Με στόχο την κάμψη της Βαγδάτης

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 07:17
UPD:07:40

A- A A+

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ κύματα βομβαρδισμών έπληξαν για μία ακόμα νύχτα τη Βαγδάτη, όπου τα αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν κυρίως το συγκρότημα της προεδρικής κατοικίας του Σαντάμ Χουσεΐν, υπουργεία και στρατιωτικά κτίρια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Εξι ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και πυκνές στήλες καπνού υψώθηκαν πάνω από τον ορίζοντα της πόλης.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν κάμψει την επιχειρησιακή ικανότητα των δύο μεραρχιών της ιρακινής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στα νότια της Βαγδάτης, αναγκάζοντας το ιρακινό καθεστώς να φέρει ενισχύεσεις από το βόρειο μέτωπο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις νότια της ιρακινής πρωτεύουσας. Το αμερικανικό πεζικό ξεκίνησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες την επίθεση εναντίον της σιϊτικής ιερής πόλης της Κερμπάλα, 110 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, με την υποστήριξη αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων Apache και πυροβολικού. Η Κερμπάλα, θεωρείται το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο στον δρόμο των αμερικανικών δυνάμεων προς την Βαγδάτη.

«Τους επιτεθήκαμε από αέρος. Βρίσκονται υπό πίεση στο έδαφος. Σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα δεν θα βρίσκονται πια εκεί», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Μόνο με την άνευ όρων παράδοση του ιρακινού καθεστώτος θα λήξει ο πόλεμος στο Ιράκ».

Ο ίδιος απέρριψε τις αιτιάσεις για την πορεία των χερσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας ότι προχωρούν βάσει του αρχικού σχεδίου.

Σε 48 ώρες η μάχη των μαχών

Οι βρετανικές εφημερίδες «Times», «Daily Telegraph» και «Financial Times», επικαλούμενες πηγές από το κεντρικό στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ, υποστηρίζουν στα σημερινά τους φύλλα, ότι η χερσαία επίθεση κατά της Βαγδάτης, πρόκειται να ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα εντός 48 ωρών.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν με γραπτό του μήνυμα, κάλεσε του Ιρακινούς σε ιερό πόλεμο εναντίον των εισβολέων. Η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο Ιρακινός πρόεδρος δεν εμφανίστηκε στην τηλεόρασης, επισημαίνοντας, ότι κανείς δεν γνωρίζει εάν είναι νεκρός ή ζωντανός.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις κατόρθωσαν να απελευθερώσουν από το ιρακινό έδαφος μία 19χρονη Αμερικανίδα οπλίτη, μιας μονάδας επιμελητείας, που είχε συλληφθεί αιχμάλωτη από τις ιρακινές δυνάμεις στην πόλη Νασιρίγια, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Παράπλευρες απώλειες

Αμερικανοί πεζοναύτες, πυροβόλησαν χθες και σκότωσαν έναν άοπλο Ιρακινό οδηγό σε ένα φυλάκιο ελέγχου στο νότιο Ιράκ, λίγες ώρες μετά το παρόμοιο περιστατικό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά γυναίκες και παιδιά.

Στην περιοχή Αλ Χίλα, νότια της Βαγδάτης, 15 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από πύραυλο που εκτόξευσε ελικόπτερο Apache. Η κεντρική αμερικανική διοίκηση, ανέφερε ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων, ενώ ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού, Κρις Βέρνον, δήλωσε, ότι αν οι στρατιώτες εκτιμήσουν ότι υπάρχει μεγάλη απειλή, θα αναλάβουν δράση αυτοάμυνας.

Οι θάνατοι αμάχων πάντως, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος εμπιστεύεται το πλάνο των πολεμικών επιχειρήσεων και περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον υπουργό Αμυνας και τους στρατηγούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, σχολιάζοντας επικριτικά δημοσιεύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, ενέκρινε χθες, την αύξηση κατά 74,7 δισ. δολ. του προϋπολογισμού για την άμυνα.

Σε Αγκυρα και Βρυξέλλες ο Κόλιν Πάουελ

Στην Αγκυρα, έφθασε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την υποστήριξη της Τουρκίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ. Δεν πρόκειται όμως για το είδος της υποστήριξης που ζητούσαμε πριν από ένα μήνα», δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο κ. Πάουελ, θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Γ. Παπαντωνίου από την Ουάσινγκτον

«Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι να λήξουν οι εχθροπραξίες για να περιοριστούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε, ότι, τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ελληνας υπουργός, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, με την οποία συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ιράκ, θέματα που άπτονται των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς και το Κυπριακό.

Δοκιμάζονται οι θεσμοί και η οικονομία

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε ότι με τον πόλεμο στο Ιράκ δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η συζήτηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, διέθνώς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, τόνισε χθες στη Βουλή, ότι οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης και άλλων μεγάλων χωρών, απειλούνται με ύφεση, ενώ χαρακτήρισε «αισιόδοξη», με τις παρούσες συνθήκες, την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,7% φέτος στην Ελλάδα.

«Για δυσοίωνη συγκυρία», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ότι η διεθνής οικονομία, περνά μια σκληρή δοκιμασία.

Ρεκόρ ανεργίας στην ευρωζώνη

Αρνητικό ρεκόρ τριετίας, σημείωσε, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 8,7%.

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στις αερομεταφορές, ενώ ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή