Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (03/04/2003) Μέρος 4/5

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 19:23
UPD:19:34
A- A A+

Β΄ ΜΕΡΟΣ

11:00 – 12:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και έφυγε. Εσείς πήγατε από μόνος σας στην Αστυνομία να το καταθέσετε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Το είχα καταλάβει πλέον το άτομο αυτό. Κατέβηκα και με την άκρη του ματιού κοίταξα να δω σε ποια σημείο θα μπει και είδα σε ποια πολυκατοικία μπήκε.

Πήγα απέναντι στο Βενζινάδικο που έχει δίπλα και το περίπτερο, πήρα τηλέφωνο στην Αστυνομία και μου είπε η Αστυνομία, παράτησέ τα όλα και έλα εδώ. Εγώ τους επέμενα να έρθουν αυτοί εκεί, να πάνε να βρούνε που ήταν αυτό το άτομο. Εκείνοι μου είπαν, ότι όχι, έλα εσύ εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι καινούργιες τεχνολογίες εκεί της Αστυνομίας πολύ προηγμένες, τέτοια αστυνόμευση, δεν πιάνανε λέει κανέναν, λένε τώρα, και πιάσουμε τώρα τούτους και ότι αυτοί είναι ή δεν είναι. Τι να πω κι εγώ.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Απ’ ότι αποδείχθηκε και στην Ασφάλεια το άτομο που πήρα εγώ από τη Σόλωνος και Ομήρου το κυνήγαγε ένας ΖΗΤΑΣ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κυνήγαγε ΖΗΤΑΣ;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι. Γιατί στο σημείο που τον πήρα ακουγόταν έντονα μία σειρήνα. Εγώ δεν έδωσα βάση στη σειρήνα, κατάλαβα ότι είναι Αστυνομίας σειρήνα, αλλά δεν έδωσα βάση, γιατί όλο σειρήνες ακούς μέσα στην Αθήνα. Όταν έφτασα όμως στην Ασφάλεια και είπα τα χαρακτηριστικά με πιάνει ο ΖΗΤΑΣ και μου λέει, μα εσύ τον πήρες, εγώ τον κυνήγαγα και εσύ τον πήρες; Ξαφνικά –λέει- τον έχασα από μπροστά μου όπως τον κυνήγαγα. Είχε μπει σε μένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ο ΖΗΤΑΣ δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το ΤΑΧΙ;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, σταμάτησε να πάρει την προκήρυξη που είχε πετάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, σταμάτησε για την προκήρυξη. Δηλαδή η προκήρυξη ήταν που τον ένοιαζε ή να πιάσουμε κανέναν άνθρωπο; Δηλαδή η προκήρυξη μπορεί και να την δούμε μετά.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος είναι ο ΖΗΤΑΣ μπορείτε να μου πείτε το όνομά του; Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δεν τον ξέρω, δεν το θυμάμαι, αλλά είναι ο ΖΗΤΑΣ που σκοτώθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ΖΗΤΑΣ που σκοτώθηκε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, σε τροχαίο. Έχω εδώ τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, Βότικα Ευάγγελου, ναι. Τώρα πέστε μου ποιος ήταν αυτός ο οποίος μπήκε μέσα στο ΤΑΧΙ σας; Ποιον αναγνωρίζετε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Τον Σάββα τον Ξηρό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Σάββας ο Ξηρός. Είστε απόλυτα βέβαιος;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: 100%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από το συνήγορό του, μας είπε, ότι είναι άρρωστος. Θέλετε να τον φέρουμε να τον δείτε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Εγώ τον έχω δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον έχετε δει;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Το Σάββα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Βεβαίως. Και μάλιστα όταν με κάλεσε και ο κ. Ζερβομπεάκος μου έκανε αντιπαράθεση με διαφορετικά φύλλα φωτογραφίες και μου λέει, για πες μας ποιος είναι απ’ αυτούς του τρεις; Λέω, κανείς. Μου γυρίζει 2η σελίδα, μου γυρίζει 3η σελίδα και είχε τέσσερις στην 3η σελίδα και του λέω, αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, τον γνωρίσατε μέσω πολλών φωτογραφιών.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μα κατ’ αρχήν ήταν, το σκίτσο που είχα φτιάξει το ’89, ένα πιστό αντίγραφο με τη φωτογραφία που μου έδειξε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα που είναι εδώ, παρακαλώ να έρθει για λίγο ο κ. Σάββας Ξηρός.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μέχρι που να έρθει, να σας ενημερώσω για την προηγούμενη υπόθεση. Η μάρτυρας χρίζει κατά τον ιατρό μεταφοράς στο νοσοκομείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πάει, δεν θα πάει. Μα την κρατάτε; Να φύγει γρήγορα η μάρτυς, πρώτα η ζωή της είναι.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να ρωτήσω κάτι αν μου επιτρέπετε. Η μάρτυρας λογικά και σύμφωνα με το νόμο ήταν έξω απ’ αυτή την αίθουσα όταν γινόταν ότι γινόταν. Πώς είναι δυνατόν ότι έγινε μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, που λίγο μας εξέπληξε όλους μας, να έχει προκαλέσει, να διευκρινίσουμε αυτό, ότι αφού η μάρτυρας δεν μπορεί να ήταν μέσα στην αίθουσα, δεν μπορεί το όποιο πρόβλημα έχει, να σχετίζεται με τα γεγονότα που συνέβαιναν εκεί τη στιγμή μέσα στην αίθουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το συσχέτισε κανένας. Εμείς είπαμε, ότι είναι ένα άτομο το οποίο χρίζει ιατρικής βοήθειας. Τι θα κάνουμε τώρα, θα κάτσουμε να της πούμε έλα εδώ, είσαι δεν είσαι καλά να σε εξετάσουμε ή ας έρθει μια άλλη μέρα;

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να φύγει, κανένα πρόβλημα, αλλά να μας είναι σαφές, ότι λογικά αυτή η γυναίκα δεν μπορεί να είχε οποιοδήποτε πρόβλημα μ’ αυτό που συνέβαινε εδώ μέσα, γιατί δεν μπορούσε να είναι εδώ μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, γι’ αυτό που συνέβη εδώ μέσα. Ήρθε εδώ και έτρεμε ολόκληρη, την είδαμε εμείς και δεν απαντούσε σε τίποτα, δεν θυμάμαι κανέναν, δεν ξέρω κανέναν και έκανε έτσι το κεφάλι της. Την είδατε τώρα, εδώ δεν είμαστε;

Κύριε μάρτυς έχετε την καλοσύνη, είναι αυτός;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μάλιστα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον αναγνωρίζετε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, 100%.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μείνετε κ. Ξηρέ;

Σ.ΞΗΡΟΣ: Θα μείνω, ναι, γιατί δεν μπορώ να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορείτε, να ανεβοκατεβαίνετε, έχετε δίκιο. Τέλος πάντων κάντε υπομονή.

Είναι αυτός, είστε σίγουρος;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω τίποτε άλλο.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Μια ερώτηση παρακαλώ. Είπατε στο δικαστήριο προηγουμένως, ότι η πρώτη αντίδραση του επιβάτη που πήρατε μόλις ανοίξατε το ραδιόφωνο είπε, ποιος έχει σειρά;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, το χέρι του έτσι, να ακούσουμε λέω, πάει αυτός λέω, ο επόμενος ποιος είναι.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Αυτό προφανώς ήταν ένας σχολιασμός του;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, δεν έκανε άλλο σχολιασμό.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Σχολιασμός του συνεπιβάτη. Η ερώτησή μου προς εσάς είναι η εξής. Είπατε στην πρώτη σας κατάθεση αν έκανε κάποιο σχολιασμό ή όχι;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, κ. Πρόεδρε, είπα, στην κατάθεση κατ’ αρχήν την έδωσα με τα χίλια ζόρια, γιατί με παροτρύνανε από την Ασφάλεια να τα παρατήσω και να σηκωθώ να φύγω.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Εγώ σας ρώτησα ?

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Το είπα.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Ότι έκανε ή δεν έκανε σχολιασμό;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Το είπα, αλλά ίσως δεν ...

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Τι είπατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Είπα, ότι έκανε σχολιασμό. Και στην κατάθεση μέσα γράφει ότι δεν υπήρχε σχολιασμός.

κ.ΖΑΪΡΗΣ: Δεν έκανε σχολιασμό. Ενώ στην ανακριτική στον κ.Ζερβομπεάκο λέτε ότι έκανε. Μόνο αυτή την αντίθεση.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Βεβαίως το είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση από την έδρα;

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πλήρωσε με χαρτονόμισμα είπατε κύριε μάρτυρα των 500 και τι το κάνατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι και το κατέθεσα στη Γενική Ασφάλεια.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε δεύτερη ή την ίδια μέρα;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Την ίδια ακριβώς μέρα.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το παραδώσατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Το παρέδωσα ναι και μετά από 5-6 μήνες, 7, δεν θυμάμαι πόσο με ειδοποιήσανε κάποια στιγμή να πάω να το πάρω. Και όταν το είδα, λέω, τι να κάνω.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ειδοποίησαν να πάτε να το πάρετε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, και ήταν όλο μαύρο, μέσα στο μελάνι. Κάτι του είχαν βάλει επάνω.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μαύρο μέσα στο μελάνι, το πήρατε τελικά;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι.

κ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, δεν έχω άλλη ερώτηση.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ έχω μία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε. Εγώ μία ερώτηση, μου κάνει εντύπωση πράγματι ένα σημείο της κατάθεσής σας στον Ανακριτή, εκεί προς το τέλος της κατάθεσης κ. μάρτυς λέει, ότι σας είπαν στην Αστυνομία, ότι τα αποτυπώματα του προσώπου που μεταφέρατε βρεθήκανε στο SEAT που μετέφερε τους συνεργούς της δολοφονίας του Μπακογιάννη;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μάλιστα, στο SEAT και στην πόρτα τη δική μου.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Πότε σας το είπαν αυτό;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Τη δεύτερη φορά που πήγα να δώσω κατάθεση. Δηλαδή πήγα την πρώτη φορά την ίδια μέρα και πήγα μετά από μια εβδομάδα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Στις 12 Οκτωβρίου και σας είπε η Αστυνομία, ότι έχουν βρει τα αποτυπώματα τα ίδια και στο αυτοκίνητο του Μπακογιάννη.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι. Υπήρχε κάποιο όνομα αν θυμάμαι καλά, το οποίο ψάχνω να τον βρω και αυτόν το αστυνομικό, το όνομά του ήταν Σκανδάλης και αυτός μου το διαβεβαίωσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πράγματι, γι’ αυτό ρωτάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τέλος πάντων, αυτό που είπαν, αυτό λέει.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσύ λέτε, ότι αυτό σας είπαν, πάντως;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Αυτό μου είπε, κάποιος Αστυνομικός με το όνομα Σκανδάλης.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μια ερώτηση. Για τα ρέστα, σας είπε, κρατήστε τα ρέστα ή έφυγε βιαστικά;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, τα πέταξε βιαστικά και έφυγε, ενώ είχα βγάλει ήδη ορισμένα χρήματα για να του δώσω και ετοίμαζα να βγάλω και τα άλλα, τα πέταξε και έφυγε. Ήταν αρκετά χρήματα για τότε, για 125 δρχ. να μου δώσει τρεις φορές επάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση εκ μέρους σας. Η πολιτική αγωγή. Α, έχει και ο κ. συνάδελφος κάτι να ρωτήσει.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε κ. μάρτυς, όταν εσείς παραλάβατε τον κ. Ξηρό που λέτε στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σόλωνος ...

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Σόλωνος και Ομήρου.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Αντιληφθήκατε αν είχε αποβιβαστεί πριν από άλλο αυτοκίνητο ή περίμενε εκεί, τι εντύπωση σας έδωσε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι – όχι, ξαφνικά τον είδα μπροστά μου, ήταν πρωί, δεν είχε κίνηση. Εγώ βρισκόμουνα από σύμπτωση σ’ εκείνο το σημείο, γιατί υπάγομαι σε ένα Ραδιοταξί και από λάθος που έγινε βρεθήκαμε δύο αυτοκίνητα να πάρουμε τον ίδιο πελάτη. Και όταν λίγο πριν συναντήθηκα με το συνάδελφό μου και του λέω, ότι μια και ήρθες εσύ πρώτος, έγινε λάθος, πάρ’ τον εσύ και φύγε ?

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Αυτό που σας ρώτησα, αν σας έδωσε την εντύπωση ατόμου που βγήκε από το πουθενά, βιαστικού, που δεν περίμενε, αλλά που από κάπου είχε βγει ...

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι δηλαδή από το πουθενά βγήκε, πρέπει να πετάχτηκε από στενό μέσα. Δεν υπήρχε άτομο στη Σόλωνος και πρωί, δηλαδή ήταν ερημιά ο δρόμος.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Ούτε είδατε άλλο αυτοκίνητο;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι - όχι.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Μπορούσε να σας είχε προσπεράσει άλλο αυτοκίνητο και να έφυγε πριν φτάσετε εσείς να τον παραλάβετε, ήταν στην κατεύθυνση που θα πηγαίνατε ...

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι – ναι, ο δρόμος ανοιχτός, δηλαδή μπορούσαν να προσπεράσουν και αυτοκίνητα και μηχανές. Δεν υπήρχε πρόβλημα κυκλοφοριακού.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Να ρωτήσω πάνω σ’ αυτό. Εσείς τη κατεύθυνση είχατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Τη Σόλωνος.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Κατεβαίνατε τη Σόλωνος;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι – ναι, γιατί εγώ έφτανα στο σημείο Σόλωνος και Ομήρου, γιατί θα παραλάμβανα ένα παιδί το οποίο θα το πηγαίναμε σχολείο. Αλλά είχε φτάσει ο συνάδελφος πιο μπροστά από εμένα και εφ’ όσον έφτασε του έδωσα προτεραιότητα να την πάρει εκείνος την διαδρομή.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Επομένως τον επιβάτη αυτό τον πήρατε από Σόλωνος και Ομήρου και κατευθυνθήκατε προς;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Τη Σόλωνος.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Συνεχίσατε Σόλωνος και στρίψατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Στη Σίνα.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Στη Σίνα που είναι πιο κάτω.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, γιατί δεν μπορούσα να στρίψω δεξιά επάνω. Από τη Σίνα σας είπα και προηγουμένως ότι από την οδό Δαφνομήλη ?

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Ναι, σας οδήγησε Δαφνομήλη και ...

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Εκεί απαγορεύεται ένα σημείο, αλλά ήταν κλειστό επί 20ημέρου επειδή ρίχνανε τσιμέντα και κάναμε όλοι την παράβαση για να βγούμε στον Περιφερειακό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία. Από την έδρα δεν νομίζω να θέλουμε κάτι άλλο, έτσι; Η Πολιτική Αγωγή.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι βρέθηκαν κ. Πρόεδρε δαχτυλικά αποτυπώματα όπως μας είπε, αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο, γιατί μπορεί να μετέβησαν με το SEAT.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα είπα εγώ αυτό; Μας προβληματίζει, αλλά θα το αξιοποιήσουμε και θα τα βρούμε, σ’ αυτό το στάδιο έχουμε εδώ τον μάρτυρα, τι λέει αυτός.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, έχετε δώσει την πρώτη σας κατάθεση στις 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00, δηλαδή τρεις ώρες μετά το συμβάν.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Εγώ στην Ασφάλεια ήμουνα στις 08:15 – 08:20.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε. Η κατάθεσή σας πάντως που έχω μπροστά μου λέει, ότι δόθηκε στις 11:00, δέχομαι ότι από τις 08:15 ήσασταν στην Ασφάλεια.

Δεν σας κρύβω το εξής, ότι εάν συνδυάσουμε και τις τρεις καταθέσεις σας, θα κάνω το ρόλο της υπερασπίσεως τώρα και θα πω, ότι μάλλον συμβαίνουν αλλόκοτα πράγματα. Θέμα πρώτον, τώρα μας περιγράφετε μία διαδρομή από Σίνα – Δαφνομήλη ?

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, στην αρχή αλλιώς λέγεται ο δρόμος και μετά λέγεται Δαφνομήλη.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε. Ερώτημα, στις 11:00 η ώρα της 26 Σεπτεμβρίου χωρίς να ονοματίζω τους δρόμους λέτε, έστριψα στον αμέσως επόμενο δρόμο που λέγεται έτσι, η οποία καταλήγει στις Σχολές Δοξιάδη.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μάλιστα.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και από εκεί ακολούθησα τον Περιφερειακό του Λυκαβηττού και βγήκα στον Παναθηναϊκό. Την κάνω τη διαδρομή κάθε μέρα, την ξέρω, είναι μια χαρά διαδρομή. Ερώτημα, από τη Σίνα δεν βγαίνετε στις Σχολές Δοξιάδη. Στο δε Περιφερειακό για να βγείτε, βγαίνετε –αν πάτε από τη Σίνα – Δαφνομήλη όπως λέτε- πολύ μετά τις Σχολές Δοξιάδη.

Ερώτημα, δοθέντος ότι την βαπτίζεται και την οδό, τώρα να σας το πω, λέτε, η οποία είναι η οδός Δημοκρίτου.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, νομίζω λέω.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτημα λοιπόν, στις 11:00 η ώρα το πρωί, 2-3 ώρες μετά λέτε, ότι ανεβήκατε την οδό Δημοκρίτου.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, στην πρώτη κατάθεσή μου. Γιατί μετά με κάλεσε αμέσως η Ασφάλεια και μου λέει, θέλω να πάμε το ίδιο δρομολόγιο και τους ακολούθησα το ίδιο δρομολόγιο που κάναμε.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν περάσατε πλέον από τις Σχολές Δοξιάδη και Δημοκρίτου;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, βγήκαμε στον Περιφερειακό και είναι δίπλα στις Σχολές Δοξιάδη από εκεί που ήταν οι μπετονιέρες.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι δίπλα στις Σχολές Δοξιάδη;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Από τη Σίνα, το αλσάκι που ανεβαίνεις επάνω και βγαίνεις εκεί που κάνουν τα έργα στο ?

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βγαίνει ευθεία εκεί;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δεν είπα ευθεία, σας είπα δεξιά.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, τότε σταθείτε, πήγατε τη Δαφνομήλη και κάνατε αριστερά τη Δαφνομήλη ή δεξιά;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δεξιά που απαγορεύεται.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεξιά που απαγορεύεται, τότε κύριε περάσατε δίπλα από την Εκκλησία τη Γερμανική αν δεν απατώμαι και ανεβήκατε την οδό Δημάκη.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Πριν την Δημάκη είναι.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την Οίτης και τη Δημάκη και ξανά κάνατε μετά αριστερά ?

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Και βγήκα στον Περιφερειακό.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και βγήκατε στις Σχολές Δοξιάδη, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβήκατε τη Δημοκρίτου. Μ’ αυτή τη διαδρομή που περιγράψατε τώρα, φτάσατε όντως στις Σχολές Δοξιάδη, αλλά φτάσατε όχι από την οδό Δημοκρίτου. Για να καταλάβω τι κουβεντιάζουμε εδώ μέσα δηλαδή.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μάλιστα. Έχετε έναν χάρτη να σας το δείξω, γιατί εγώ είμαι κάθε μέρα στο δρόμο.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χάρτη δεν έχω.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Και εκεί η παράβαση είναι ?

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω ποια είναι η παράβαση πλέον, διότι ούτε η Δημάκη ανεβαίνει, κατεβαίνει, ούτε η Οίτης. Έτσι όπως το λέτε τώρα όντως υπάρχει παράβαση, διότι και την Οίτης που ανεβήκατε, την ανεβήκατε ανάποδα και τη Δημάκη την πήγατε ανάποδα και το τελικό σκέλος προς τα αριστερά το πήγατε ανάποδα.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, δεν το πήγα ανάποδα.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, βέβαια γιατί και εκείνο κατεβαίνει, δεν ανεβαίνει για να φτάσετε στις Σχολές.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Τώρα κατεβαίνει, τότε ανέβαινε.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέκαθεν, ο κ. Γιαννίδης έμενε στην οδό Δημάκη....

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μόνο με παράβαση μπορούσε....

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο θέμα είναι το εξής, δίνετε όντως το 500σάρικο, προκύπτει από την πρώτη σας κατάθεση και από τις εκθέσεις. Το αυτοκίνητο πότε το ερεύνησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Το δικό μου;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Αμέσως. Το είχανε τρεις μέρες στην Ασφάλεια.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το είχανε τρεις μέρες στην Ασφάλεια και πήρανε δακτυλικά αποτυπώματα.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τώρα επιμένετε ότι το άτομο αυτό το πήρατε από την γωνία Ομήρου και....;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Σόλωνος και Ομήρου.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τί φορούσε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μπλε σακάκι, τζιν παντελόνι, μποτάκια.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μαλλιά του;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ήταν σπαστά προς τα πίσω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως θυμάστε και το χρώμα; Το λέτε στην πρώτη σας κατάθεση.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Το χρώμα του σακακιού;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Των μαλλιών.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ήταν ψαρά, σπαστά.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρώμα μαλλιών καστανού ανοιχτού.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μαύρα ήταν, σπαστά.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καστανό. ¶λλο το μαύρο, άλλο το καστανό. Το λέτε στις 11:00 το πρωί. Τί θέλετε τώρα; Μαύρο ήταν ή καστανό; Καστανό λέτε εδώ.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Καστανό προς το μαύρο ήταν. Δεν θυμάμαι το μαλλί του πώς ήταν ακριβώς αλλά μαύρα μαλλιά.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τον πήρατε στη Σόλωνος κατεβαίνοντας τη Σόλωνος στο δεξί πεζοδρόμιο ή στο αριστερό;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Στο αριστερό. Στο αριστερό ήμουν εγώ και άνοιξε την πόρτα την δεξιά και μπήκε μέσα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ¶νοιξε την πόρτα, δηλαδή περπάτησε μέχρι το κέντρο της Σόλωνος και σας άνοιξε την πόρτα.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι. Δεν είναι και μεγάλος δρόμος.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε και σε αυτό, ότι δεν είναι μεγάλος δρόμος. Σε ποιο ύψος ήσασταν; Ήσασταν στο φανάρι της Σόλωνος ή πριν από το φανάρι;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Στο φανάρι της Σόλωνος και Ομήρου ακριβώς γιατί με είχε πιάσει κόκκινο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την ώρα λοιπόν που περιμένετε στο φανάρι της Σόλωνος και Ομήρου;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Γιατί ήδη είχα σταματήσει και είχα συζητήσει με τον συνάδελφό μου να πάρει την διαδρομή.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει τίποτε άλλο; Δεν υπάρχει. Η πλευρά της Υπεράσπισης του κ. Ξηρού:

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ευχαριστώ τον κ. Βασιλακόπουλο για την προσπάθειά του να βρει την αλήθεια. Πραγματικά είναι προς τιμήν του. Κύριε μάρτυς, είστε ταξιτζής και ανήκετε σε κάποιο ραδιοδίκτυο «ΑΕΤΟΣ› όπως λέγεται.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πείτε εν αρχή επειδή είστε πάρα πολύ ακριβής στις καταθέσεις και ιδιαίτερα αναλυτικότατος, με ακρίβεια λεπτών και δευτερολέπτων, εσείς πήρατε μία κλήση, ξέρουμε τί είναι κλήση για ραντεβού στα ραδιοταξί, από ποιο σημείο; Πού ήσασταν όταν πήρατε την κλήση να πάτε να πάρετε κάποιον από το Κολωνάκι;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Από την Αμερικάνικη Πρεσβεία ενώ κατευθύνεστε λοιπόν και καίτε βενζίνη και πάτε προς το ραντεβού σας, διαπιστώνετε από το κέντρο των επικοινωνιών εκεί του ραδιοταξί ότι το ραδιοταξί έδωσε αλλού την κούρσα;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, από σύγχυση γιατί τότε είχαμε τα λεγόμενα CB, σήμερα δεν έχουμε τα CB, έχουμε τα UHF σήμερα. Δεν άκουσα καλά και μεταβαίναμε και οι δυο σταθμοί στο ίδιο σημείο.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς δεν κάνατε κανένα επεισόδιο διότι αν συμβεί αυτό οι ταξιτζήδες γκρεμίζουν το κέντρο.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Θα τσακωθούμε μεταξύ μας; Εφόσον έφτασε εκείνος πρώτος του έδωσα.....

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σας την πήρε λοιπόν άλλος την κούρσα.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, του έδωσα την προτεραιότητα να την πάρει.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Επειδή είστε πολύ αναλυτικός στο πότε ήσασταν εκεί, 07:41, 07:45 κλπ, θέλω να μου πείτε ακριβώς την ώρα – γιατί είστε ακριβής για τις προηγούμενες κινήσεις σας, πότε στην Πλατεία Μαβίλη κλπ. – που επιβιβάσατε αυτό το άτομο που κατά την άποψή σας είναι ο κ. Ξηρός.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Γύρω στις 08:00 με 08:05.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Με δεδομένο ότι εις βάρος του συχωρεμένου του Μπακογιάννη....

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δεν είχα ακούσει τίποτε εγώ.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μισό λεπτό. Έγινε λοιπόν μετά. Αυτό με τον Μπακογιάννη έγινε 07:55, δηλαδή 8 παρά 5. Εσείς πήγατε 08:05 εκεί, έγινε μετά. Και εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο γιατί είναι φαινόμενο παγκόσμιο οι τρομοκράτες-συνωμότες κλπ. να περιμένουν ταξί για να φύγουν από τον τόπο του εγκλήματος. Εν πάση περιπτώσει. Πείτε μου το εξής: πάτε λοιπόν εσείς αμέσως επειδή έχετε δει ότι κάνατε αυτή την διαδρομή, ακούτε ότι σκοτώθηκε ο Μπακογιάννης.....

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, δεν άκουσα ότι σκοτώθηκε.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ότι έγινε μια απόπειρα δολοφονίας του και πάτε αμέσως στην Αστυνομία ως.....

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Πήρα τηλέφωνο.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ως καλός πολίτης να πείτε ότι «εγώ κύριοι είδα κάποιο περιστατικό, αυτή την διαδρομή έκανα κλπ›. Τον έχετε επιβιβάσει 08:05. Τί ώρα περίπου ακούτε μέσα στο ταξί ότι έγινε....

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μετά από 2-3 λεπτά που τον είχα βάλει μέσα.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πάτε στην Αστυνομία, περιγράφετε έναν άνθρωπο 1,65 έως 1,70.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δίπλα μου καθόταν. Δεν μπορώ να υπολογίσω και το ύψος.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όταν προκύπτουν διαφορές ασφαλώς έχετε και έτοιμες απαντήσεις, διότι τα σενάρια αυτά έχουν και τις διορθωτικές τους κινήσεις.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δεν υπάρχει σενάριο.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι, όχι δεν υπάρχει. Λέτε όμως στην κατάθεσή σας ότι «Όταν άκουσε στο ραδιόφωνο αυτή την ιστορία δεν σχολίασε το γεγονός. Η μόνη συζήτηση που είχα ήταν σχετικά με το δρομολόγιο›. Δηλαδή το μόνο που συζητήσατε με αυτόν τον μετέπειτα θεωρηθέντα από σας ύποπτο ήταν σχετικά με το δρομολόγιο. «Πάμε από δω, από κει είναι κλειστός ο δρόμος›, αυτά που συνήθως συζητάνε οι επιβάτες με τους ταξιτζήδες.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μάλιστα.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και δεν σχολίασε το γεγονός. Καταλήγετε δε ότι έμοιαζε με άνθρωπο της νύχτας. Είναι αλήθεια αυτό;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι. Ήταν βιαστικό άτομο και βιαζόταν.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτό είναι λογικό. Πολλούς επιβιβάζετε ιδιαίτερα εκείνες τις ώρες που τρέχουν.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι έτσι ανήσυχο όμως.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ήταν ανήσυχος και βιαστικός και σας έλεγε «πάμε στους Αμπελοκήπους› εν πάση περιπτώσει. Δεν σας είπε τίποτε άλλο, δεν σχολίασε. Λέτε, «μόνο για το δρομολόγιο συζητήσαμε και δεν σχολίασε το γεγονός. ¶κουσε ότι έγινε μια απόπειρα και δεν το σχολίασε το γεγονός›. Είναι αλήθεια.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτά τα καταθέτετε την πρώτη μέρα, 3 ώρες μετά το περιστατικό.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι 3 ώρες.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: 3 ώρες, εκτός αν είναι ψευδής.... Θέλετε 5;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Καταρχήν όταν πήγα στην Ασφάλεια μετά φύγαμε και πήγαμε με το αυτοκίνητο της Ασφάλειας το ίδιο δρομολόγιο και μετά έδωσα την κατάθεση.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όσες ώρες θέλετε πείτε μου. Τί ώρα ήταν; Η Αστυνομία γράφει ότι ήταν 11:00, δηλαδή 3 ώρες μετά το περιστατικό.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: 08:20 ήμουν στην Αστυνομία. Μετά από 40 λεπτά πήγαμε και κάναμε το δρομολόγιο και εν συνεχεία μετά πήγα και έδωσα κατάθεση επάνω.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή τί ώρα ήταν;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δε θα πέρασαν μιάμιση-δύο ώρες;

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: 10:00 λοιπόν. Έβαλε 11:00 η αστυνομία, δε χάλασε ο κόσμος. Μετά κάποιες μέρες, στις 12/10, τη μία τη δίνετε αμέσως, την άλλη στις 12/10, μετά μερικές μέρες, 15-20 μέρες, δίνετε καινούργια κατάθεση στην οποία πάλι είστε πάρα πολύ αναλυτικός για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ραδιοταξί, τί διαδρομές κάνατε ως τις 16:00 κτλ. και καταθέτετε ότι στις 8:05 που εσείς είδατε το δρόμο Σόλωνος και Ομήρου –σημειωτέον ότι η επίθεση έγινε στη δεύτερη πολυκατοικία από τη Σόλωνος, δηλαδή σε μια πολύ κοντινή απόσταση από τη Σόλωνος- στις 8:05 λοιπόν που τον επιβιβάζετε, δε βλέπετε τίποτα.

Ούτε κίνηση ανθρώπων να τρέχουν και να λένε «τον σκότωσαν, τον σκότωσαν›, ούτε κόσμο μαζεμένο, ούτε αστυνομικούς, ούτε περιπολικά...

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μια σειρήνα άκουγα μόνο.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Θα πούμε και για τη σειρήνα. Είπατε ότι συναντήσατε τον Ζητά και σας είπε ότι ο ταξιτζής πήρε, εσείς πήρατε αυτό τον περίεργο τύπο αλλά δεν πρόλαβε να σας πιάσει ο Ζητάς γιατί τον κυνηγούσε αυτόν...

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι, «τον έχασα› μου είπε, «τον έχασα γιατί τον πήρες εσύ›, δεν τον είδε ο Ζητάς ότι μπήκε σε μένα, γιατί αν τον έβλεπε θα μας κυνηγούσε.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο Ζητάς λοιπόν αυτός, παρά το γεγονός ότι έχει μια μηχανή πολύ μεγάλου κυβισμού, μπορεί και χώνεται ανάμεσα στα αυτοκίνητα, καβαλάει και πεζοδρόμια κτλ., δε μπορεί να φτάσει ένα ταξί και να το σταματήσει. Δηλαδή εσείς κινηθήκατε...

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μα δεν είδε ότι τον πήρα εγώ.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γιατί είπατε «έσκυψε να πάρει την προκήρυξη›.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Έτσι μου είπε ο Ζητάς.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μήπως τη διάβασε κιόλας;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Έτσι μου είπε, «έσκυψα να πάρω την προκήρυξη και ταυτόχρονα έχασα το αυτοκίνητο›.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έσκυψε λοιπόν να πάρει την προκήρυξη, μάλλον έμεινε πολλή ώρα σκυμμένος για να την πάρει, ενδεχομένως άρχισε και να τη διαβάζει και είναι μακροσκελείς αυτές οι προκηρύξεις και τον έχασε και δε μπόρεσε να σας προλάβει εσάς να σας κυνηγήσει και να σας πιάσει. Όλα αυτά λοιπόν είναι πιστευτά.

Όμως, ακούστε κύριε. Έρχεστε στον κ. Ζερβομπεάκο να καταθέσετε. Πώς πήγατε να καταθέσετε; Σας ειδοποίησε; Σας εστάλη κλήση; Πριν από την κλήση επισκεφθήκατε την Αστυνομική Αρχή καθόλου, πριν πάτε να καταθέσετε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν πήγατε καθόλου, δε μιλήσατε με κανέναν εκεί στη ΓΑΔΑ;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Καθόλου.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μάλιστα. Έρχεστε λοιπόν –για να δούμε αυτό το φαινόμενο, σ’ αυτή τη δίκη είναι φαινόμενο- σ’ αυτή τη δίκη όλοι οι άνθρωποι μετά από 15 χρόνια, μετά από 20 χρόνια, να θυμούνται συγκλονιστικά γεγονότα που δεν θυμήθηκαν μία, δυο, τρεις μέρες....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις σας παρακαλώ....

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, θα τα επισημαίνουμε διότι βλέπετε ότι οι σεναριογράφοι είναι και χαμηλού επιπέδου. Έρχεστε λοιπόν και λέτε το εξής: «Όταν ακούστηκε από το ραδιόφωνο η είδηση για την απόπειρα δολοφονίας κατά του βουλευτή Μπακογιάννη, θυμάμαι ότι είπε τη φράση «πάει αυτός, ο επόμενος, ποιος έχει σειρά...›. Επίσης φαινόταν ότι στο αριστερό πλάι του εξείχε κάποιο αντικείμενο, προφανώς ήταν όπλο›.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Δεν το είδα όμως, δεν είπα ότι ήταν όπλο. Εξείχε κάτι είπα.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ήταν προφανώς όπλο. Το κινητό είναι μικρό να το βάζεις εδώ. Το πορτοφόλι είναι μικρό. Το 45άρι είναι τεράστιο. «Το άτομο αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν ο Σάββας Ξηρός›. Πείτε μου το εξής: Σ’ αυτές τις δυο τις προηγούμενες καταθέσεις αυτά δε σας εντυπωσίασαν; Διότι και σε άλλη κατάθεση, άλλος ταξιτζής εμφανίζεται σε άλλη δολοφονία και λέει «μπήκε μέσα ο Ξηρός και είπε έχω φάει τρεις, πηγαίνετέ με εκεί γρήγορα και πάρτε ένα χιλιάρικο›, μάλλον είπε «δε σας πληρώνω λεφτά, μη γίνουν πέντε τώρα...›.

Γι αυτό σας λέω ότι τα σενάριά τους είναι πολύ φτωχά με τους ταξιτζήδες. Πείτε μου κύριε, δεν το θεωρήσατε σημαντικό ότι αυτός ο άνθρωπος, ο ύποπτος για εσάς, σας λέει «πάει αυτός, ο επόμενος να δούμε, ποιος έχει σειρά›. Και βέβαια βλέπατε κι ένα κουμπούρι εδώ, για σας κουμπούρι ήταν, δεν ήταν ούτε πορτοφόλι ούτε κινητό, δεν υπήρχαν και κινητά νομίζω τότε. Αυτό δεν σας εντυπωσίασε να το πείτε στην αστυνομία και να το καταθέσετε;

κ. ΒΟΖΩΡΗΣ: Τα έλεγα τα περισσότερα και μου έλεγαν «τελείωνε να φύγεις, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση›.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτό το θεώρησαν ασήμαντο, ενώ θεώρησαν σημαντικό να καταγράψουν όλα τα δρομολόγια του ταξί τα άσχετα....

κ. ΒΟΖΩΡΗΣ: Τα έλεγα στην αστυνομία και μου έλεγαν «σήκω φύγε›.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Από τις 4 τα ξημερώματα που λέγατε «πήγα εδώ, πήγα εκεί, πήγα αλλού, 7:32, 7:38...›, έγραφε ο αστυνομικός, ο κακός αστυνομικός, ο γραμματέας και οι ανακριτικοί υπάλληλοι το θεώρησαν επουσιώδες, εσείς το είπατε αλλά δεν το έγραψαν. Αυτό μας λέτε.

κ. ΒΟΖΩΡΗΣ: Αυτοί βαριούνται να γράψουν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέει ο μάρτυς και θα το αξιολογήσουμε. Μετά όμως η αξιολόγηση. Τώρα ερωτήσεις αν έχετε.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτόν τον συγκεκριμένο, γιατί εσείς προσέξατε τα χαρακτηριστικά του και με τόση ευκολία -που εγώ την καταλαβαίνω κύριε την ευκολία σας- γιατί τα συγκρατήσατε τα χαρακτηριστικά του κι έρχεστε μετά 15 χρόνια που προφανώς έχει αλλάξει και τον αναγνωρίζετε;

κ. ΒΟΖΩΡΗΣ: Τον αναγνώρισα γιατί κόπηκαν τα πόδια μου από τη στιγμή που είπε το ράδιο τα ρούχα που φορούσε. Από εκεί το κατάλαβα και το πρόσεξα.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι κύριε, είχε φύγει. Είπε το ραδιόφωνο.... τον επιβιβάσατε 8:05....

κ. ΒΟΖΩΡΗΣ: Ναι, το είπε γιατί υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες. Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ακούστε, εμείς δε μπορούμε να είμαστε επιφυλακτικοί με αυτού του τύπου τους μάρτυρες και ούτε μπορούμε να τους αφήνουμε ανεξέλεγκτους. Εμείς έχουμε την άποψη ότι προσβάλλουν και το Δικαστήριό σας, δεν προσβάλλουν μόνο εμάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσοι μάρτυρες καταθέτουν εναντίον τους, μπορείτε να τους θεωρείτε εσείς αναξιόπιστους. Δικαίωμά σας είναι, εσείς όμως θα κάνετε την αξιολόγηση, όχι την ώρα αυτή εδώ, να επηρεάζουμε τον μάρτυρα και να μην τον αφήνουμε να καταθέσει ελεύθερα.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είδατε ότι τους προηγούμενους που έκαναν και αναγνώριση, δεν τους έκανα ακόμα μία ερώτηση. Δε μ’ ενδιαφέρει αν θα γνωριστεί η ενοχή του Σάββα του Ξηρού, με ενδιαφέρει όπως και τον κ. Βασιλακόπουλο και του το είπα προηγουμένως, να βρούμε εδώ μέσα την αλήθεια, γιατί εμείς υπηρετούμε την αλήθεια.

Στους προηγούμενους λοιπόν που αναγνωρίσαμε, εγώ δεν έκανα καμία ερώτηση. Στους ψευδομάρτυρες οι οποίοι έρχονται εδώ κατευθυνόμενοι....

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή