ΗΠΑ και Ιράκ μελέτησαν την εισβολή στη Τζενίν

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 17:56

A- A A+

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ιράκ έχουν μελετήσει την περυσινή επιχείρηση του Ισραήλ στην Τζενίν, για να αντλήσουν διδάγματα και ιδέες, ενόψει της μάχης στη Βαγδάτη.

Στην επιχείρηση εκείνη, 150 ελαφρά οπλισμένοι, αλλά αποφασισμένοι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση τους Ισραηλινούς επί 11 ημέρες, σκοτώνοντας 23 στρατιώτες.

Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η τεχνολογική τους υπεροχή θα εξουδετερωθεί στις μάχες που θα γίνουν σώμα με σώμα και σπίτι με σπίτι, στη Βαγδάτη. Επιπλέον, φοβούνται και τους καμικάζι. Κάλεσαν έτσι τον περασμένο Σεπτέμβριο για διαβουλεύσεις τον Μάρτιν βαν Κρέβελντ, ειδικό στρατιωτικής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Κι εκείνος τους έδωσε μια συμβουλή: ξεχάστε τα ελικόπτερα και στείλτε τις μπουλντόζες.

«Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα», τόνισε ο βαν Κρέβελντ. «Πώς να σαρώνεις τους δρόμους, σπίτι-σπίτι, χρησιμοποιώντας μπουλντόζες. Πώς και πότε να χρησιμοποιείς τα ελικόπτερα και πότε να μην τα χρησιμοποιείς, ώστε να αποφύγεις απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε τεθωρακισμένες μπουλντόζες Caterpillar και ελικόπτερα για να συντρίψει και να ισοπεδώσει ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Τζενίν, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια. Οι αμερικανικές μπουλντόζες, που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Βιετνάμ, αποτελούν όπλο από μόνες τους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν όμως μαθήματα από τους Ισραηλινούς και για το πώς να εμπλακούν σε μάχες δωμάτιο με δωμάτιο, εφόσον χρειαστεί. Χίλιοι αμερικανοί στρατιώτες εστάλησαν στο Ισραήλ στις αρχές του χρόνου για κοινές ασκήσεις. Ορισμένοι, μάλιστα, πήγαν σε μια εικονική αραβική πόλη (με τζαμί, σχολείο και αγορά) στην έρημο Νεγκέβ. Μεταξύ άλλων, έμαθαν πώς οι ισραηλινοί στρατιώτες απέφευγαν να εμφανίζονται στους δρόμους και κατάφερναν να μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, ανοίγοντας μια τρύπα στον τοίχο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτοικοι της Ναμπλούς ανέφεραν ότι είδαν στρατιώτες που μιλούσαν αγγλικά και φορούσαν παράξενες στολές να συνοδεύουν ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια μιας εκστρατείας δύο εβδομάδων στην παλιά πόλη.

Ο βαν Κρέβελντ είπε στους Αμερικανούς ότι η μάχη για τη Βαγδάτη θα είναι πιθανότατα πολύ σκληρότερη από οποιαδήποτε μάχη έχει γίνει μέχρι τώρα στη Δυτική Οχθη. «Οι Παλαιστίνιοι είναι άοπλοι σε σύγκριση με τους Ισραηλινούς. Οι Ισραηλινοί έχουν όμως και ένα ακόμη πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους Αμερικανούς: ένα δίκτυο αντικατασκοπείας, που η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει στο Ιράκ».

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι από την Τζενίν έχει αντλήσει διδάγματα και ο Σαντάμ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους καμικάζι και τη χρήση εκρηκτικών παγίδων. Οι Ιρακινοί φέρονται μάλιστα να ζήτησαν από τους Παλαιστίνιους μια έκθεση για τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2002. Οι παλαιστίνιοι φενταγίν βοήθησαν έτσι τους φενταγίν του Σαντάμ. Τους είπαν πώς γέμισαν με εκρηκτικά σωλήνες ύδρευσης, πώς μετέτρεψαν μπιτόνια από βενζίνη σε νάρκες, πώς μετέτρψαν με λίγα λόγια ένα στρατόπεδο προσφύγων σε ναρκοπέδιο.

Σύμφωνα με τον απόστρατο ταξίαρχο Σλόμο Μπρομ, από το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Τελ Αβίβ, η καλύτερη συμβουλή που έχουν να προσφέρουν οι Ισραηλινοί στους Αμερικανούς είναι να μη βιαστούν, κι όταν αισθανούν ότι η νίκη είναι δική τους, να κινηθούν αποφασιστικά. «Το αστικό περιβάλλον εξισώνει τους στρατούς», λέει ο Μπρομ. «Είναι πολύ εύκολο για τον αντίπαλο να κρυφτεί, καθώς γνωρίζει το περιβάλλον καλύτερα από σένα. Πρέπει λοιπόν να είσαι προσεκτικός και να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεται χρόνος. Και όταν όλα τελειώσουν, το σημαντικότερο μάθημα είναι να μη μείνεις εκεί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται. Αρκεί να συγκρίνει κανείς την κατάσταση στο Ιράκ και την εισβολή μας στο Λίβανο. Το λάθος μας ήταν ότι μείναμε εκεί μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγές: The Guardian, Corriere della Sera, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή