«Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ιράκ και του πολιτικού χάρτη της χώρας μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου στην ομιλία του, με θέμα τη διεθνή πολιτική, προβάλοντας τέσσερις αρχές, οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές κατά τη διαδικασία αυτή.
«Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας πρέπει να διαφυλαχθεί. Η ανεξαρτησία της και η εδαφική της κυριαρχία πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως. Ο ιρακινός λαός θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει ο ίδιος το πολιτικό του μέλλον. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στο Ιράκ πρέπει να διασφαλισθούν και οι πετρελαϊκοί και άλλοι φυσικοί πόροι της χώρας να παραμείνουν στα χέρια και υπό τον έλεγχο του ιρακινού λαού», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
Τέλος, «μια διαδικασία πολιτικής σταθεροποίησης πρέπει να ξεκινήσει για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, που θα δημιουργήσει προοπτικές για την ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών που ζουν στην περιοχή», επεσήμανε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης δυνατής «Ευρώπης της κοινής άμυνας και ασφάλειας», η οποία θα περιλαμβάνει και τη Βρετανία. «Κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Οσο περισσότερα είναι τα κράτη μέλη που θα συμμετέχουν στην προώθηση της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, τόσο το καλύτερο», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Εχει ιδιαίτερη σημασία για μένα η Βρετανία, η οποία έχει δώσει κατά το παρελθόν σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, να συνδεθεί στενά με αυτήν τη διαδικασία», πρόσθεσε.
«Σκεφτόμαστε μία στενή συνεργασία στην ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων, σχεδιασμού και δομών για τη λήψη αποφάσεων καθώς και στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας», είπε.