Κοινή Δήλωση Ελλάδος - Κίνας μετά την επίσκεψη Σαμαρά

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 13:17
UPD:13:47
REUTERS/JASON LEE

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο «Μέγαρο του Λαού» στο Πεκίνο.

A- A A+

Τη βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, για εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και ενίσχυση της τουριστικής τους συνεργασίας, επαναβεβαιώνουν σε Κοινή Δήλωση, υπό τον τίτλο «Εμβάθυνση Συνεργασίας – Προώθηση Κοινής Ανάπτυξης», οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Μεταξύ άλλων, στην Κοινή Δήλωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του Αντώνη Σαμαρά, τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσεως του Κυπριακού, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ προς επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Τζανγκ Ντετζιάνγκ. 

Κατά στη διάρκεια της συνάντησής τους στο «Σπίτι του Λαού», οι κ.κ. Σαμαράς και Τζινπίνγκ ανκαφέρθηκαν στους μακραίωνους πολιτισμούς των δύο χωρών.

Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού όπως η Κίνα του ανατολικού. Οι δύο χώρες είχαν μεγάλη συνεισφορά στην πρόοδο της ανθρωπότητας, υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Έχω πάει στην Ελλάδα και έχω διαβάσει για τη χώρα σας».

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την επίσκεψη και τη συνάντηση μαζί σας. Έρχομαι από το Σινικό Τείχος, αυτό το θαυμαστό μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού που δείχνει ότι η Κίνα είχε πάντα αμυντική, μη επιθετική στάση. Ο πολιτισμός οι αξίες και η γλώσσα των δύο λαών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του παγκόσμιου πολιτισμού. Υπάρχει ένας δεσμός που συνδέει Ελληνες και Κινέζους», απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κάλεσμα Σαμαρά σε Κινέζους επιχειρηματίες

«Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης»: με τη φράση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους Κινέζουν επιχειρηματίες να γίνουν μέρος του «ελληνικού success story», όπως είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου. Νωρίτερα συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και κινεζικές επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό συνεχίζουν τις επαφές για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ναυτιλιακών συμφωνιών και τουριστικών πακέτων. Ένας πρώτος απολογισμός των επαφών θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν.

Καλωσορίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργό εκ μέρους όλου του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου, Τζανγκ Ντετζιάνγκ,  αναφέρθηκε στις καρποφόρες -όπως είπε- συναντήσεις του κ. Σαμαρά την Κίνα.

Αφού τον ευχαρίστησε, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε παλαιότερη πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων προς τον κ. Τζανγκ να επισκεφθεί την Ελλάδα ως καλεσμένος της ελληνικής Βουλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή