Κ. Πάουελ: Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας στη μετά Σαντάμ εποχή

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 15:25

A- A A+

Η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Η Τουρκία θα βοηθήσει τους μουσουλμάνους φίλους της στην εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

Έχουμε επιλύσει όλα τα θέμα που εκκρεμούν σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών δυνάμεων μέσω της Τουρκίας, είπε ο κ. Πάουελ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν συντρέχουν λόγοι μετακίνησης τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, καθώς η κατάσταση στην περιοχή έχει σταθεροποιηθεί.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ισχυρές εδώ και 40 χρόνια. Είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο. Η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τόσο η αμερικανική όσο και η τουρκική πλευρά απογοητεύτηκαν από την άρνηση του τουρκικού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως στις διευκολύνσεις που ζήτησε η Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που πιστεύει στις αξίες της ελεύθερης αγοράς και ότι η επίσκεψη Πάουελ ενίσχυσε τις σχέσεις Αμερικής Τουρκίας αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω συνεργασίας.

Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ύψος της, καθώς και ότι συμφωνήθηκε η συνδρομή της Τουρκίας προς τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ σε επιχειρήσεις διάσωσης. Για τη βοήθεια αυτή δεν θα χρειαστεί να υπάρξει νέο ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Κόλιν Πάουελ συναντήθηκε διαδοχικά με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέντ Ντετζντέτ Σεζέρ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το απόγευμα πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ δηλώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι είναι αναγκαίο να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Κόλιν Πάουελ υποσχέθηκε στην Τουρκία ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα επιτρέψει εξελίξεις που δεν επιθυμεί η Τουρκία» στο βόρειο Ιράκ, σε μία αναφορά στους φόβους της Αγκυρας ότι κουρδικές οργανώσεις του βορείου Ιράκ θα προωθήσουν το θέμα της κουρδικής ανεξαρτησίας ή θα επιδιώξουν να αναλάβουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών κέντρων της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή