Στην Ουάσιγκτον ο Ντέιβιντ Κάμερον για συνομιλίες για τη Συρία

Διπλωματικές διεργασίες για την κρίση
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 16:05
UPD:18:03
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Το ζήτημα της συνδιάσκεψης για τη Συρία συζήτησαν κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με τον πρόεδρο Πούτιν. Σε δηλώσεις του σήμερα, ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικές και καλές» τις συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν στη Μόσχα.

 

A- A A+

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στη Συρία με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν αποκλείει τη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά του συριακού καθεστώ εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για τη χρήση χημικών όπλων και πρόσθεσε ότι θα θέσει το ζήτημα στον κ. Ομπάμα.

«Οπωσδήποτε δεν έχουμε αποκλείσει την κλιμάκωση της δράσης εν μέσω των διαφαινόμενων εξελίξεων στο έδαφος. Οι ενδείξεις αυξάνονται, ο χώρος για αμφισβήτηση συρρικνώνεται, και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σοβαρό», είπε ο κ. Κάμερον μιλώντας στο ραδιόφωνο NPR radio.

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης για τη Συρία μέχρι το τέλος του μήνα.

Άλλα ζητήματα που ενδέχεται να συζητηθούν περιλαμβάνουν το Ιράν, τις σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ και η επερχόμενη σύνοδος των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσαν κοινή προσπάθεια για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή μελών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Το ζήτημα της συνδιάσκεψης συζήτησαν κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή ο κ. Κάμερον με τον πρόεδρο Πούτιν. Σε δηλώσεις του σήμερα, ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικές και καλές» τις συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν στη Μόσχα.

Παρότι η Ρωσία, βασική σύμμαχος της Δαμασκού, δεν δείχνει να αποσύρει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η αντίληψη της Βρετανίας από τη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Κάμερον και Πούτιν είναι ότι έχει ενισχυθεί η επιθυμία της Μόσχας να μετάσχει στις προσπάθειες της Δύσης για την εκτόνωση της κρίσης στη Συρία, σύμφωνα με αναλύσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης. Η συνάντηση διήρκησε περισσότερη ώρα από την προγραμματισμένη και επικεντρώθηκε στη Συρία.

Ο κ. Κάμερον είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι η Βρετανία και η Ρωσία διαφώνησαν ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στη Συρία. Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «εξεπλάγη που στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Πούτιν υπήρξε η παραδοχή ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων να εγγυηθούν μια ασφαλή Συρία με ένα δημοκρατικό και πλουραλιστικό μέλλον και να τερματιστεί η αστάθεια στην περιοχή».

Στη Ρωσία αύριο ο Νετανιάχου

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία μεταβαίνει αύριο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Συρία με τον κ. Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες στις 14 Μαΐου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία. Έμφαση θα δοθεί στη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κυρίως στη Συρία», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Διπλωματική πηγή που επικαλείται το δημόσιο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νοβόστι είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η συνάντηση θα πραγματοποιείτο στην προεδρική κατοικία στο Σότσι, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή