Απώλεια εσόδων 800 εκατ. ετησίως από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Υπέρβαση έως 100% των αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος σε παράνομα καπνικά προϊόντα
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 17:18
UPD:17:37
EUROKINISSI/ΓΑΔΑ

Τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Έσοδα ύψους έως 800 εκατ. ευρώ χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον σχετικό φάκελο που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

Όπως σημειώνει ο κ. Σούρλας σε σχετική ανακοίνωσή του, ιδιαίτερη σημασία έχουν την ίδια ώρα και οι  επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Ενδεικτικό είναι ότι από έγγραφο με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, που εστάλη στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακος μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και στη νικοτίνη 15%. 

Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) κι άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών περισσότερων χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης.

Τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες.  Τα χρησιμοποιούμενα φίλτρα συνήθως είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Τα κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα κατά τρόπο ασύδοτο και προκλητικό πρέπει να παταχθούν, δήλωσε σχετικά ο κ. Σούρλας, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε κυρίως υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή