Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (03/04/2003) Μέρος 5/5

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 19:24
UPD:19:36
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ δε σας δίνω τον λόγο να κάνετε τέτοιο σχόλιο. Ερώτηση έχετε; Όταν κάνουμε σχόλια, σημαίνει ότι τελειώσαμε. Να φύγει ο μάρτυρας. Στο μέλλον δεν επιτρέπω σε κανέναν να κάνει σχόλια την ώρα που εξετάζεται ο μάρτυρας. Το δικό μου το καθήκον είναι να ακούσω τον μάρτυρα σε ερωτήσεις που θα σας απαντά και να ακούσω και την αξιολόγησή σας. Δεν είναι να αποδεχτώ εγώ κατά την διάρκεια των καταθέσεων των μαρτύρων, επιθέσεις κατά των μαρτύρων. Δεν μου επιτρέπεται.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Θεωρείτε ότι το καθήκον σας εξαντλείται στο να καλείτε τον Σάββα Ξηρό για να αναγνωρίζεται από διάφορους μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα τον αναγνωρίζουν, τί να κάνω εγώ τώρα; Μετά ταύτα εσείς θα κάνετε αξιολόγηση, θα πείτε «αυτός λέει ψέματα, διότι κ. Πρόεδρε, εδώ τα έχει πει έτσι, εκεί τα έχει πει έτσι›. Αλλά όταν θα φεύγει ο μάρτυρας. Όταν είναι εδώ δεν το θέλω αυτό.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όταν έχετε τις καταθέσεις του μπροστά με αυτά τα ψεύδη που λέει, δεν είναι καθήκον σας να τον ελέγξετε, να του πείτε «κύριε, αυτά δεν τα έχεις καταθέσει...›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή γίνονται οι ερωτήσεις και βάσει των ερωτήσεων θα βρούμε τις αντιφάσεις και βάσει των αντιφάσεων θα κάνουμε την αξιολόγηση. Όταν προηγείται η αξιολόγηση, τον λέμε ψευδομάρτυρα αμέσως..... Συγχέουμε το στάδιο των αποδείξεων με των αξιολογήσεων. Αυτό δεν το επιτρέπω εδώ στο Δικαστήριο που προεδρεύω εγώ.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Φτάνουμε στο σημείο, ακόμα και ο κ. Λυκουρέζος προχθές, να πετάξει, μία κυρία νομίζω ήταν έξω και να της πει «τί είναι αυτά που λες, σήκω και φύγε...›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του έβαλα τις φωνές και σε αυτόν και σε όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα τελευταία γίνεται κατά σύστημα αυτό.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δε μπορούμε να δεχόμαστε αυτό το φαινόμενο μέσα στα ελληνικά Δικαστήρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιο είναι αυτό το φαινόμενο;

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το φαινόμενο είναι κατευθυνόμενων μαρτύρων οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για το γεγονός κι έρχονται μετά από 20 χρόνια και περιγράφουν γεγονότα ανατριχιαστικά. Αυτό δεν συγκινεί καθόλου το Δικαστήριό σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο θα τα αξιολογήσει στο τέλος. Αλίμονο να βγάλει και τώρα την απόφαση.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εμείς δεν ενοχλούμεθα από τις αναγνωρίσεις και αυτό φάνηκε από τους προηγούμενους του Βαρδινογιάννη, οι οποίοι αναγνώρισαν το Σάββα Ξηρό, ήταν αυτόπτες αποδεδειγμένα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Αλλά αυτόν τον τύπο και αυτό το σενάριο θα το δείτε σε άλλη μια υπόθεση, που μπαίνει ο Ξηρός μετά από 15 χρόνια και λέει....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη, είστε εμπειρότατος, ξέρετε ότι το στάδιο της διεξαγωγής των αποδείξεων δεν συμπίπτει με το στάδιο της αξιολόγησης. Και σας είπα, ρωτάτε ό,τι θέλετε και μη λέτε ψευδομάρτυρα κατευθείαν αυτόν τον άνθρωπο. Θα τον πείτε μετά, όταν θα τελειώσει η κατάθεσή του, μπορείτε να τον πείτε ό,τι θέλετε.

Εσείς οπωσδήποτε έχετε του υπερασπιστή τον οίστρο και μπορείτε να πείτε ένα λόγο παραπάνω. Αλλά μη γίνεται συνέχεια αυτό. Θέλετε να τον ρωτήσετε; Να τον φέρω πάλι.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτό γίνεται οσάκις διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για άτομο στο οποίο έχουν υποδείξει ένα σενάριο και μετά 15 χρόνια έρχεται και τα λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το κάνατε όμως σας παρακαλώ πολύ αφού τελειώνει η κατάθεσή του. Αν δεν τελειώσει η κατάθεση, δε μπορείτε να το κάνετε αυτό. Κανένας δε μπορεί να το κάνει. Λοιπόν, όταν το κάνετε αυτό, την αξιολόγηση, σημαίνει ότι τελείωσε η κατάθεση κι εγώ θα τον διώχνω τον μάρτυρα. Θα τον αφήνετε να τελειώνει και μετά θα λέτε: «Αυτός λέει ψέματα διότι εδώ έχει πει εκείνο, εκεί έχει πει εκείνο...›

Επίσης μπορείτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης να επισημαίνετε τις αντιφάσεις. Να λέτε «κ. Πρόεδρε, θέλω να αναγνώσουμε την πρώτη του κατάθεση, αυτό το κομμάτι›. Να το αναγνώσουμε. Μετά μπορείτε να του λέτε: «Κύριε μάρτυς, εδώ έχετε πει εκείνο. Γιατί τώρα τα λέτε έτσι;› Σ’ αυτό το στυλ που θέλει η δικονομία και θέλει ο νόμος, είμαστε μέσα στα πλαίσια. Έχουν δικαίωμα στην προσωπικότητα και οι μάρτυρες, δεν είναι μόνο τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Μην παρανοούμε τα πράγματα. Εδώ έχουν όλοι το δικαίωμα σεβασμού στην προσωπικότητα. Και ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει, θα τα αξιολογήσουμε στο τέλος.

Τί θα κάνουμε τώρα; Θα βγάζουμε κάθε μέρα μια απόφαση, ότι αυτός είναι ψευδομάρτυρας ή εκείνος δεν είναι; Νομίζω τελειώσαμε.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ένα σχόλιο να κάνω. Εάν η έδρα κρίνει ότι τελείωσε η εξέταση, εμείς δεν κρίνουμε ότι τελείωσε η εξέταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς θέλετε να κάνετε ερώτηση;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Εγώ και η συνάδελφος, η κα Κούρτοβικ.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σχετικά με τον κ. Αγιοστρατίτη το είπα αυτό, ο οποίος έκανε αξιολόγηση και δεν του έδωσα τον λόγο γι αυτό.

Να έρθει πάλι ο κ. μάρτυς. Αφού θέλουν να υποβάλλουν ερωτήσεις, πώς θα τους αφαιρέσω εγώ το δικαίωμα; Δε μπορούμε όμως να μπαίνουμε στη μέση και να καθόμαστε και να μην προστατεύει το Δικαστήριο τους μάρτυρες. Έχουν και αυτοί τιμή και αξιοπρέπεια. Αν λένε ψέματα ή όχι θα το δούμε εμείς.

Α. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ωραία κ. Πρόεδρε, ζητήστε να έρθει το πεντακοσάρικο τότε εδώ να δούμε τα δακτυλικά αποτυπώματα, γιατί δεν είδαμε καμία ταυτοποίηση εδώ. Λέει ότι βρήκε μπλε, δηλαδή ότι έγινε η έρευνα αυτή των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το ζητήσουμε. Θέλετε να το ζητήσουμε;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θέλουμε να το ζητήσουμε κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αίτημα λοιπόν της υπεράσπισης, να δούμε το πεντακοσιόδραχμο. Υπάρχει έκθεση απόδοσης λέει ο κ. Εισαγγελεύς.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Του αυτοκινήτου τα αποτυπώματα τί έγιναν; Οι εκθέσεις για τα αποτυπώματα του αυτοκινήτου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού είναι αυτά; Και αυτά μπορούμε να τα φέρουμε. Ότι, είναι απαραίτητο να το φέρουμε. Κύριε Εισαγγελεύ, να έρθουν τα αποτυπώματα από το αυτοκίνητο. Το ζητούν οι άνθρωποι.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ό,τι ανακάλυψε η αστυνομία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, όλες οι εκθέσεις βρίσκονται μέσα στη δικογραφία. Υπάρχει στην υποβλητική αναφορά της αστυνομίας, ένας πίνακας με 70 περίπου έγγραφα τα οποία τον συνοδεύουν. Ανάμεσα σ’ αυτά λοιπόν αναφέρεται και η έκθεση παράδοσης του πεντακοσάρικου αυτού αλλά και η έκθεση απόδοσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε, ενώ υπάρχει έκθεση μου το ζητάτε να το φέρουμε. Σας παρακαλώ πολύ.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Έκθεση ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων του κ. Σάββα Ξηρού υπάρχει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πιστεύω ότι θέλετε να συνεχίσει ο μάρτυρας αλλά θα είμαστε όλοι μέσα στα πλαίσια της οικονομίας. Θα σεβόμαστε τον κόσμο που έρχεται εδώ πέρα. Ο ένας έτρεμε, η άλλη λέει ότι την παίρνει το ασθενοφόρο. Τί θα κάνουμε δηλαδή; Έτσι θα κάνουμε με όλους; Σας παρακαλώ πολύ. Τους μάρτυρες να τους σεβαστείτε. Κάνετε σχόλια, τον λέτε ψευδομάρτυρα.....

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Με συγχωρείτε, με την κυρία κάναμε τίποτα; Ούτε καν ο Σάββας Ξηρός δεν ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω. Ήταν πολύ φοβισμένη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Φοβήθηκε; Είναι ελεγχόμενο....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε φοβισμένη. Τί έκαναν άλλοι θα το ξέρουν. Εδώ στην αίθουσα δεν ελέχθη τίποτα πάντως. Την είδα όμως, έτρεμε. Δεν μπορώ εγώ να βλέπω τέτοια φαινόμενα εδώ πέρα διότι κάνω απόδειξη και θέλω ψύχραιμη διαδικασία.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Κύριε μάρτυρα, δύο ερωτήσεις μόνο σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να απαντήσετε σε ότι σας ρωτήσει.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Με τον Αστυνομικό της Ομάδας ΖΗΤΑ πότε συνομιλήσατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μισή ώρα μετά που ήμουν στην Αστυνομία, στην Ασφάλεια.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Τί ώρα πήγατε στην Ασφάλεια;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Γύρω στις 08:20.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ 08:20 τί;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Πρωί, 08:20-08:30 κάπου εκεί το πρωί.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ 08:20 το πρωί και συνομιλήσατε με τον Αστυνομικό της Ομάδας ΖΗΤΑ.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μετά από μισή ώρα περίπου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Τί ώρα πήρατε τον κ. Σάββα Ξηρό από το μέρος εκεί;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Γύρω στις 08:00-08:05.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Και πού τον πήγατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Πανόρμου πριν την Λαρίσης στο σχολείο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Και επιστρέψατε στην Ασφάλεια.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι, μετά από 10 λεπτά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Σε ποια Ασφάλεια πήγατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Δηλαδή 08:00 με 08:20, 15 λεπτά κάνατε όλη αυτή την διαδρομή και ήσασταν ήδη μέσα στην Ασφάλεια και συνομιλήσατε και με τον ΖΗΤΑ ο οποίος είπε «εσύ μου τον πήρες μέσα από τα χέρια που ήθελα να τον πιάσω›.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μετά από μισή ώρα πήγα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Κύριε μάρτυς, από την πλατεία Μαβίλης που ακούσατε το σήμα από το σημείο όπως είπατε μέχρι την οδό Σόλωνος και Ομήρου που σας παραγγείλανε να πάτε για να παραλάβετε απ’ ότι είπατε ένα παιδάκι να το πάτε στο σχολείο, τί ώρα πήρατε το σήμα;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Γύρω στις 8 παρά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ 8 παρά πόσο;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Παρά 10’ , παρά 5΄.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Στην κατάθεσή σας λέτε 07:50΄.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Πέντε λεπτά πάνω, πάντως δεν είχε κίνηση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Μου κάνει εντύπωση ότι κινείστε πάρα πολύ γρήγορα για ταξιτζής.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μα δεν είχε το πρωί τέτοια κίνηση και το ΄89 δεν είχε την κίνηση που έχει σήμερα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ 08:05 βρίσκεστε στην οδό Ομήρου και Σόλωνος στη γωνία. 08:05;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Εκείνη την ώρα επιβίβασα, ναι 08:05.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Και πότε πληροφορηθήκατε, πώς είπατε, επαναλάβατέ το παρακαλώ, σας πήρε συνάδελφος τον πελάτη, το παιδάκι;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Φτάσαμε δύο αυτοκίνητα για να παραλάβουμε τον ίδιο πελάτη.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Εσείς πήγατε εκεί, φτάσατε σε αυτή την διασταύρωση για να παραλάβετε το παιδάκι;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μάλιστα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Και βλέπετε έναν συνάδελφό σας μπροστά να έχει ήδη παραλάβει το παιδάκι.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Έφτασε και του λέω μια και έφτασες εσύ πρώτος, εγώ ήμουν αλλά πάρτον εσύ αφού έφτασες πρώτος και φύγε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Απλώς σας υπενθυμίζω ότι εδώ έχετε δηλώσει στην ανάκριση ότι «εν συνεχεία φτάνοντας στο ύψος της οδού Ηροδότου άκουσα από το ραδιοτηλέφωνο έτερο σταθμό ταξί να έχει ήδη επιβιβάσει τον πελάτη από την οδό Ομήρου της περιοχής Κολωνακίου›, ότι ήδη το ξέρατε και ότι εσείς θέλατε να πάτε προς το Σύνταγμα λέει στην κατάθεσή σας και ότι περνούσατε από κει όχι για να παραλάβετε αλλά για να πάτε στο Σύνταγμα.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι να πάω στο Σύνταγμα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Δεν έχει σημασία. Λεπτομέρειες είναι όλα αυτά, έχετε δίκιο. Αφού είδατε τον κ. Σάββα Ξηρό και τον αναγνωρίσατε όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία. Κύριε μάρτυς, γιατί ξέρατε ότι ήταν ακριβώς η ώρα 08:05 όπως είπατε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: 08:00 είχε πει ειδήσεις το ράδιο και ξαναέβαλε έκτακτο και έλεγε και τον καιρό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Συγγνώμη κ. μάρτυς, το δελτίο των 08:00 κρατάει 3΄λεπτά. Και βάζει έκτακτο ξανά, τί εννοείτε;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Εκτός αυτού έλεγε συνέχεια ενημέρωση για το κυκλοφοριακό αλλά έβαλε έκτακτο....

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Εσείς το έκτακτο πότε το ακούσατε; Αμέσως μετά το δελτίο των 08:00;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Την ώρα που επιβιβαζόταν στο ταξί ο κ. Ξηρός;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Ήδη τον είχα μέσα και ήδη είχα διανύσει γύρω στα 1.000 μέτρα απόσταση, στον περιφερειακό.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Την ώρα λοιπόν που μπήκε μέσα στο ταξί ο κ. Σάββας Ξηρός δεν παρατηρήσατε τίποτα στην διασταύρωση αυτή;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Ούτε κίνηση;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Μόνο σειρήνα άκουγα εγώ. Την ώρα που τον πήρα μόνο τη σειρήνα άκουγα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Πού την ακούσατε την σειρήνα;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Την άκουγα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Από πού; Πού βρισκόσασταν την ώρα που ακούγατε τη σειρήνα;

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Σόλωνος και Ομήρου και άκουγα μία σειρήνα να φωνάζει δαιμονισμένα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Σόλωνος και Ομήρου κάνατε όλα αυτά τα πράγματα, ακούγατε ράδιο, ακούγατε έκτακτο δελτίο, ακούγατε σειρήνες αλλά δεν είδατε κανέναν άνθρωπο να κινείται Σόλωνος και Ομήρου.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Επιμένετε σε αυτό.

Ζ. ΒΟΖΩΡΑΣ: Επιμένω.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ Ευχαριστώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήθελα να κάνω μία ερώτηση, θα κάνω σχολιασμό όμως κ. Πρόεδρε.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για σχόλιο κ. Πρόεδρε. Κατέθεσε ο μάρτυς ότι πήγε την διαδρομή, αυτό θέλω να διευκρινιστεί και ότι έδειξε και μια πολυκατοικία. Και κατέθεσε μεταγενέστερα ότι πήγε και με τους αστυνομικούς την ίδια διαδρομή. Έδειξε στους αστυνομικούς την πολυκατοικία; Αυτό θέλω να διευκρινιστεί. Γιατί στην αρχή είπε, είπα και για την πολυκατοικία είπα, μετά λέει πήγα και την διαδρομή. Να μας πει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάρτυς ελάτε ένα λεπτό. Ρωτάει εδώ ο κ. συνήγορος, εάν στη δεύτερη βόλτα που κάνατε μαζί με τους αστυνομικούς, κάνατε την ίδια διαδρομή, εάν δείξατε και στους αστυνομικούς αυτή την πολυκατοικία στην οποία είπατε ότι ανέβηκε ο κ. Ξηρός τελικά.

Ζ.ΒΟΖΩΡΑΣ: Φυσικά και την έδειξα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ωραία να κάνουμε την αξιολόγησή μας τότε κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ένας – ένας με τη σειρά όμως. Αρχίζουμε από τον κ. Βασιλακόπουλο, η πολιτική αγωγή πρώτα, για να έχετε τον τελευταίο λόγο.

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ομολογώ δεν αντιλαμβάνομαι τι αμφισβητεί η υπεράσπισις. Έχει δώσει δυο καταθέσεις. Στις 26 Σεπτεμβρίου στις 11 η ώρα το πρωί και στις 12 Οκτωβρίου πάλι στις 11 η ώρα το πρωί. Τότε στον ορίζοντα δεν υπήρχε, ούτε Σάββας Ξηρός, ούτε κ. Κουφοντίνας, ούτε ο κ. Γιωτόπουλος, ούτε κανείς άλλος.

Ερώτημα: Στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 12 Οκτωβρίου, τι λόγο έχει ο οποιοσδήποτε να κατασκευάζει οτιδήποτε; Έχετε έναν άνθρωπο που πήγε και σας είπε, συνέβησαν αυτά. Το θέμα της διαδρομής νομίζω ότι διευκρινίστηκε, γιατί πράγματι όταν πρωτοδιάβασα τις καταθέσεις αυτές, δεν γνώριζα αν μένω στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη. Διευκρινίστηκε αυτό. Έτσι το αντελήφθη ο μάρτυρας, έτσι το είπε.

Εκείνο το οποίο έχει σημασία, είναι ότι ήδη περιγράφει καστανά μαλλιά σπαστά και εκείνο το οποίο επίσης χρειάζεται να επισημανθεί, είναι ότι είπε, ότι την σειρήνα όταν έδωσε τη κατάθεση, τη σειρήνα την άκουσα στην γωνία των οδών Σίνα και Σκουφά και όχι Σόλωνος και Ομήρου. Αυτό λέει σε εκείνες τις καταθέσεις του.

Εκείνο το οποίο θέλω να πω κύριε Πρόεδρε είναι ότι, θα πρέπει η κατάθεση αυτή να συνδυαστεί με ανάγνωση της καταθέσεως του ΖΗΤΑ του οποίου σας φέραμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου ώστε εξ αυτής θα προκύψει πράγματι εκ των δυο αυτών πλέον καταθέσεων που κουμπώνουν μεταξύ τους κατά την άποψή μας, ότι αυτός ο οποίος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του κ. Βοζώρα, είναι εκείνος τον οποίον κατεδίωκε ο ΖΗΤΑΣ. Μη ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε αν μπήκανε όλοι στο SEAT ή μπήκαν όλοι στο SEAT και περίσσεψε ένας, αν υπήρχε άλλος ένας πέμπτος, ή ο κ. Σάββας Ξηρός δεν επιβιβάστηκε στο SEAT και ακολούθησε πορεία με τα πόδια, πράγμα το οποίο θα προκύψει και από την κατάθεση του ΖΗΤΑ, της οποίας την ανάγνωση ζητάμε, αν είναι δυνατόν μάλιστα τώρα, για να συνδυαστεί και στα σχόλιά μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα θέλετε;

Π.ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι τα σχόλια θα είναι πληρέστερα εάν συνδυαστούν οι δυο καταθέσεις, με δεδομένο ότι αυτός δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παρασκευόπουλε τι λέτε; Κύριε Αγιοστρατίτη θέλετε να την αναγνώσουμε προ των σχολίων σας;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μετά κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά, ορίστε παρακαλώ.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε πρόεδρε, σχετικά με την αξιοπιστία του μάρτυρα. Ο μάρτυρας επιβιβάζει στις 8.05 όπως καταθέτει ένα άτομο, για να το πάει, όπου το πήγε, το οποίο ήταν 1.65 έως 1.70. Ο Σάββας Ξηρός έχει ύψος 1.87.

Εκείνη τη στιγμή, όταν τον επιβιβάζει, έχουν μεσολαβήσει 10 λεπτά από το χρόνο της τελέσεως της πράξεως, τα ραδιόφωνα ήδη το έχουν πάρει και το μεταδίδουν, έχει μαζευτεί κόσμος απέξω την έχουμε δει την εικόνα. Ο κύριος όμως αυτός βλέπει, η πολυκατοικία είναι η δεύτερη, βλέπει λοιπόν από την Σόλωνος στην Ομήρου και δεν βλέπει τίποτα. Ούτε ανθρώπους, ούτε αυτοκίνητα, δεν βλέπει καμία απολύτως κίνηση. Ενώ αν μη τι άλλο έχουν μαζευτεί δεκάδες άνθρωποι, ουρλιάζουν, φωνάζουν, όλα αυτά. Δεν βλέπει λοιπόν τίποτα.

Τον επιβιβάζει. Και πάει και καταθέτει και λέει, εγώ κύριε, εγώ δεν έχω αμφιβολία ότι μπορεί και πράγματι να επιβίβασε έναν άνθρωπο και να είχε λόγους να πάει στην Αστυνομία και καλά έκανε, να πει ότι, εγώ βρε παιδιά είδα έναν που μπορεί να είναι ύποπτος.

Δεν μπορώ όμως να εξηγήσω πώς έρχεται μετά, και αυτό έχει σχέση με την αξιοπιστία του, ενώ λέει, η μόνη συζήτηση που είχα, ήταν σχετικά με το δρομολόγιο, τίποτα. Έμοιαζε άνθρωπος της νύχτας. Όταν το ράδιο μετέδωσε, δεν σχολίασε το γεγονός. Αυτή είναι η κατάθεσή του μετά τρεις ώρες, μετά πέντε, οτιδήποτε. Λέει, «δεν είδα καμία κίνηση στο δρόμο›.

Και έρχεται μετά από 15 χρόνια και λέει, όταν ακούστηκε η είδηση για τον Μπακογιάννη είπε, «πάει αυτός, ο επόμενος ποιος έχει σειρά.› Δηλαδή ο δράστης, ο οποίος μάλιστα δεν έχει άλλο τρόπο διαφυγής παρά να περιμένει στημένος πότε θα περάσει κανένα ταξί να τον επιβιβάσει, σε απόσταση λίγων, πολύ λίγων μέτρων, 2η πολυκατοικία ήταν από εκείνη την γωνία, βγήκε μετά από 2 πολυκατοικίες στη Σόλωνος και περίμενε να έρθει ταξί να τον επιβιβάσει.

Αν αυτά θεωρούνται αξιόπιστα, είναι στη κρίση σας. Και λέει όμως, είπε αυτό το πράγμα, «ποιος έχει σειρά›. Αυτό θα σας το θυμίσω, μετά από μερικές μέρες που θα έρθει μια άλλη δολοφονία να δικάσετε όπου άλλος ταξιτζής πάλι, μετά από 15 χρόνια θυμάται και λέει «μπήκε ο Σάββας Ξηρός μέσα και έστριβε και το όπλο και έλεγε, έχω σκοτώσει τρεις, θέλετε να γίνετε πέντε;› .

Και αυτή η μαρτυρία εθεωρήθη αξιόπιστη και μπήκε μέσα στη δικογραφία, ενώ δεν έχουν μπει άλλες αυτόπτων μαρτύρων, σοβαρών μαρτύρων. Επίσης καταθέτει μετά από 15 χρόνια, ότι εξείχε ένα αντικείμενο, προφανώς λέει, όπλο.

Είναι δυνατόν να τον θεωρεί ύποπτο, να πάει αμέσως να καταθέσει στην Αστυνομία, να έχει δει ένα προφανώς όπλο, να του έχει πει αυτός, «πάει αυτός ο επόμενος ποιος έχει σειρά› και να μην τα καταθέτει και να τα καταθέτει και να τα θυμάται μετά από 15 χρόνια, στα οποία 15 χρόνια έρχεται και λέει, 100% μάλιστα αναγνωρίζω τον Σάββα Ξηρό;

Όσο αξιόπιστη είναι η κατάθεσή του, ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου, ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη, πήγε ο άνθρωπος με το σενάριο που είχε στο κεφάλι του και τα κατέθεσε. Καλώς, εδέχθη και κατετέθησαν ο κ. Ζερβομπεάκος.

Όσο αξιόπιστα λοιπόν είναι αυτά τα πράγματα που λέει, τόσο αξιόπιστη είναι και η αναγνώρισή τους. Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι απευθύνονται σε κανένα Μονομελές Πλημμελειοδικείο, που είναι προσβολή και για το Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Έτσι σας κρίνουν. Ότι αυτοί, ότι είναι εκεί, θα πάμε εμείς, θα τα πούμε, θα μας δεχθούν και θα έχουμε και τις παραπέρα συνέπειες και ενδεχομένως εύνοιες. Αυτό είναι εμένα που με ενοχλεί και γι’ αυτό είπα ότι, είναι προς τιμήν, ότι υποτιμάμε την νοημοσύνη και του Δικαστηρίου και των δικηγόρων που έχουμε δεύτερη φορά δικηγόρο να ψάχνει την αλήθεια και να μην τον ενδιαφέρει η αναγνώριση. Ποια αναγνώριση;

Ο Σάββας ο Ξηρός έχει πει, ότι εγώ κύριοι αυτό το πράγμα το αναλαμβάνω. Ήμουν εκεί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι εγώ δεν έχω κανένα υπερασπιστικό λόγο να προσπαθήσω να αποδείξω ότι ο Ξηρός είναι αθώος σ’ αυτή την ιστορία. Εμένα με ενδιαφέρει, οι άνθρωποι που έρχονται εδώ να σέβονται το Δικαστήριο και να σέβονται την αλήθεια.

Και εγώ σηκώθηκα και διαμαρτυρήθηκα μόνο οσάκις συνέβη τέτοιο περιστατικό. Να μας υποτιμάνε όλους εδώ μέσα. Και δεν σηκώθηκα, όταν οι κύριοι του Βαρδινογιάννη αναγνώρισαν τον κ. Ξηρό. Απόδειξη, ότι δεν τους έκανα καμία ερώτηση.

Δεν είναι εκεί το θέμα. Εμένα με ενδιαφέρει να βγει η αλήθεια εδώ. Και ότι θα τους αποδοθεί να είναι σωστό, ότι θα αποδοθεί σε κάθε κατηγορούμενο. Και γι’ αυτό ακριβώς και διαμαρτύρομαι και ζητάω συγνώμη εάν υπάρχει κάποια ένταση από την πλευρά μου. Αλλά με πονάει κύριε Πρόεδρε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η αγάπη σας και οπωσδήποτε ο οίστρος σας για την εξεύρεση της αλήθειας είναι γνωστός κ. Αγιοστρατίτη, σας γνωρίζω. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο απευθυνθήκατε στο μάρτυρα ήταν που με ενόχλησε. Μπορείτε τώρα, ότι είπατε στην αξιολόγηση, τα ακούσαμε με προσοχή αλλά όταν είναι οι μάρτυρες εδώ και τους συμπεριφερόμαστε έτσι, ή αλήθεια, ή όχι, δεν πρόκειται να βρούμε άκρη. Ας τα αξιολογούμε εμείς μετά, τεχνοκρατικά. Ας αφήσουμε τον κόσμο να έρχεται και να λέει ότι νομίζει. Αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να σηκώνεται να φεύγει. Αυτό λέω. Εν ειρήνη και γαλήνη, αυτή τη διαδικασία θέλουμε. Μέσα απ’ αυτή μπορεί να λάμψει η αλήθεια. Και όχι από αντεγκλήσεις, εκφοβισμούς, διότι αυτοί φοβούνται. Σου λέει, με εκφοβίζουν. Δεν το παίρνουν όπως το παίρνετε εσείς, με την αγαθή προαίρεσή σας.

Ορίστε παρακαλώ.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Μια παρατήρηση κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά την αξιοπιστία των μαρτύρων. Εκείνο που προξένησε ως τώρα εντύπωση, τουλάχιστον σε μας εδώ της υπεράσπισης, δεν ξέρω αν εντυπωσιαστήκανε και οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής, ή η έδρα σας, είναι ότι όσοι μάρτυρες από την προανάκριση ήταν πράγματι αυτόπτες, διατηρήσανε και στην προανάκριση, στις καταθέσεις που κάνανε λίγες μόνο ώρες μετά το συμβάν τις επιφυλάξεις, όσον αφορά την αναγνώριση 100% των προσώπων, όσο και στην ανάκριση μετά στον κ. Ζερβομπεάκο.

Αντίθετα εκείνοι οι οποίοι δεν εμφανιστήκανε προανακριτικώς, και εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ανάκριση, έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας, όσον αφορά την αναγνώριση των προσώπων, απ’ ότι έχουν οι μάρτυρες, τους οποίους ουδέποτε αμφισβητήσαμε. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ μάρτυρες οι οποίοι πράγματι ήταν εκεί μπροστά. Δεν αμφισβητήσαμε τον μακαρίτη τον μπάρμπα-Μήτσο που ξέραμε όλοι ότι είχε το περιπτεράκι του εκεί, ή αύριο που θα έρθει κάποια κυρία ,που ήταν η καθαρίστρια πράγματι, ή οποιοσδήποτε άλλος. Αλλά αυτοί είναι οι πιο επιφυλακτικοί.

Αντίθετα, όσοι δεν είχαν καταθέσει, ή όσοι όταν είχαν καταθέσει στην προανάκριση, δεν θυμόντουσαν ή δεν κατέθεσαν τίποτα απ’ όλα αυτά, έρχονται εδώ και με μέγιστο βαθμό βεβαιότητας, 90% ακούσαμε κύριε Πρόεδρε, 100% ακούσαμε σήμερα κύριε Πρόεδρε και είναι όλοι αυτοί, που δεν έχουν πει ως τώρα τίποτα. Αυτό είναι που επισημαίνουμε και αυτό είναι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη σας το Δικαστήριο. Και αναρωτιόμαστε αν είναι τυχαίο αυτό το πράγμα. Και το ίδιο ισχύει και για τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Πράγματι θα φανεί και όταν θα διαβαστεί και του κ. Γόντικα του Αστυνομικού της Ομάδας ΖΗΤΑ η κατάθεση, ότι εμπεριέχονται εδώ αντιφατικότητες και όταν θα συνεκτιμηθεί και με τις καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων, που υπήρξαν πράγματι αυτόπτες στην υπόθεση της δολοφονίας του Μπακογιάννη.

Εάν όμως γίνει αυτή η εκτίμηση, που ήδη ένα μέρος των μαρτυρικών καταθέσεων έχει γίνει στο ακροατήριό σας, θα δούμε ότι ο Σάββας Ξηρός, ή ανέβαινε την οδό Σκουφά σαν τρίτο άτομο που ακολούθησε τους δυο δολοφόνους, που αποδεδειγμένα πυροβολήσανε γιατί δυο ήταν τα περίστροφα, και υπήρχε και ένα τρίτο άτομο το οποίο αναγνωρίστηκε σαν Σάββας Ξηρός από πολλούς, ή τον πήρε ο ταξιτζής και έφυγε. Δεν υπάρχει περίπτωση κύριε Πρόεδρε.

¶ρα ή όλοι οι άλλοι λέγανε ψέματα, ή ο συγκεκριμένος μάρτυρας λέει την αλήθεια. Αυτό θα το κρίνει το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνει τις αξιολογήσεις του όπως νομίζει ο καθένας. Δεν μπορούμε εμείς να του πούμε αν οι αξιολογήσεις του είναι ακριβείς ή δεν είναι, εμείς όμως πρέπει να τα εκτιμήσουμε όλα αυτά. Και οπωσδήποτε βοηθάνε το Δικαστήριο να είστε σίγουροι οι θέσεις και οι τοποθετήσεις.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παρακαλώ να μου δώσετε το λόγο, γιατί νομίζω ότι εδώ κάπου αρχίζει η στάση εργασίας, ο Σύλλογός μας κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε και ο Δικηγορικός Σύλλογος για δυο λεπτά θα πει τίποτα.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι. Θα κάνω οπωσδήποτε την αξιολόγηση που ήθελα να κάνω. Θα ήθελα να το κάνω σε ερώτηση στο μάρτυρα, δεν πειράζει, έφυγε, υπήρχε μια ένταση. Θέλω να επισημάνω το εξής. Κατέθεσε ο μάρτυρας και εδώ και στην κατάθεσή του ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου, χωρίς μάλιστα να προκαλέσει αντίδρασή του τότε απ’ ότι βλέπω, ότι στην Αστυνομία του είπαν ότι τα αποτυπώματα του άγνωστου τότε ατόμου, βρέθηκαν και στο SEAT, το αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί για την διαφυγή των δραστών της υπόθεσης Μπακογιάννη.

Δεν υπάρχει δακτυλοσκοπική έκθεση βέβαια από καμιά πλευρά. Και αν θυμάστε η κα Μπακογιάννη και σε μια έκρηξη αγανάκτησης εδώ μέσα, μας είπε, ότι δεν έγινε καν δακτυλοσκοπική έρευνα στο SEAT με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Το φώναζε μάλιστα όταν ήρθε εδώ.

Υπάρχει κάτι το οποίο διαπερνά, ένας συσχετισμός ο οποίος διαπερνά γενικώς όλες αυτές τις υποθέσεις που δικάζουμε, και ο οποίος συσχετισμός επιστρατεύεται για να καλύψει, αφενός μεν πολιτικές σκοπιμότητες, αφετέρου να καλύψει όλα τα κενά και τις αντιφάσεις, των διαδικασιών της ανάκρισης, της τότε και της τώρα και τις αντιφάσεις και τους παραλογισμούς και τις φαντασιώσεις των μαρτύρων που έρχονται να καταθέσουν μπροστά σας.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι, ότι η Αστυνομία σκοπίμως συγκάλυπτε τότε τους δράστες. Και εάν αποδεχθούμε ότι η Αστυνομία συγκάλυπτε, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν κατέγραψε τα σημαντικά πράγματα που της είπε ο κ. Βοζώρας, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν προώθησε την δακτυλοσκοπική έρευνα. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί τα φοβερά πράγματα που μας είπε ο μάρτυρας της προηγούμενης υπόθεσης, που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή και ποιον αναγνώριζε, το MITSUBISHI στο οποίο βρέθηκε δίπλα και είδε τον άνθρωπο με το κλειδί και το έβλεπε εκεί για 4 μέρες, ούτε αυτό το κατέγραψε η Αστυνομία τότε.

Δεν κατέγραψε στην υπόθεση του κ. Πέτσου τους μάρτυρες που επίσης τότε κατέθεταν για το περιπολικό. Υπάρχει γενικώς αυτός ο ισχυρισμός ο οποίος διαπερνά όλες τις υποθέσεις και ο οποίος έρχεται να καλύψει όλα τα κενά. Κενά δικογραφίας – όπως είπα – πολιτικές σκοπιμότητες αφετέρου. Οι οποίες, ποσώς μ’ ενδιαφέρουν πρέπει να δηλώσω στο Δικαστήριό σας, ούτε θέλω να συνδράμω, ούτε να αποκλείσω αυτού του είδους τις πολιτικές σκοπιμότητες. Αφορούν άλλους. Εμένα με αφορά όμως αυτή η διαδικασία. Και με ενδιαφέρει το εξής κύριοι Δικαστές.

Ωραία, το καταλαβαίνω ότι η Αστυνομία δεν προώθησε την δακτυλοσκοπική, την ταυτοποίηση μάλλον, γιατί ήθελε να συγκαλύψει κάτι, άγνωστο τότε τι και σε ποιον. Καταλαβαίνω, ότι δεν το κοινοποίησε στην κα Μπακογιάννη, ότι ξέρετε κυρία Μπακογιάννη – κόρη τότε του πρωθυπουργού της χώρας ή εν πάση περιπτώσει ήταν ο μέλλον πρωθυπουργός της χώρας προδιαγεγραμμένα και βέβαια – δεν της το κοινοποίησε και το απέκρυψε και απ’ αυτήν.

Ποια σκοπιμότητα επέβαλε σ’ αυτό το κλίμα συγκάλυψης να κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας σε έναν ταξιτζή, έναν απλό μάρτυρα, έναν απλό άνθρωπο τυχαίο περαστικό από το επεισόδιο; Αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε για το γενικό θέμα, δεν έχει να κάνει με τον κ. Γιωτόπουλο, ούτε ακούστηκε τίποτα. Υπάρχει ένα γενικό ζήτημα όμως και σε σχέση με την κατάθεση του κ. μάρτυρος. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η δολοφονία Μπακογιάννη έγινε 26/9/89, ήταν κυβέρνηση από 3/7/89 Τζανετάκη, Νέα Δημοκρατία με Συνασπισμό, η οποία διήρκεσε μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε έγιναν οι επόμενες εκλογές και είχαμε μετά την Οικουμενική.

Και είναι γνωστό επίσης και δεν είναι θέμα απόδειξης εδώ, η στενή σχέση του κ. Τζανετάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη. Είναι γνωστή η σχέση αυτή, πέραν της κομματικής ταυτότητας, είναι γνωστή η σχέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κύριε. Οι μάρτυρες που θα έρθουν την άλλη φορά, αύριο δηλαδή είναι Ρόναλντ Στιούαρτ, Μπουλούμπακτση και θα αναγνωστούν έγγραφα. Την Ανδρουλιδάκη την Δευτέρα. Διακόπτουμε για αύριο στις 9 η ώρα, εφόσον δεν έχουμε πια δικηγόρους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή