Ιορδανία: 22 Μαΐου στο Αμάν η σύνοδος των «Φίλων της Συρίας»

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 23:54
UPD:17/05/2013 01:07
REUTERS/POOL

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση της ομάδας των «Φίλων της Συρίας».

A- A A+

Η σύνοδος της ομάδας των «Φίλων της Συρίας», που αποτελείται από χώρες εχθρικές προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Αμάν, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

«Έντεκα υπουργοί, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν στο Αμάν, στις 22 Μαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί άλλη μία σύνοδος ανώτατων αξιωματούχων. 

Την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Τζον Κέρι θα συμμετάσχει στη σύνοδο.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία Ουάσινγκτον - Μόσχας για τη διοργάνωση μίας διεθνούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του καθεστώτος Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης, σε μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι στη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να κληθεί και το Ιράν.

«Ξεκινάμε από την αρχή ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της 30ης Ιουνίου του περασμένου έτους, καθώς και δύο βασικοί παίκτες που δεν ήταν παρόντες πέρυσι στη Γενεύη, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να κληθούν», ανέφερε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν και εκτίμησε πως η Τεχεράνη «μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο όπως και οι άλλοι παράγοντες που ενεργούν άμεσα και υποστηρίζουν πολιτικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τη μια ή την άλλη συριακή πλευρά».

«Υπάρχουν», σημείωσε, «προφανή γεγονότα: Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη τονίσει την αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση της Συρίας, οι εκπρόσωποι της ιρανικής ηγεσίας επισκέπτονται τακτικά τη Δαμασκό», αλλά «κάποιοι από τους δυτικούς συναδέλφους μας θέλουν να μειώσουν τον κύκλο των εξωτερικών συμμετεχόντων και να αρχίσουν τη διαδικασία με μια μικρή ομάδα χωρών, στους κόλπους της οποίας οι διαπραγματευτικές ομάδες, η ημερησία διάταξη, ακόμη και η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα καθοριστούν εκ των προτέρων».

«Τα γεωπολιτικά πάθη όμως», παρατήρησε ο ρώσος ΥΠΕΞ, «δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για τη συμμετοχή του Ιράν στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της διάσκεψης».

Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζένιφερ Πσάκι δεν απέκλεισε εντελώς μια παρουσία του Ιράν στη διεθνή διάσκεψη, υπενθυμίζοντας ωστόσο τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την στρατιωτική υποστήριξη της Τεχεράνης προς τη Δαμασκό.

Η τελευταία σύνοδος των «Φίλων της Συρίας» είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή