Ρωσία: Και δεύτερος «αμερικανός πράκτορας» είχε απελαθεί τον Ιανουάριο

Παρέλαβε την έγγραφη διαμαρτυρία από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο αμερικανός πρέσβης
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 18:09
UPD:19:30
REUTERS/HANDOUT

Η FSB κατηγόρησε μάλιστα τον Ράιαν Φογκλ, τρίτο γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη ρωσική πρωτεύουσα, ως «πράκτορα της CIA».

A- A A+

Υλικό στο οποίο ανώνυμος αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι τον Ιανουάριο είχε απελαθεί από τη χώρα και άλλος «αμερικανός πράκτορας» μετέδωσε την Τετάρτη η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Την Τρίτη, η Μόσχα είχε διατάξει αμερικανό διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να στρατολογήσει ρώσο πράκτορα για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Η FSB κατηγόρησε μάλιστα τον Ράιαν Φογκλ, τρίτο γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη ρωσική πρωτεύουσα, ως «πράκτορα της CIA».

Στο τηλεοπτικό υλικό,  άνδρας ο οποίος παρουσιάζεται ως πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και ο οποίος δεν αποκαλύπτει το πρόσωπό του, δηλώνει ότι «εργαζόμενος για την CIA» είχε απελαθεί από τη Ρωσία και τον Ιανουάριο του 2013.

Η αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, δεν σχολίασε τη σχετική πληροφορία.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις ο αμερικανός πρέσβης

Νωρίτερα την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα για να του εκφράσει επισήμως τη διαμαρτυρία της ρωσικής κυβέρνησης  για τη σύλληψη του αμερικανού διπλωμάτη με «ξανθή περούκα» να προσπαθεί να στρατολογήσει αξιωματούχο της ρωσικής αντικατασκοπείας για την CIA.

Ο πρέσβης Μάικλ ΜακΦολ εισήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί και εξήλθε μισή ώρα αργότερα, χωρίς να πραγματοποιήσει δηλώσεις. Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, επέδωσε στο ΜακΦολ την επίσημη διαμαρτυρία της ρωσικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπου συζητήθηκαν και άλλα θέματα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε μόνον ότι ο κ. Φογκλ εργαζόταν για την αμερικανική πρεσβεία ως υπάλληλος, ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, απέφυγε να αναφερθεί στην ιδιότητά του ή στις αρμοδιότητές του στη Ρωσία.

Η CIA αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο κ. Φογκλ απέφυγε τη σύλληψη λόγω διπλωματικής ασυλίας.

Παρά την επίσημη λήξη του Ψυχρού Πολέμου το 1991, Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν κατασκοπευτικά δίκτυα κατά αλλήλων και συχνά σημειώνονται συλλήψεις και καταδίκες πρακτόρων, τόσο σε αμερικανικό όσο και σε ρωσικό έδαφος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή