Ενας πολιτισμός εν καμίνω

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 15:22
UPD:15:26

A- A A+

Αμερικανοί στρατιώτες περιδιαβαίνουν το πυραμοειδές κτίριο -ζιγκουράτ- που χτίστηκε πριν από 4.000 χρόνια στην Ουρ, την πόλη της Σελήνης, στη νότιο έρημο του Ιράκ.

Το ζιγκουράτ της Ουρ είναι ένα από τα επιβλητικότερα που έχουν βρεθεί στο Ιράκ. Τρεις σκάλες με 100 βαθμίδες η καθεμία οδηγούσαν στην κορυφή του ζιγκουράτ. Στον γύρω χώρο υπήρχαν δωμάτια ιερέων, αποθηκευτικοί χώροι, ναοί, και σε μια αυλή βρέθηκε βιβλιοθήκη με 4.000 πήλινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή.

Οι πόλεις των Σουμερίων προστατεύονταν από τείχη και ένα ζιγκουράτ υψωνόταν στο κέντρο τους, με τον ναό της πολιούχου θεότητας, ενώ χρησίμευαν και σαν αστρονομικά παρατηρητήρια.

Στην Ουρ βρέθηκαν οι αρχαιότεροι γραπτοί νόμοι (21ος αιώνας π.Χ.). Εκλεγμένοι γέροντες απένειμαν δικαιοσύνη και μάρτυρες κατέθεταν ενόρκως.

Η Ουρ, 350 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, στην Αγία Γραφή αναφέρεται ως η γενέτειρα του Αβραάμ.

Στις απέραντες πεδιάδες ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, αναπτύχθηκε ο παλαιότερος πολιτισμός της Δυτικής Ασίας, ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας. Σουμέριοι, Ασσύριοι, Ελαμίτες, Βαβυλώνιοι, Αραβες έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους.

Ο τόπος όπου γεννήθηκε η γραφή, εφευρέθηκε ο τροχός, επινοήθηκε η έννοια της πόλης, έγινε θέατρο πολέμου. Mνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, κυρίως στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη, κινδυνεύουν από τις «έξυπνες» βόμβες.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς