Ισπανία: Δίνει το γιοτ του λόγω κρίσης ο Χουάν Κάρλος

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 07:59
UPD:13:37
REUTERS/ENRIQUE CALVO

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος αποχωρίζεται το γιοτ του όπως ανακοίνωσε ο ισπανικός βασιλικός οίκος, καθώς το κόστος συντήρησης του σκάφους δεν είναι πλέον συμβατό με τη λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα.

A- A A+

Η κρίση αναγκάζει τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος να αποχωριστεί το γιοτ του, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ισπανικός βασιλικός οίκος, το κόστος συντήρησης του σκάφους δεν είναι πλέον συμβατό με τη λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα.

«Ο βασιλιάς αποφάσισε να γίνουν όλες οι ενέργειες για την εκχώρηση στις υπηρεσίες της Εθνικής Κληρονομιάς του γιοτ "Fortuna", η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 21 εκατομμύρια ευρώ» , δήλωσε εκπρόσωπος του βασιλικού οίκου.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, το κόστος για να γεμίσει η δεξαμενή του πλοίου ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ισπανία: Το βασιλικό σκάφος «Φορτούνα» έφερε... φουρτούνες

Να παραχωρήσει το σκάφος του στο κράτος αποφάσισε, κάτω από τη λαϊκή πίεση, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Το σκάφος, ονόματι «Φορτούνα», δωρίστηκε στον Χουάν Κάρλος το 2000 από το επιχειρηματικό γκρουπ Τουριστικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα των Βαλεαρίδων Νήσων με την ελπίδα η παρουσία της βασιλικής οικογένειας στη Μεσόγειο να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Το όνομα του σκάφους σημαίνει τύχη. Και σίγουρα είναι μεγάλη τύχη να σου δωρίζεται ένα σκάφος μήκους 41,5 μέτρων και αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως εν καιρώ κρίσης και με τα ποσοστά ανεργίας να σπάνε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, οι Ισπανοί πολίτες δεν ανέχονται να βλέπουν το βασιλιά τους να ξοδεύει πάνω από 20.000 ευρώ για κάθε γέμισμα. Η δημοφιλία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας διαγράφει πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις λόγω μια σειράς αποκαλύψεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Κληρονομιάς, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία του μονάρχη, πρέπει να εγκρίνει την πώληση του "Fortuna" στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει αν θα το κρατήσει ή θα το πουλήσει.

Το "Fortuna", μήκους 41,5 μέτρων, προσφέρθηκε στο βασιλιά το 2000 από μια ομάδα επιχειρηματιών, μέσω του Ιδρύματος για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό των Βαλεαρίδων Νήσων, για να εξασφαλιστεί ότι θα περάσει τις διακοπές του στα νησιά, και ως εκ τούτου την προώθηση της τουριστικής εικόνας των νησιών αυτών.

Ο 75χρονος Χουάν Κάρλος χρησιμοποιεί ελάχιστα το γιοτ με τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2012.

Η δημοτικότητα του βασιλιά Χουάν Κάρλος πέφτει κατακόρυφα λόγω σκανδάλων, μεταξύ των οποίων μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται ο γαμπρός του Ινάκι Ουνταγκαρίν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή