Στην Τσέλσι ο τίτλος του Γιουρόπα Λιγκ

Επικράτησε στον τελικό του Άμστερνταμ της Μπενφίκα με 2-1
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 23:40
UPD:16/05/2013 01:11
A- A A+

Ένα γκολ του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στο τέλος των καθυστερήσεων έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ στην Τσέλσι, που επικράτησε στον τελικό του Άμστερνταμ της Μπενφίκα με 2-1, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Νωρίτερα οι Λονδρέζοι είχαν προηγηθεί με τον Τόρες (60΄), για να ισοφαρίσουν οι Λουζιτανοί με πέναλτι του Καρντόσο (68΄), που καταλογίστηκε σε χέρι του Αθπιλικουέτα.

Οι «μπλε» εμφανίστηκαν χωρίς φρεσκάδα και με εμφανείς στο παιχνίδι τους τις απουσίες των Αζάρ (κυρίως) και Τέρι, δίνοντας ευκαιρία στην Μπενφίκα να επιβάλλει το ρυθμό της, χωρίς ωστόσο να απειλεί. Αντίθετα, ήταν ο Λάμπαρντ στο 38΄ που εξαπέλυσε μια από τις γνωστές «κανονιές» του, αναγκάζοντας τον Άρτουρ σε σωτήρια επέμβαση.

REUTERS/MICHAEL KOOREN

Ο τερματοφύλακας της Μπενφίκα Άρτουρ παρακολουθεί τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της εστίας του μετά την προσπάθεια του Τόρες.

Τελικά το σκορ άνοιξε ενάντια στη ροή στο 60ο λεπτό, όταν ο Τσεχ έστειλε την μπάλα με τα χέρια στη σέντρα, ο Μάτα βρήκε τον Τόρες, αυτός άφησε πίσω του Γκαράι και Λουιζάο, πέρασε και τον Άρτουρ και σε άδεια εστία έκανε το 1-0.

Οκτώ λεπτά αργότερα, όμως, ο Αθπιλικουέτα σηκώθηκε στον αέρα με την αφέλεια ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, η μπάλα βρήκε στο χέρι του, ο Μπιορν Κάουπερς έδειξε την άσπρη βούλα και το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Καρντόσο, φτάνοντας (όπως και ο Τόρες) τα 7 γκολ στη φετινή διοργάνωση και συνολικά 9ο σε 11 αγώνες με αγγλικούς συλλόγους!

Ο Παραγουανός, μάλιστα, απείλησε άμεσα τον Τσεχ εκ νέου με μια «βολίδα» στο 82ο λεπτό, αλλά ο σπουδαίος τερματοφύλακας απέκρουσε εντυπωσιακά, ενώ στο 88΄ ο Λάμπαρντ πήγε να «σπάσει» το αντίπαλο οριζόντιο δοκάρι με μια από τις γνωστές «φωτοβολίδες» του.

REUTERS/DYLAN MARTINEZ

Ο Αθπιλικουέτα σηκώνεται στον αέρα και η μπάλα βρίσκει στο χέρι του.

Κι ενώ ο αγώνας όδευε ολοταχώς προς την παράταση, στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων και σε κόρνερ του Μάτα ο δεινός στο εναέριο παιχνίδι Ιβάνοβιτς σηκώθηκε μόνος (!) στην περιοχή της Μπενφίκα και με «ζυγισμένη» κεφαλιά έγραψε το φινάλε ενός αγώνα-έπους για την ομάδα του και τραγωδίας για την Μπενφίκα, που μερικές ημέρες μετά την «αυτοκτονία» κατά της Πόρτο, η οποία μάλλον θα της κοστίσει το πρωτάθλημα, έχασε και δεύτερο τίτλο.

REUTERS/MICHAEL KOOREN

Ο Καρντόσο κάνει το 1-1 με πέναλτι.

Να σημειωθεί ότι ο Ράφα Μπενίτεθ πρόσθεσε απόψε το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο παλμαρέ του (UEFA με Βαλένθια 2004, Τσάμπιονς Λιγκ με Λίβερπουλ 2005), ενώ η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα που αμέσως μετά το Τσάμπιονς Λιγκ κατάκτησε και το Γιουρόπα. Η ομάδα του Λονδίνου έφτασε τα τέσσερα ευρωπαϊκά τρόπαια σε πέντε τελικούς, καθώς πριν από τον αποψινό και το περυσινό Τσάμπιονς Λιγκ είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1971 και το 1998.

Να σημειωθεί ότι Τσέλσι είχε ξεκινήσει τη σεζόν φιλόδοξα, όμως προϊόντος του χρόνου δεν κατόρθωσε απολύτως τίποτα στο πρωτάθλημα, το Κύπελλο, το Λιγκ Καπ, το αγγλικό Σούπερ Καπ, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων!

REUTERS/MICHAEL KOOREN

Το γκολ του Ιβάνοβιτς.

Από την πλευρά της Μπενφίκα, η «ανομβρία» σε διεθνές επίπεδο διαρκεί εδώ και 51 χρόνια, σε σημείο που οι «αετοί της Λισσαβόνας» να χαρακτηρίζονται ηττοπαθείς. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1961 και το 1962 η Μπενφίκα μετρά πέντε «άτυχους» τελικούς στη διοργάνωση, χάνοντας το τελευταίο τρόπαιο το 1990 από τη Μίλαν, ενώ έχει απολέσει κι ένα Κύπελλο UEFA.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις