Σε Ασία και Ευρώπη η πρώτη περιοδεία του κινέζου πρωθυπουργού

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 11:05
UPD:11:41
REUTERS/JASON LEE

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ θα φθάσει την Κυριακή στο Νέο Δελχί, λίγες ημέρες μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, όταν το Νέο Δελχί κατηγόρησε τον κινεζικό στρατό για διείσδυση σε έδαφος που διεκδικεί η Ινδία στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ αρχίζει το σαββατοκύριακο την πρώτη, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτιο, περιοδεία του στο εξωτερικό με προορισμό χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα ο κ. Λι θα επισκεφθεί την Ινδία, μετά την αναζωπύρωση της έντασης σχετικά με τις εδαφικές διαφορές των δύο χωρών στην περιοχή των Ιμαλαΐων, το Πακιστάν, παραδοσιακό σύμμαχο της Κίνας, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπου οι οικονομικές σχέσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο θα φθάσει την Κυριακή στο Νέο Δελχί, λίγες ημέρες μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, όταν το Νέο Δελχί κατηγόρησε τον κινεζικό στρατό για διείσδυση σε έδαφος που διεκδικεί η Ινδία στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

«Υπάρχουν ορισμένα θέματα που η Ινδία και η Κίνα έχουν κληρονομήσει από την Ιστορία, ανάμεσά τους και η διαφωνία για ρα σύνορα», παραδέχθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αυτήν την εβδομάδα ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Σονγκ Τάο.

Αλλά «διαθέτουμε την φρόνηση και τους πόρους για να διαχειρισθούμε σωστά τις διαφορές μας και την ικανότητα να αποφύγουμε οι διαφορές αυτές να επηρεάσουν τη συνολική ανάπτυξη των σινο-ινδικών σχέσεων», πρόσθεσε.

Η Κίνα και η Ινδία, οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, έχουν το εν τρίτον του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρά τις δύσκολες και συχνά τεταμμένες σχέσεις εδώ και μισό αιώνα, η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας , με συναλλαγές ύψους 66,5 δισ. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας Τζιάνγκ Γιαοπίνγκ.

Στόχος είναι οι εμπορικές συναλλαγές να φθάσουν τα 100 δισ. δολάρια το 2015, διευκρίνισε ο κ. Τζιανγκ.

Ενδεικτικά, οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχονται σε 546 δισ. δολάρια ετησίως. Ωστόσο οι οικονομικές σχέσεις Κίνας-Ε.Ε. επλήγησαν πρόσφατα εξαιτίας της απόφασης των Βρυξελλών για την επιβολή δασμών ύψους 47% κατά μέσο όρο στους κινέζους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, που κατηγορούνται ότι ευνοούνται με επιδοτήσεις η πωλούν με ζημία.

Οι κυρώσεις αυτές κατά της Κίνας επιβλήθηκαν με πρωτοβουλία της Γερμανίας, καθώς οι γερμανοί κατασκευαστές ηλιακών πάνελ έχουν πληγεί από τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Επιπλέον, το Πεκίνο απηύθυνε χθες προειδοποίηση προς την Ε.Ε. σχετικά με την έρευνα κατά των επιδοτήσεων και αντιντάμπινγκ επί των κινέζων κατασκευαστών εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα της κινητής τηλεφωνίας κατέχουν μεγαλύτερο μέρος της κινεζικής αγοράς από ό,τι οι κινεζικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ, προσθέτοντας ότι η πλευρά που έχει την πρωτοβουλία για τις έρευνες θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.

Οι εξαγωγές τηλεπικοινωνικαού εξοπλισμού της Κίνας προς την Ε.Ε. ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Πρώτος ευρωπαίος εταίρος της Κίνας με εμπορικές συναλλαγές ύψους 161,1 δισ. ευρώ το 2012 είναι η Γερμανία, τελευταίος σταθμός του ταξιδιού του Λι Κετσιάνγκ στο εξωτερικό. Η Γερμανία μόνη της αντιπροσωπεύει το 29,5 των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με την Ε.Ε.

Πριν από το Βερολίνο, ο Λι Κετσιάνγκ θα επισκεφθεί το Πακιστάν, παραδοσιακό σύμμαχο του Πεκίνου, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος ανατράπηκε από πραξικόπημα το 1999, είναι νικητής των εκλογών και εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Στην Ευρώπη, ο κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελβετία, με την οποία η Κίνα διαπραγματεύεται συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή