφο δεν έχει›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, θα συνεχίσουμε. Έχουν ζητήσει να την διαβάζουμε όλη, έτσι κυρία ή θέλετε να διαβάσουμε ορισμένα στοιχεία; Εάν θέλετε όλη, πολύ ευχαρίστως εγώ.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εάν την θέλετε όλη, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι ο διάλογος που κάνει η «17Ν› με τον κ. Φίλια, αυτή είναι, περί αυτής ο λόγος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά – καλά. Ας διαβάσουμε εκείνο το τέλος.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αν θέλετε να θεωρηθεί αναγνωσθέν, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει τίποτα ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός; Εντάξει – εντάξει δια του συνηγόρου του, που είναι ο κ. Αγιοστρατίτης. Τους εκπροσωπείτε εσείς. Ο κ.Καρύδης εκπροσωπεί τον απόντα. Γι’ αυτό είπα, εάν είναι ένα θέμα που το απομονώνουμε και μας αφορά εδώ, θεωρείται όλη αναγνωσθείσα για να κάνετε χρήση και οι κατηγορούμενοι την ώρα που την θέλουν, αλλά ας αναγνώσουμε μόνο εκείνο το σημείο, να εκλογικεύουμε λίγο τη διαδικασία.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η επισήμανση είχε να κάνει, με το ότι τις απόψεις του κ. Πέτσου συμμερίστηκε και ο Καθηγητής Φίλιας και έγινε αντικείμενο διαλόγου με την «17Ν›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, γι’ αυτό ήταν το θέμα, τώρα κατάλαβα.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Αυτό ήταν κ. Πρόεδρε, το είχαμε πει, ότι θέλησε η «17Ν› να του κλείσει το στόμα για να μην γίνει το Ειδικό Δικαστήριο, επί λέξει είπε ο κ. Φίλιας, διαβάστε το. Αν θέλετε να την διαβάσουμε όλη, εκεί κατατείνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι όλη, τι να την διαβάσουμε.

«Εκτελώντας τον Πέτσο, θα εξαφανίζαμε ένα βασικό μάρτυρα που θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά, λέει ο κ. Φίλιας. Εδώ βέβαια αφήνει ορισμένα υπονοούμενα, που ορισμένοι τσαρλατάνοι των γνωστών χαμαιτυπείων έκφρασαν ανοιχτά λέγοντας, ότι μας έβαλε το ΠΑΣΟΚ.

Αφήνουμε κατά μέρος προς το παρόν τους τσαρλατάνους, ο κ. Φίλιας υπονοεί, ότι ο Γεώργιος Πέτσος είναι ενοχλητικός μάρτυρας και γι’ αυτό πήγαμε να τον εκτελέσουμε. Δυστυχώς όμως για μας και για την επιχειρηματολογία του ο Γεώργιος Πέτσος είναι σήμερα ζωντανός και σύμφωνα με την ερμηνεία του κ. Φίλια κατέχει τρομερά μυστικά. Και είναι προφανές ότι σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση ο Γεώργιος Πέτσος θα είχε συμφέρον να αποκαλύψει πια τα μυστικά για να σώσει την δήθεν απειλούμενη από το ΠΑΣΟΚ ζωή του.

Περιμένουμε, λοιπόν, εναγωνίως τις συντριπτικές για τους υψηλά ισταμένους αποκαλύψεις του πιασμένου πια στην ανακριτική μέγγενη Γεώργιου Πέτσου. Περιττό βέβαια να πούμε ότι όλη αυτή η υπόθεση ερμηνείας της ενεργείας μας κινείται ολοκληρωτικά όχι μόνο στο χώρο του παραμυθιού και του φανταστικού, αλλά και σ’ αυτόν της ευκολίας και της προχειρότητας.

Κατ’ αρχήν εμείς διαφωνούμε ριζικά, ότι ο Γεώργιος Πέτσος ηρωοποιήθηκε από την ενέργεια μας. Οι πολιτικές εκτιμήσεις μας που ήταν βασισμένες βέβαια στην υπόθεση της επιτυχίας και όχι της αποτυχίας, ήταν ότι αυτή κατευθυνόταν πολιτικά εκτός από τον κοινοβουλευτισμό της ληστείας – ρεμούλας ενάντια του ΠΑΣΟΚ και ότι σε καμιά περίπτωση αυτή δεν θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί πολιτικά.

Σήμερα αυτές μας οι εκτιμήσεις επαληθεύτηκαν πανηγυρικά, παρ’ ότι βέβαια αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην απόπειρα και την εκτέλεση, διαφορά όμως που δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων. Τρανή απόδειξη της ορθότητας της άποψής μας είναι το γεγονός, ότι ενώ είχε αποφασιστεί ο Γεώργιος Πέτσος να είναι υποψήφιος βουλευτής και η υποψηφιότητα του Κουτσόγιωργα παιζόταν στο Εκτελεστικό Γραφείο, έκοψε και τους δύο, ενώ σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές το ΠΑΣΟΚ διστάζει για τον Πέτσο, πράγμα που δεν θα έκανε αν είχε πράγματι ηρωοποιηθεί.

Γι’ αυτό και να θέλαμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσαμε για λόγους καθαρά, ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε εσκεμμένα δυο μέτρα πριν φτάσει δίπλα της το αυτοκίνητο στόχος. Και αυτό γιατί και να θέλαμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε για λόγους καθαρά τεχνικούς. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια βόμβα το πολύ 2-3 κιλών και όχι με μία 35 κιλών εκρηκτικού κατάλληλα διαρρυθμισμένη, πανομοιότυπη με αυτή που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στον Αμερικάνο Στρατιωτικό Ακόλουθο Νορντίν. Από την άλλη η ενέργεια δεν απέτυχε επειδή πυροδοτήθηκε λίγο πιο πριν, αφού κάτι τέτοιο βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της πρόβλεψης της κανονικής διεξαγωγής της ενέργειας.

Ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα 40 χιλιόμετρα την ώρα, διανύει περίπου 11 μέτρα το δευτερόλεπτο. Και κατά συνέπεια είναι πρακτικά αδύνατο να το χτυπήσεις τη στιγμή που είναι ακριβώς δίπλα στη βόμβα, αφού αυτό προϋποθέτει ακρίβεια δεκάτου του δευτερολέπτου. ¶ρα η ενέργειά μας γίνεται με μια πρόβλεψη ότι θα χτυπηθεί μια μέγιστη ακτίνα 2-3 μέτρα προς τα μπρος και τα άλλα τόσα προς τα πίσω που προϋποθέτει μια λογική ακρίβεια περίπου μισού δευτερολέπτου.

Η ενέργεια απέτυχε για άλλο λόγο. Γιατί μετακινήθηκε η βόμβα, άλλαξε η διαρρύθμιση που είχαμε φτιάξει την τελευταία διαδρομή, υποτιμήσαμε την καθοριστική σημασία αυτού του παράγοντα και δεν την ξανά τοποθετήσαμε όπως πριν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το ωστικό κύμα και πιο αδύνατο ήταν και είχε τελείως διαφορετική κατεύθυνση απ’ αυτή που θέλαμε, απ’ αυτή που είχε στο Κεφαλάρι όπου το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο αναποδογύρισε ενώ εδώ το μη θωρακισμένο έμεινε όρθιο.

Όσον αφορά τέλος τις κραυγές ορισμένων ότι κινδύνευσε κόσμος, θα επαναλάβω τα όσα έχουμε αναφέρουμε στην περίπτωση Καισαριανής. Αν εμφανιζόταν οποιοσδήποτε πεζός κοντά στο αυτοκίνητο παγίδα ή το αυτοκίνητο η ενέργεια θα αναβαλλόταν και δεν θα γινόταν. ¶λλωστε η ίδια πρακτική μας μιλάει από μόνη της. Σε πέντε πανομοιότυπες ενέργειες με ισχυρές βόμβες (Καισαριανή – Ρέντη – Βούλα – Κεφαλάρι – Φιλοθέη) δεν έχει τραυματιστεί ούτε ένας τυχαίος περαστικός, γιατί το πρώτο μας μέλημα είναι ακριβώς οι τρίτοι αθώοι περαστικοί.›

Πάμε τώρα παρακάτω, να πούμε για τις εκλογές τώρα, για ρεφορμισμό κλπ., δεν μας ενδιαφέρει.

«Το ΠΑΣΟΚ κουρέλιασε το πρόγραμμά του, ξεπούλησε τους πολύχρονους αιματηρούς αγώνες τριών γενεών, όπως αρέσκεται να υποστηρίζει. Αγώνες που ουσιαστικά το έφεραν στην εξουσία. Όχι βέβαια ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ηγετική προδοτική κλίκα (Παπανδρέου – Κουτσόγιωργα – Τσοχατζόπουλου) με κύριο βέβαια υπεύθυνο τον Παπανδρέου. Αυτοί αποφάσισαν πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα, που θα έπαιρνε η δεξιά κλπ. κλπ., Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εδώ υπάρχει μια διαφορά ουσιαστική: άλλο πολιτική κριτική και άλλο χυδαιολογία. Η «17Ν› μπορεί να ασκεί την πιο σκληρή κριτική, να χρησιμοποιεί βαριές εκφράσεις, αλλά αυτές αντιστοιχούν πάντα σε πραγματικά γεγονότα, στοιχεία, ντοκουμέντα, όπως και επιχειρηματολογία. Δεν κάνει και δεν θα κάνει ποτέ ανεύθυνη χυδαιολογία που βασίζεται στην καλλιέργεια χαμηλών ενστίκτων, είτε σε ανεξέλεγκτους ψιθύρους και συκοφαντίες που θέλουν σε κυκλοφορία πάσης φύσης πολιτικάντηδες για να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.›

Και που αλλού; Δεν έχουμε τίποτα άλλο. Κάπου που θέλετε κα Κούρτοβικ; Θεωρείτε όλο για να το χρησιμοποιήστε. ¶λλωστε δεν ήταν στα αναγνωστέα αυτή τη φορά.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Δεν ήταν ούτε η πρώτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καμία δεν ήταν, εφ’ όσον το ζητήσατε, αναγνώστηκε, αλλά τα σημεία που ζητάτε.

«1. Μπουφάν βαμβακερό από αθλητική φόρμα, μπλε σκούρου χρώματος, πάνω σ’ αυτό υπάρχουν λαδιές, σκόνη και άλλοι ρύποι από τη χρήση του, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι το οποίο να έχει ιδιαιτερότητα για την εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος, μην υπαρχόντων δε και συγκριτικών στοιχείων. Δεν βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών πάνω σ’ αυτά.

2. Ένα κομμάτι υφάσματος λευκού, διαστάσεων 1,5Χ0,75 του μέτρου περίπου, παραλληλόγραφου σχήματος στο άκρο της μιας μεγάλης πλευράς του είναι περασμένο διπλό κομμάτι μονόκλωνου καλωδίου, ένα μπλε και ένα κόκκινο στριμμένο μαζί, έτσι ώστε το ύφασμα να μπορεί να κρεμαστεί σαν κουρτίνα, ούτε πάνω σ’ αυτό υπάρχει κάτι το αξιοσημείωτο.

3. α) Τρίχες πάνω στο μπουφάν. Μια απ’ αυτές δεν είναι ανθρώπινη, αλλά μάλλον σκύλου, ενώ οι άλλες είναι ανθρώπινες και προέρχονται από το τριχωτό της κεφαλής.

β) Τρίχες από το χώρο του αυτοκινήτου, Μια απ’ αυτές δεν είναι ανθρώπινη, αλλά μάλλον σκύλου οι δε υπόλοιπες είναι ανθρώπινες προερχόμενες από το τριχωτό της κεφαλής, πλην μιας που μάλλον προέρχεται από τα γεννητικά όργανα και μια μάλλον από τα χέρια.

γ) δεν υπάρχει υλικό για συγκριτική εξέταση των παραπάνω τριχών.

Χατζηγιάννης – Χημικός

Αστυνομικός Διευθυντής›

Είναι από το Τμήμα Πειστηρίων της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών αυτό. Επίσης ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Τμήμα Εργαστηρίων:

«Ύστερα από τη Δ.Υ, έγγραφο της τάδε, το οποίο έστειλε μια τρίχα για εξέταση, το τάδε έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας μου έστειλε δύο φακέλους με τρίχες σχετιζόμενες με τη δολοφονία του τέως βουλευτή Γεωργίου Πέτσου για συγκριτική εξέταση.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής - Χημικός Παναγιώτης Χατζηγιάννης έκανα την εργαστηριακή τους διερεύνηση και εκθέτω τα εξής:

Η αποσταλείσα μία τρίχα έχει μήκους 15 εκατοστών του μέτρου, είναι ανθρώπινη και προέρχεται από το τριχωτό της κεφαλής. Έχει σκούρο καστανό χρώμα και σχετικά μικρή διάμετρο. Συγκριτικά εξεταζόμενη με τις τρίχες που περιέχονται στους δυο φακέλους, η τρίχα αυτή καμιά σχέση δεν έχει με τις τρίχες που περισυνελέγησαν από το μπουφάν. Με τις τρίχες που συνελέγησαν από το εσωτερικό του αυτοκινήτου παρουσιάζουν τέτοιες ομοιότητες στη μορφολογία και ανατομία, όμως κατά τη γνώμη μου καμιά αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει λόγω της ασήμαντης ποσότητας, μια τρίχα του δείγματος.

Με την παρούσα επιστρέφονται όλες οι αποσταλείσες τρίχες.›

Δεν είχαμε DNA τότε, τέτοια πράγματα, έτσι.

???.: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χάθηκε ο κόσμος, άλλωστε δεν λέει και τίποτα. Τίποτα απολύτως δεν λέει. Δεν πειράζει, ότι ήρθε εδώ πέρα, νομίσαμε ότι την προτείνατε, τώρα την αναγνώσαμε, δεν χάθηκε ο κόσμος. Είναι κοινά αποδεικτικά μέσα, το θέλει άλλωστε η άλλη πλευρά.

«Έκθεση τμήματος κλπ. τρίχα 15 cm, η οποία βρέθηκε στο τασάκι του αυτοκινήτου διαφυγής των δραστών της υποθέσεως Μπακογιάννη, με μικρό αριθμό τριχών που βρέθηκαν σε μπλούζα φόρμας γυμναστικής στο αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών της υποθέσεως Πέτσου, παρακαλούμε για τη συσχέτιση. Με ταυτάριθμο φάκελο αποστέλλονται ως πειστήρια οι τρίχες που αναφέρονται στην άνω έκθεση›

Τώρα είχατε πει για ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκδημήσει εις Κύριον.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Είχαμε πει κ. Πρόεδρε, είχα ζητήσει εγώ να αναγνωσθεί η κατάθεση του μακαρίτη του Γιώτη και του Λουκά Μπάρλου, των δύο μαρτύρων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώτης, λοιπόν και Μπάρλος. Ποια απ’ όλες τις καταθέσεις θέλετε;

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Τις δύο καταθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, είναι πολλές εδώ πέρα βλέπω καταθέσεις τους.

Α.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Όχι, τις προανακριτικές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή