Γ.Σ. ΟΗΕ: Εγκρίθηκε αλλά με απώλειες το αντι-Άσαντ ψήφισμα για τη Συρία

Δυσαρέσκεια πολλών κρατών έναντι της συριακής αντιπολίτευσης
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 20:57
UPD:21:07
REUTERS/ANDREW KELLY

Το ψήφισμα το οποίο είχαν συντάξει αραβικές χώρες του Περισικού Κόλπου, ωστόσο, έλαβε 107 ψήφους, 26 λιγότερες από αντίστοιχο κείμενο το οποίο είχε εγκριθεί το 2012 (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τελικώς ψήφισμα για τη Συρία, στο οποίο καταδικάζεται το καθεστώς Άσαντ και επαινείται ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης.

Το ψήφισμα το οποίο είχαν συντάξει αραβικές χώρες του Περισικού Κόλπου, ωστόσο, έλαβε 107 ψήφους, 26 λιγότερες από αντίστοιχο κείμενο το οποίο είχε εγκριθεί το 2012.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
ΟΗΕ: Αποτελεσματικός συνομιλητής η συριακή αντιπολίτευση

Με 107 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 59 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την κλικάμωση των επιθέσεων από τις δυνάμεις του πρόεδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και εξήρε την αντιπολίτευση. Ο Εθνικός Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται αποτελεσματικός συνομιλητής για την πολιτική μετάβαση στη χώρα. Όμως η δράση εξτρεμιστών στους κόλπους του προκαλεί ανησυχίες, γεγονός που εκφράστηκε στην ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την «κλιμάκωση» των επιθέσεων οι οποίες πραγματοποιούνται από το συριακό καθεστώς και απηύθυνε έκκληση για διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο οποίος παρουσιάζεται ως αντιπροσωπευτικός συνομιλητής και η ίδρυση του οποίου χαιρετίζεται.

Κατά του ψηφίσματος τοποθετήθηκαν 12 χώρες, ενώ 59 απείχαν της ψηφοφορίας.

Αντίστοιχο ψήφισμα το 2012 είχε εγκριθεί από 133 κράτη.

REUTERS

Διπλωμάτες του ΟΗΕ σημείωναν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η μείωση του αριθμού των κυβερνήσεων οι οποίες υπερψήφισαν το ψήφισμα αντανακλά την δυσαρέσκεια πολλών κρατών έναντι της πολυδιασπασμένης συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και της φυσιογνωμίας πολλών ένοπλων ανταρτικών ομάδων στην Συρία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή