Σερβία: Μήνυση κατά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας από το κόμμα του Σέσελι

Κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος και αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 17:25
UPD:17:36
EPA/VALERIE KUYPERS / POOL

Ο Βόισλαβ Σέσελι (δεξιά), δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στην κατάθεση μήνυσης στην ειδική εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα προχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον εν ενεργεία και παλαιότερων μελών της σερβικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Το κόμμα απευθύνει κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος της Σερβίας κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Κοσόβου στις Βρυξέλλες.

Στη μηνυτήρια αναφορά 132 σελίδων ως κατηγορούμενοι συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτστιτς ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρώην πρόεδρος Μπόριτς Τάντιτς και ο πρώην πρωθυπουργός, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, δήλωσε ο Νεμάνια Σάροβιτς, στέλεχος του κόμματος.

«Πρόκειται για οργανωμένη εγκληματική ομάδα η οποία το 2011 και το 2012 εργάστηκε για την επίτευξη ενός εγκληματικού στόχου - τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους του Κοσόβου», υποστήριξε ο κ. Σάροβιτς, τονίζοντας ότι όσοι συμμετείχαν στις συγκεκριμένες διεργασίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Αρχηγός του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, το οποίο δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδό του στη Βουλή της Σερβίας στις τελευταίες εκλογές, είναι ο Βόισλαβ Σέσελι, o οποίος δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ήταν κορυφαίο στέλεχος και αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ωστόσο το 2008 αποχώρησε και ίδρυσε το εθνικοσυντηρητικό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή