Στην Κίνα ο Πρωθυπουργός

Στόχος η προσέλκυση κεφαλαίων
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 07:01
UPD:16/05/2013 10:26
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η κυβέρνηση προσβλέπει στην υπογραφή συμφωνιών και εμπορικών συνεργασιών για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

A- A A+

Στην Κίνα μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής πολυμελούς αποστολής, με στόχο την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.

«Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός κυβερνητικού κλιμακίου και επιχειρηματικής αποστολής μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα», δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στην υπογραφή συμφωνιών και εμπορικών συνεργασιών για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

Πέρα από το οικονομικό όφελος, οι διακρατικές αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα στις διεθνείς αγορές για αλλαγή του κλίματος στην χώρα μας.

Απτά αποτελέσματα αναμένονται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, αλλά και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα με την προσέλκυση κεφαλαίων, στόχος του Πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας, μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού

Ο κ. Σαμαρά αναχωρεί σήμερα για το Πεκίνο, όπου την Πέμπτη θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και θα παρακαθίσει σε δείπνο που πραγματοποιείται προς τιμήν του.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Ελληνοκινεζικό Business Forum και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Ζινπίνγκ.

Το Σάββατο θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

Την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Πολυμελής αποστολή

YOUTUBE/AMNAWEBTV
Ο επιχειρηματικός κόσμος για την επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα

Ο Γιώργος Ξηραδάκης είναι διευθύνων σύμβουλος ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα. Συμμετέχει στην αποστολή του πρωθυπουργού στο Πεκίνο και μιλά για την σημασία του ταξιδιού, τους ελληνικούς στόχους, και τα επόμενα βήματα στις συνδιαλλαγές με την Κίνα.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν δεκάδες επιχειρηματίες, διευθυντικά στελέχη τραπεζών και πρόεδροι εμπορικών οργανώσεων και φορέων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής θα πραγματοποιηθούν δύο επιχειρηματικά φόρουμ, ένα στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο.

Στην αποστολή συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, μαζί με τον Δημήτρη Δημόπουλο, πρόεδρο του δ.σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επίσης, ο κ. Σπύρος Λεκάκος, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, καθώς και ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Από την πλευρά της ναυτιλίας συμμετέχουν οι εφοπλιστές κ.κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Θανάσης Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου, Πάνος Λασκαρίδης, Γιώργος Οικονόμου και Ιωάννης Αγγελικούσης.

Επίσης, οι επιχειρηματίες κ. Δημήτρης  Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος της Ακτωρ, ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής, ο πρόεδρος της Αλουμύλ, κ. Γεώργιος Μυλωνάς, ο ιδιοκτήτης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γεώργιος Περιστέρης, ο ιδιοκτήτης της Lavipharm, κ. Αθανάσιος Λαβίδας, ο Ευστάθιος Χαϊδάς της Ικτίνος, ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, πρόεδρος του ομίλου Folie Folie, o κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος του Costa Navarino.

Το παρών δίνουν ακόμη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέλιος Σταυρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιnvest in Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κώστας Μίχαλος, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του ομίλου Vitex, κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕ, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης κ.ά. 

Από κυβερνητικής πλευράς παρόντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή