Δίκη «17Ν» : Τον Σάββα Ξηρό αναγνώρισε μάρτυς στην επίθεση Β. Βαρδινογιάννη

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 12:12
A- A A+

Επεισοδιακή ήταν η αναγνώριση του Σάββα Ξηρού από τον μάρτυρα Ιωάννη Κανάρη, αυτόπτη της απόπειρας δολοφονίας κατά του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, στις 20 Νοεμβρίου του 1990, στη Νέα Ερυθραία.

Ο κ. Κανάρης, υπάλληλος του δήμου Νέας Ερυθραίας, που εργαζόταν στο σημείο της έκρηξης, κατέθεσε πως είχε δει και είχε μιλήσει στον Σάββα Ξηρό.

Ο πληρεξούσιος της οικογένειας Βαρδινογιάννη, Πέτρος Μαχάς, ζήτησε απο το δικαστήριο να βεβαιώσει ο Σάββας Ξηρός αν εμμένει στην τελευταία απολογία του, με την οποία αναλαμβάνει ως φυσικός αυτουργός όλες τις ενέργειες της οργάνωσης. Ο πρόεδρος ζήτησε απο τον κατηγορούμενο να επιβεβαιώσει το περιστατικό, που περιέγραψε ο κ. Κανάρης.

Τότε, ο Σάββας Ξηρός σηκώθηκε και πλησίασε πάρα πολύ κοντά τον μάρτυρα με τρόπο, ενέργεια που η πολιτική αγωγή θεώρησε ως προσπάθεια εκφοβισμού.

Ο κ. Κανάρης είπε στον πρόεδρο ότι δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την κατάθεσή του γιατί τρομοκρατήθηκε.

- Μάρτυρας : Με έχει πιάσει ταχυπαλμία κύριε πρόεδρε. Δε μπορώ να συνεχίσω.

- Βλάχος (συνήγορος υπεράσπισης Ξηρού) : Δεν έχει ξαναγίνει να αναγνωρίζει ο κατηγορούμενος τον μάρτυρα.

- Πρόεδρος : Εχω δικαίωμα να ρωτάω.

- Βλάχος : Το χρεώνεται η έδρα κύριε πρόεδρε.

Η μάρτυρας, Γεωργία Αναστασίου, που είδε τη σκηνή μεταξύ του Σάββα Ξηρού και του κ. Κανάρη, δήλωσε, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της κατάθεσής της, ότι δε μπορεί να συνεχίσει, γιατί δεν αισθάνεται καλά. Η κατάθεσή της διακόπηκε και αμέσως έσπευσε ασθενοφόρο, που την μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο.

Η κ. Αναστασίου στην κατάθεσή της ενώπιον του ανακριτή είχε αναγνωρίσει ως συμμετέχοντα στην απόπειρα κατά Βαρδινογιάννη το Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στο δικαστήριο κατέθεσε, αμέσως μετά, ο οδηγός ταξί Ζήσης Βοζόρας, ο οποίος υποστήριξε οτι είναι απολύτως βέβαιος πως, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, είχε μεταφέρει από τον τόπο του εγκλήματος στους Αμπελόκηπους το Σάββα Ξηρό.

Ο μάρτυρας, που κατέθεσε σήμερα, γιατί ήταν απών χθες απο το δικαστήριο, ισχυρίστηκε πως, όταν ο Σάββας Ξηρός άκουσε απο το ραδιόφωνο -μέσα στο ταξί- την είδηση για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή, είχε σχολιάσει : «Ο επόμενος. Ποιός έχει σειρά;».

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή