Αυστηροποίηση ποινών και προστίμων για φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Βαρύτατες κυρώσεις σε περίπτωση που υπεύθυνο είναι πολιτικό πρόσωπο ή κόμμα - από άρση ασυλίας και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων έως ανάκληση άδειας λειτουργίας κόμματος και διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
Κυρώσεις για πολιτικά πρόσωπα - αρχηγούς κομμάτων
Ειδικότερα σε περίπτωση που δράστης είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής) προβλέπεται άρση ασυλίας, δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.
Αν πάλι διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις.
Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες αυτές πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του κόμματος.
Αν έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, αρμόδιο για την επιβολή των ποινών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Επιπλέον, θα τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή 5.000 - 20.000 ευρώ, όποιος με πρόθεση παροτρύνει δημόσια, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.
Ίδιες ποινές θα επιβάλλονται σε όποιον παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.
Ομοίως και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος.
Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.
Απάντηση Ρουπακιώτη σε Μπαλτάκο
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Μπαλτάκου σχετικά με τη «διαδρομή» που ακολούθησε το νομοσχέδιο τις τελευταίες ημέρες, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή, 10 Μαΐου, ο κ. Ρουπακιώτης απέστειλε το ν/σ, προς ενημέρωση, στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Σήμερα εξάλλου, απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων και ήδη το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ' αυτού. Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.
Στη συνέχεια το επίμαχο νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί γι' αυτό η κατά νόμο προβλεπόμενη έκθεση και ακολούθως να τηρηθεί η διαδικασία εισαγωγής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του ότι :
«1. Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών. Μετά την έρευνα αυτή και εφόσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στην Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.
2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
3. Την Παρασκευή 10 Μαΐου προσκομίσθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς ενημέρωσή μας, ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
4. Το σχέδιο αυτό παραδόθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΝΕ, αρεοπαγίτη ε.τ. κ. Καϋμενάκη και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία ενημέρωσης των μελών της ΚΕΝΕ και αρχικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου».
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι βελτιωμένη και αυστηροποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου που είχαν επιχειρήσει να περάσουν κατά τη θητεία τους οι πρ. υπουργοί Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου, με τον τίτλο: «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
ΚΚΕ: Τσουβαλιάζουν ρατσισμό και ταξική πάλη
Πίσω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κρύβεται η ενσωμάτωση μιας αντιδραστικότατης απόφασης της Ε.Ε. που τσουβαλιάζει μαζί με το ρατσισμό και την ταξική πάλη, σχολίασε από την πλευρά του ο γ.γ. της ΚΕ ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Βαθύτερος στόχος, υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, είναι να απαγορεύσουν την προπαγάνδα ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.