Κατά Αθνάρ στο Ανώτατο Δικαστήριο Ισπανοί καλλιτέχνες και δικηγόροι για το Ιράκ

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 13:07
A- A A+

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προσέφυγαν καλλιτέχνες και δικηγόροι, επειδή ενέπλεξε την Ισπανία στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Στην προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, μια οργάνωση που αποκαλείται Πολιτισμός κατά του πολέμου και η ένωση δικηγόρων υποστηρίζουν ότι ο Αθνάρ παραβίασε διεθνείς συμφωνίες εμπλέκοντας την Ισπανία σε έναν «επιθετικό πόλεμο».

Η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει τη διάθεση στρατευμάτων στην υπηρεσία «ξένης δύναμης», όπως οι ΗΠΑ στο Ιράκ, αναφέρεται στην προσφυγή. Το αριστερό κόμμα Izquierda Unida και το Κόμμα των Πρασίνων έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά κατά του Αθνάρ επειδή αποφάσισε να στείλει 900 μη μάχιμους στρατιώτες στο Ιράκ, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου και χωρίς επίσημη κήρυξη πολέμου από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χοσέ Μαρία Μιτσαβίλα, χαρακτήρισε αβάσιμες τις προσφυγές.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι προσφυγές αυτές δεν αναμένεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα γιατί για τα εγκλήματα κατά της κρατικής ασφάλειας μπορούν να ασκηθούν διώξεις μόνο με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, όπου το Λαϊκό Κόμμα του Αθνάρ έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή