Ιράν: Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ο Σαΐντ Τζαλίλι

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013 16:44
UPD:16:53
REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV

Γνωστός για την αμετακίνητη στάση του στις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις, ο Σαΐντ Τζαλίλι έχασε το πόδι του στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2005 - 2007.

A- A A+

Ο Σαΐντ Τζαλίλι, επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά, θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Ο 47χρονος Τζαλίλι έφτασε νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο της Τεχεράνης και υπέγραψε την αίτηση εγγραφής του στον κατάλογο των υποψηφίων, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Γνωστός για την αμετακίνητη στάση του στις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις, ο Τζαλίλι έχασε το πόδι του στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2005 - 2007.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιράν: Υποψηφιότητα Ραφσαντζανί στο παρά πέντε

Την ύστατη στιγμή υπέβαλε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Ο 78χρονος μετριοπαθής Ραφσαντζανί, που θήτευσε ως Πρόεδρος από το 1989 μέχρι το 1997 εμφανίζεται πλέον ως ισχυρός παράγοντας, απειλώντας ν' αποσπάσει ψήφους τόσο από τους σκληροπυρηνικούς του ανωτάτου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, όσο κι απο τους αποκαλούμενους μεταρρυθμιστές. Για τις ενδέκατες προεδρικές εκλογές , έχουν καταθέσει αίτηση περισσότεροι από 400 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και σημαντικά ενεργά μέλη της πολιτικής. Ωστόσο η τύχη τους θα κριθεί κι από το ανώτατο εποπτικό συμβούλιο , που θ' αποφασίσει πόσοι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν το χρίσμα στις 14 Ιουνίου για μία τετραετή θητεία.

Περισσότεροι από 500 υποψήφιοι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, το όργανο που επιβλέπει τις εκλογές θα ανακοινώσει ως τις 23 Μαΐου ποιοι θα είναι τελικά υποψήφιοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή