Ιράκ και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαντωνίου-Ανάν

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 10:05
A- A A+

Το ζήτημα του Ιράκ και το Κυπριακό ήταν τα δυο θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χθες το βράδυ, στην έδρα του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά, ο κ. Παπαντωνίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης, για τα συμπεράσματα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων τόνισε :

* Η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

* Οι ΗΠΑ συμφωνούν, κατ' αρχήν, στην εμπλοκή του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

* Η Ελλάδα κρατά το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι είναι φανερό σε όλους μας ότι χωρίς λύση του Κυπριακού, άρση των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

* Ο Κόφι Ανάν συμφωνεί ότι οι (τελευταίες) προτάσεις Ντενκτάς βρίσκονται έξω από κάθε πλαίσιο διεθνούς νομιμότητας και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τόνισε, ότι, έθεσε το θέμα της ιρακινής κρίσης, επισημαίνοντας στο συνομιλητή του «τη σημασία εμπλοκής και συμμετοχής των Ηνωμένων Εθνών, που θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο, για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα επικρατήσουν στο Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου».

Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, σαν χώρα, αλλά και σαν προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κρίνει ότι είναι απαραίτητο να αναλάβει ρόλο ο ΟΗΕ :

1. Η νομιμοποίηση του καθεστώτος, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, προϋποθέτει συμμετοχή και στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Μόνο έτσι θα έχει αναγνώριση και αποδοχή το καθεστώς αυτό, τόσο από το λαό του Ιράκ, όσο και από τις άλλες χώρες με τις οποίες συνορεύει.

2. Η διεύρυνση του κύκλου των χωρών που θα στηρίξουν το νέο αυτό καθεστώς,έχει κρίσιμη σημασία για τη ροή και εξασφάλιση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας και γενικότερα οικονομικής βοήθειας, καθώς και για την πολιτική στήριξη που θα χρειασθεί το καθεστώς αυτό για να ορθοποδήσει, να εδραιωθεί και να μπορέσει να οδηγήσει το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας και της ευημερίας.

3. Η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το βασικό και κεντρικό σημείο διαφωνίας ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική τους τελευταίους μήνες ήταν ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, την άμυνα, τη σταθερότητα και την ειρήνη. Ο ρόλος αυτός αμφισβητήθηκε.

Αρα, εάν Ευρώπη και Αμερική συμπέσουν και συμφωνήσουν στην αποκατάσταση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού καθεστώτος στο Ιράκ, τότε αυτή η συμφωνία, αυτή η σύμπτωση θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφιλίωση, την επανασύνδεση της πολιτικής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ανέφερε, ότι, η εντύπωση που αποκόμισε από τις διμερείς επαφές του με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης (Ράμσφελντ, Ράϊς και άλλους) είναι ότι «οι ΗΠΑ συμφωνούν καταρχήν,συναινούν, στην εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο μεταπολεμικό Ιράκ».

Εκφράζοντας αισιοδοξία, ο κ. Παπαντωνίου, είπε, ότι, «είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να δέχονται αυτήν την προοπτική. Ασφαλώς απομένει να διευκρινισθεί και να συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες και άλλες χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ακριβές πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα διασφαλισθεί αυτή η συμμετοχή», αν και δέχθηκε ότι «μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές απόψεις, προσεγγίσεις, ενδεχομένως και κάποιες διαφωνίες σε μία πρώτη φάση».

Ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί ότι «μέσα από την επάνοδο του ΟΗΕ στο προσκήνιο, σε μια συμφωνημένη βάση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, θα βρεθεί και ο τρόπος για τη επανασύνδεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τρομοκρατία και η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφή».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή