Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (4/4/2003) Μέρος 1/9

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 21:01
A- A A+

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α' ΜΕΡΟΣ

09:00 – 10:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση η οποία είχε διακοπεί. ¶παντες οι κατηγορούμενοι είναι εδώ; Όλοι. Κύριε Αγιοστρατίτη, προς το παρόν τους εκπροσωπείτε όλους εφόσον δεν συγκρούονται δηλαδή, δεν φτάσουμε σε σημείο κάποια σύγκρουσης. Θα αρχίσουμε από την υπόθεση Βαρδινογιάννη, οι μάρτυρες που έχουμε πει να αναγνώσουμε τις καταθέσεις. Η κα Αγουρίδου είναι εδώ;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν είναι εδώ κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Αναστασίου είναι εδώ; Γιατί δεν έχει τελειώσει η κατάθεσή της. Κατά πληροφορίες λέει ο συνάδελφος πήγε σε νοσοκομείο χθες. Δεν την βλέπω να έχει έρθει σήμερα. Επομένως θα αναγνώσουμε τις καταθέσεις των μαρτύρων οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή. Για την υπόθεση Βαρδινογιάννη μιλάμε.

..........: Έχουμε και του Γόντικα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του Γόντικα είχαμε πει από του Μπακογιάννη του ΖΗΤΑ, του Αστυφύλακα. Δεν έχουμε έρθει άλλοι. Ας πούμε καλύτερα του Μπακογιάννη.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν είναι εδώ ούτε ο κ. Γιαννίδης, ούτε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανάγνωση θα κάνουμε τώρα. Τί θα κάνει ο κ. Γιαννίδης, εκπροσωπείτε εσείς εδώ. Είστε εντάξει. Μην χάνουμε χρόνο. Του μακαρίτη Γόντικα, είναι από την υπόθεση Μπακογιάννη.

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: («Διαβάζει›)

Αθήνα 26 Σεπτεμβρίου 1989. Έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα Γόντικα Ευάγγελου. Του έγινε η δέουσα ερώτηση «Είμαι Αστυφύλακας και υπηρετώ στην Ομάδα ΖΗΤΑ Μοτοσικλετιστών της ΑΔ. Σήμερα εκτελούσα υπηρεσία από 06:30 ως 11:30 ώρα στην περιοχή Κολωνακίου. Περί ώρα 08:02΄πήρα σήμα από το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως να μεταβώ στην οδό Ομήρου όπου είχε λάβει χώρα απόπειρα ανθρωποκτονίας. Την στιγμή εκείνη βρισκόμουν στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου, 100 ως 150 μέτρα δηλαδή από το σημείο της απόπειρας.

Έφτασα στο σημείο περίπου σε ένα λεπτό. Μόλις έφτασα στο σημείο ακριβώς και πριν προλάβω να κατέβω από την μοτοσικλέτα κάποιος πολίτης βγήκε από την είσοδο επί της οδού Ομήρου 35 πολυκατοικίας και μου είπε ότι το θύμα αναπνέει αμυδρά. Κάλεσα αμέσως μέσω του Κέντρου της Αμέσου Δράσεως ασθενοφόρο. Σχεδόν ταυτόχρονα κάποια γυναίκα ηλικίας 35 ως 40 ετών μου είπε «πιάστον, αυτός με τα μπλε που τρέχει› ή κάπως έτσι.

Κοίταξα προς την κατεύθυνση που μου υπέδειξε η γυναίκα και είδα πράγματι στην συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού 30 ως 40 περίπου μέτρα από την συμβολή των οδών Ομήρου και Σκουφά όπου βρισκόμουν το άτομο που μου υπέδειξε η γυναίκα να απομακρύνεται τρέχοντας πετώντας την προκήρυξη με την οποία η Οργάνωση 17Ν ανέλαβε την ευθύνη της ενέργειας.

Την προκήρυξη αυτή συνέλεξα και παρέδωσα αργότερα στην Υπηρεσία μου. Κινήθηκα αμέσως προς την κατεύθυνση του άντρα που απομακρυνόταν και φτάνοντας στην συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού σχεδόν αμέσως τον αναζήτησα πρώτα προς την κατεύθυνση του Λυκαβηττού όπου και κατευθύνθηκε.

Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως το άτομο είχε εξαφανιστεί. Μάλιστα εκείνη την στιγμή δεν εκινείτο στο συγκεκριμένο τμήμα της οδού Λυκαβηττού κανένα άτομο. Είμαι σίγουρος ότι το άτομο αυτό δεν απομακρύνθηκε ούτε με τα πόδια ούτε χρησιμοποιώντας κάποιο όχημα γιατί έφτασα στο σημείο σχεδόν αμέσως και θα τον αντιλαμβανόμουν.

Το μόνο που μπορούσε κατά την γνώμη μου να είχε κάνει ήταν να κατέφυγε σε κάποια από τις γύρω πολυκατοικίες. Συνέχισα να αναζητώ το άτομο στους γύρω δρόμους επί 2 λεπτά περίπου αλλά είχε εξαφανιστεί. Ακολούθως επέστρεψα στην Ομήρου 35 όπου είχε σημειωθεί το περιστατικό. Το θύμα είχε ήδη μεταφερθεί από το σημείο προς τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

Από όσα μπόρεσα να συγκρατήσω, το άτομο που καταδίωξα ήταν άντρας 25 ως 30 ετών κανονικής σωματικής διάπλασης με σκούρα καστανά κοντά μαλλιά κατσαρά. Φόραγε σκούρο μπλε σακάκι και τζιν παντελόνι. ¶λλα χαρακτηριστικά του δεν γνωρίζω καθόσον δεν τον είδα καθόλου στο πρόσωπο. ¶λλο τι δεν έχω να προσθέσω και να γνωρίζω›.

Έχουμε και την συμπληρωματική εξέταση του ίδιου μάρτυρα που δόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στην οποία καταθέτει:

«Όπως προανέφερα στην προηγούμενη με σημερινή ημερομηνία κατάθεσή μου την 08:02΄ώρα σήμερα 26/9/89 ως μοτοσικλετιστής της ¶μεσης Δράσης βρισκόμουν στην διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Ομήρου εν κινήσει. Την ώρα ακριβώς αυτή έλαβα προσωπική κλήση από το Κέντρο. Δηλαδή κλήθηκε ως ΖΗΤΑς 138 να μεταβώ στην οδό Ομήρου 35 όπου είχε λάβει χώρα απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Την ίδια προς εμένα κλήση έδωσε ταυτόχρονα το Κέντρο και σε άλλους σταθμούς. Προσδιορίζω την ώρα ότι ήταν 08:02΄ καθ’ όσον της κλήσεως αυτής είχε προηγηθεί άλλη για χτύπημα συναγερμού την οδό Ακαδημίας 61 και είχα κοιτάξει το ρολόι μου και έδειχνε ακριβώς 08:00΄. Την κλήση για την οδό Ομήρου 35 έλαβα μόλις άρχισα να κατευθύνομαι προς την οδό Ακαδημίας 61 και στο ίδιο σημείο στο οποίο είχα λάβει την προηγουμένη.

Όταν έλαβα το σήμα για την Ομήρου 35 αμέσως έτρεξα στο σημείο αυτό ανηφορίζοντας την οδό Ομήρου, δηλαδή αντίθετα προς το ρεύμα κυκλοφορίας. Φτάνοντας έξω του συγκεκριμένου κτιρίου που απέχει από την οδό Ακαδημίας 100 ως 150 μέτρα σταμάτησα. Ταυτόχρονα με πλησίασε κάποιος πολίτης ο οποίος μου είπε «είναι ο κ. Μπακογιάννης, αναπνέει αμυδρά, ειδοποιείστε το 166›.

Αμέσως ενημέρωσα το Κέντρο για την ταυτότητα του θύματος και για την αποστολή Σταθμού 146. Στη φάση αυτή σημειώνω ότι το θύμα ήταν ακόμα μέσα στην πολυκατοικία. Τους δε εκτός της πολυκατοικίας συγκεντρωμένους υπολογίζω γύρω στα 50 με 60 άτομα. Ενώ έδινα το σήμα προς το Κέντρο βλέπω μια γυναίκα στη γωνία των οδών Ομήρου και Σκουφά και συγκεκριμένα στο μέσο του οδοστρώματος της οδού Ομήρου του σημείου αυτού να σηκώνει τα χέρια της και να φωνάζει δυνατά: «πιάστε τον, αυτός με τα μπλε που τρέχει›.

Αμέσως φτάνω στο σημείο της γυναίκας που απείχε 40 ως 50 μέτρα από την είσοδο του κτιρίου που συνέβη το γεγονός και μου υποδεικνύει ένα άτομο που έτρεχε στο οδόστρωμα της οδού Σκουφά στο αριστερό σημείο αυτού, προς τον ¶γιο Διονύσιο.

Εκ των ανωτέρω προσδιόρισα ότι το άτομο αυτό την ώρα που μου το υποδείκνυε βρισκόταν στο ύψος της οδού Σκουφά 36 και απείχε από εμένα 30 ως 40 μέτρα. Χωρίς να χρονοτριβήσω στο σημείο αυτό που συνάντησα την γυναίκα τρέχω προς το σημείο του ατόμου που μου υπέδειξε και το οποίο την ώρα που μου το επιδείκνυε είχε σηκώσει το δεξί του χέρι και πετούσε τις προκηρύξεις.

Μέχρι να φτάσω στο σημείο που το άτομο έριχνε τις προκηρύξεις, δηλαδή τον χρόνο στον οποίο κάλυψα εγώ την απόσταση των 30-40 μέτρων είχε καλύψει αυτός ίση περίπου απόσταση. Δηλαδή όταν έφτασα στο σημείο που έριξε τις προκηρύξεις όπου ελάττωσα αρκετά την ταχύτητα της μηχανής μου για να αρπάξω από τα χέρια ιδιώτη που είχε προλάβει να σηκώσει αυτές, το καταδιωκόμενο άτομο βρισκόταν επί του πεζοδρομίου της οδού Σκουφά στο σημείο που τέμνεται με τον οδό Λυκαβηττού δηλαδή στη γωνία του εκεί ζαχαροπλαστείου.

Αρπάζοντας από τα χέρια του ιδιώτη τις προκηρύξεις τρέχω προς το σημείο αυτό, κοιτάζω αριστερά και προς μεγάλη μου έκπληξη το άτομο που έτρεχε δεν το βλέπω. Αμέσως κοίταξα και δεξιά μου και πάλι δεν είδα το άτομο αυτό. Από το σημείο στο οποίο το είδα για τελευταία φορά έκρινα ότι έστριψε αριστερά και ανέβηκα τα εκεί υπάρχοντα σκαλοπάτια της οδού Λυκαβηττού. Γι αυτό κι εγώ προχώρησα και μετά την εκκλησία έστριψα αριστερά την οδό Δημοκρίτου με σκοπό να το προλάβω σε σημείο μετά τα σκαλοπάτια.

Στην διασταύρωση Δημοκρίτου και Τσακάλωφ κοιτάζω αριστερά μου, δεν βλέπω κανένα άτομο. Συνεχίζω και φτάνω στην επόμενη διασταύρωση, Δημοκρίτου και Αναγνωστοπούλου και στο σημείο αυτό κοιτάζω αριστερά και πάλι δεν βλέπω τίποτα. Οπότε γυρίζω πίσω και πάω στο σημείο της γωνίας του ζαχαροπλαστείου γιατί πίστεψα ότι κάπου εκεί κρύφτηκε γιατί αν συνέχιζε να τρέχει προς τα επάνω την οδό Λυκαβηττού θα τον είχα προλάβει.

Στο σημείο αυτό έλεγξα χωρίς να κατέβω από τη μηχανή το γύρω χώρο χωρίς πάλι να δω το άτομο που καταδίωκα, ούτε κάποιο άλλο άτομο ήταν εκεί για να το ρωτήσω σχετικά ή να μου υποδείξει. Έξω από το ζαχαροπλαστείο δεν αντιλήφθηκα κανένα άτομο. Από την ώρα που μου υποδείχθηκε το άτομο μέχρι την ώρα που γύρισα στο σημείο που τον έχασα οπτικά υπολογίζω να πέρασαν 5΄λεπτά.

Μετά από τα ανωτέρω αφού είχα ακούσει από το Κέντρο ότι έδινε εντολές σε άλλους σταθμούς να αποκλείσουν την περιοχή αναχώρησα για την Υπηρεσία μου προκειμένου να παραδώσω τις προκηρύξεις. Ξέχασα προηγουμένως να αναφέρω ότι όταν η γυναίκα μου υπέδειξε το άτομο ανέφερα το γεγονός αμέσως στο Κέντρο καθώς και τη γενική περιγραφή του.

Συγκεκριμένα ανέφερα ότι φορούσε σκούρο μπλε μπουφάν και τζιν παντελόνι. Είχε ανάστημα 1,75 περίπου κανονικής και συνηθισμένης σωματικής διάπλασης. Τα μαλλιά του ήταν πλούσια κατσαρά σπαστά και είχαν χρώμα σκούρο καστανό. Την ηλικία του την προσδιορίζω γύρω στα 25 με 30 χρόνια.

Κατά την μετάβασή μου στην Υπηρεσία μου ακολούθησα την διαδρομή Σκουφά, Πλατεία Κολωνακίου, Πατριάρχου Ιωακείμ, Ευαγγελισμός, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ανέβηκα στην Υπηρεσία μου και παρέδωσα στον Διοικητή μου την προκήρυξη. Δεν ξέρω αν ήταν μία ή περισσότερες. Στον Αστυνόμο της αλλαγής μου και άλλους Αξιωματικούς που ήταν εκεί ανέφερα λεπτομερώς τα ανωτέρω αναγραφόμενα και επέστρεψα στην περιοχή για να αναζητήσω τον δράστη ή δραστών.

Μέσω του περιφερειακού έφτασα πάνω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Συνάντησα και άλλους συναδέλφους μου σχεδόν το πλείστον της αλλαγής της Ομάδος ΖΗΤΑ που εργαζόταν στο Κέντρο και ελέγχανε διάφορα ύποπτα άτομα.

Στο σημείο αυτή δηλαδή στην περιοχή πάνω από την εκκλησία ασχολήθηκα μισή περίπου ώρα ήτοι από 08:20΄έως 08:50΄. Τόσο κατά τις διαδρομές μου όσο και κατά τις αναζητήσεις δεν συνομίλησα ιδιαίτερα ούτε με συνάδελφο, ούτε με κανένα άλλο άτομο. Από 08:50΄ ώρα περίπου μέχρι την 11:30΄ώρα που τελείωσε η υπηρεσία μου ενεργούσα κατ’ εντολή του Κέντρου για άλλα συμβάντα και όχι γι αυτό το συγκεκριμένο. Ξέχασα να πω ότι μετά τις δεύτερες αναζητήσεις-ελέγχους πέρασα από το σημείο Ομήρου 35 χωρίς να σταματήσω.

Ερώτηση: «Κατά τον χρόνο της σημερινής υπηρεσίας του συνάντησες τον Αρχιφύλακα Κακούρη Ηλία κι αν ναι, πού, πότε και τί ειπώθηκε μεταξύ σας›. Απόκριση: «ναι, τον συνάντησα στο τέλος της β΄ φάσης των αναζητήσεων ήτοι την 08:50΄ώρα περίπου και κάπου κοντά στην Πλατεία Δεξαμενής. Δεν θυμάμαι το ακριβώς σημείο. Εκεί ο Κακούρης ήταν μαζί με 8-10 άλλους συναδέλφους της Ομάδας ΖΗΤΑ που έκαναν αναζητήσεις-ελέγχους. Ο Κακούρης με ρώτησε για τις κινήσεις και τα χαρακτηριστικά του αναζητούμενου ατόμου καθ’ όσον είχε ακούσει στον ασύρματο ότι είχα εμπλακεί ενεργά στην αναζήτηση. Του έδωσα τα χαρακτηριστικά και στη συνέχεια έφυγα όπως προαναφέρω για τον ευρύτερο τομέα. ¶λλο ιδιαίτερο με τον Κακούρη δεν συζήτησα›.

Ερώτηση: «Έχεις τίποτε άλλο να προσθέσεις;›. «Αυτή την στιγμή δεν θυμάμαι τίποτε άλλο›. Αναγνώσθηκε η παρούσα και υπογράφτηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε ζητήσει κάποια άλλη κατάθεση;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμφωνείτε όλοι να την αναγνώσουμε. Να φέρουμε έναν άρρωστο άνθρωπο δεν το βλέπω λογικό. Να διαβάσουμε κι αυτή και τα λέτε όλα μαζί για να έχουμε μια συνολική εικόνα των απόψεών σας, γιατί βλέπετε είναι σαν να είναι πολλές δίκες εδώ. Δεν είναι μία. Αναγιγνώσκεται η κατάθεση της κας Μανάτου Μαγδαληνής στην υπόθεση Μπακογιάννη και αυτή.

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: («Διαβάζει›)

Ρωτήθηκε σχετικά. Απόκριση: «Διαμένω μόνιμα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του 4ου ορόφου που βρίσκεται στον οδό Ομήρου 54 στο Κολωνάκι. Εδώ και 15 χρόνια περίπου εργάζομαι σαν καθαρίστρια στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου 35 όπου στον 2ο όροφο αυτής στεγάζεται το γραφείο του κ. Μπακογιάννη.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας καθαρίζω και το γραφείο του κ. Μπακογιάννη. Καθημερινά 1 ώρα περίπου καθαρίζω γενικά την πολυκατοικία, κοινόχρηστους χώρους και την επομένη κατά την 07:00΄ώρα πάω στο γραφείο του κ. Μπακογιάννη. Έτσι και σήμερα 26/9/89 περί την 7η πρωινή ώρα πήγα για να καθαρίσω το γραφείο του.

Πράγματι αφού καθάρισα το γραφείο και έκανα και μία άλλη δουλειά στον φωταγωγό της πολυκατοικίας, περί την 07:45΄ώρα κρατώντας ένα κιβώτιο με τα σκουπίδια βγήκα έξω στην είσοδο της πολυκατοικίας. Εκείνη την ώρα ερχόταν ο κ. Μπακογιάννης στο γραφείο του από την πλευρά της οδού Σόλωνος, πεζός.

Αφού τον χαιρέτησα άφησα το κιβώτιο με τα σκουπίδια έξω από την πολυκατοικία κοντά σε ένα δεντράκι και έφυγα ερχόμενη προς την οικία μου ενώ συγχρόνως και ο κ. Μπακογιάννης είχε μπει μέσα στην πολυκατοικία. Φτάνοντας εγώ στο ύψος τους αριθμού 52 της οδού Ομήρου άκουσα ξαφνικά – αν θυμάμαι καλά – τρεις πυροβολισμούς.

Τότε κοίταξα προς το μέρος της πολυκατοικίας χωρίς να μπορώ να καταλάβω τί είχε συμβεί. Συγχρόνως άκουσα ένα περιπτερά ονόματι Μήτσο, δεν ξέρω άλλα στοιχεία ταυτότητάς του να φωνάζει «πιάστε τους-πιάστε τους›. Το περίπτερό του βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την πολυκατοικία που έχει το γραφείο του ο κ. Μπακογιάννης.

Τότε εγώ είδα ακριβώς απέναντί μου τρεις άγνωστους σε μένα άντρες να βαδίζουν προς τα πάνω προς την οδό Σκουφά κανονικά και όχι βιαστικά. Φώναξα «βοήθεια-βοήθεια›. Τότε ένας από αυτούς, αυτός που προχωρούσε μπροστά, γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε «τί φωνάζεις κυρά μου;›. Εγώ φοβήθηκα και πήγα προς το μέρος της πολυκατοικίας της Ομήρου 35 συνεχίζοντας να φωνάζω βοήθεια.

Ο περιπτεράς Μήτσος μάλλον τους ακολούθησε μέχρι την συμβολή της οδού Σκουφά. Από τους τρεις άγνωστους δράστες εγώ πρόσεξα μόνο τον έναν, αυτός που μου είπε γιατί φωνάζω. Ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών, κανονικού αναστήματος, μελαχρινός και ίσως είχε ένα μικρό μουστάκι. Επίσης πρόσεξα ότι και οι τρεις φορούσαν τα ίδια ρούχα. Συγκεκριμένα φορούσαν και οι τρεις μπλε σκούρο κουστούμι (σακάκι, παντελόνι) και το σακάκι ήταν σταυρωτό. ¶λλο τίποτα δεν παρατήρησα.

Πάντως αν δω αυτόν τον έναν που σας περιέγραψα υπάρχει περίπτωση να τον αναγνωρίσω καθ’ όσον ούτε αυτός ούτε και οι άλλοι δύο είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Όταν έφτασα στην πολυκατοικία είδα έναν άνθρωπο (κατάλαβα αμέσως ότι ήταν ο κ. Μπακογιάννης) να είναι πεσμένος μπροστά στο ασανσέρ πλημμυρισμένος στο αίμα. Αυτό το είδα από την είσοδο της πολυκατοικίας γιατί δεν μπήκα μέσα.

Συγχρόνως είχε μαζευτεί πολύς κόσμος έξω από την πολυκατοικία. Ήρθε η ¶μεση Δράση και τρεις άντρες έβαλαν τον κ. Μπακογιάννη μέσα σε ένα αυτοκίνητο για να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο. ¶λλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει και ανακριτική κατάθεση. Έχει ενδιαφέρον κι αυτή.

Β. ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: («Διαβάζει›)

Η ανακριτική της η οποία δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2002 στην κατοικία της εξετασθείσας Ομήρου 54. Αναφέρομαι στο περιεχόμενο της αναγνωσθείσης από 26/9/89 έκθεση ένορκης εξέτασής μου ενώπιον του Υπαστυνόμου Παναγιώτη .... και προσθέτω τα εξής: «Ο Μπακογιάννης ήρθε μόνος του στην πολυκατοικία διότι ο οδηγός του πήγε να βάλει το αμάξι στο γκαράζ. Εγώ δεν είδα στο πρόσωπο τον άνθρωπο που μου είπε «τί φωνάζεις κυρά μου›. Εγώ δύο άτομα είδα και όχι τρία όπως έχει γραφτεί στην προανακριτική μου κατάθεση.

Είναι αδύνατον να αναγνωρίσω τον παραπάνω άντρα, ούτε και τον σύντροφό του διότι όπως προανέφερα δεν τους είδα στο πρόσωπό τους. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω. Αναγνώσθηκε και η βεβαιωθείσα υπογράφτηκε. Εξετάστηκε στην κατοικία της λόγω ασθενείας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι αναγνώσθηκε θα πάει στο φάκελο για να συμπεριληφθεί στα αναγνωσθέντα. Τί άλλο έχουμε σε αυτή την υπόθεση να διαβάσουμε; Έχουμε διαβάσει και τις προκηρύξεις οπότε μπορείτε να κάνετε τα σχόλια. Αν θέλετε να δείτε και τις φωτογραφίες. Δεν ξέρω αν τις έχετε δει. Θέλετε να τις πάρετε να τις δείτε.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Ο συνάδελφός μου ο κ. Παπαδάκης που δεν είναι παρών είχε προτείνει να κληθούν και δύο ακόμη μάρτυρες. Είπατε ότι επιφυλάσσετε το Δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί; Να τους πούμε ποιοι είναι αν έχετε την καλοσύνη.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Και εκ μέρους της Έδρας είχε προσκληθεί και άλλος ένας μάρτυρας. Τσαμπαρλάκη Ελένη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να την καλέσουμε την κα Τσαμπαρλάκη. Εμείς έχουμε διατάξει νομίζω την κλήτευση της κας Τσαμπαρλάκη. Πείτε εσείς ποιες είναι;

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου) Είχατε επιφυλαχθεί γιατί είναι αξιοσήμαντες. Ο κ. Λέκκας Σπυρίδων, κα Αγγελοπούλου Κλαίρη και .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί πού φαίνονται;

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Έχουν καταθέσει όλοι προανακριτικώς κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουν δώσει προανακριτικά; Όχι ανακριτικά.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Η κα Αγγελοπούλου έχει καταθέσει και στον κ. Ανακριτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ανακριτικά. Έχει τίποτα σημαντικό που μπορεί να μας πει εδώ ή θα παρελάσει ένας μάρτυρας ακόμα έτσι για να περνάει η ώρα μας; Πέστε τί σημαντικό έχει να καταθέσει.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Θα σας πω τί σημαντικό έχει κ. Πρόεδρε. Διότι προξενεί εντύπωση ότι οι μάρτυρες οι οποίοι έχουν κληθεί από το σύνολο όσων έχουν εξεταστεί προανακριτικώς έχουν επιλεγεί με τρόπο τέτοιο που να εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα τα οποία αντικρούονται από τις υπόλοιπες μαρτυρίες. Δηλαδή όλους αυτούς οι οποίοι καλούμε εμείς λένε ακριβώς τα αντίθετα από αυτούς που έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαιούστε λοιπόν να τους καλέσετε εσείς με έναν νόμιμο τρόπο όπως ξέρετε.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό κάναμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι τώρα. Μπορώ να καλέσω, μόνο αυτούς που προκύπτουν από τη διαδικασία. Μάρτυρες που θέλει η υπεράσπιση είδατε, έχει μια διαδικασία, πρέπει να ζητηθεί από τον Εισαγγελέα.....

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, εμείς θέλουμε να κληθούν αντικειμενικά όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες. Δεν έχει γίνει αυτό το πράγμα, εμείς αυτό επιδιώκουμε, την αλήθεια επιδιώκουμε να βρούμε εδώ πέρα. Ο κ. Μπασδέκης Ανδρέας είναι ακριβώς ο οδοκαθαριστής ο οποίος αναφέρεται και στην εξέταση του κ. Τσαγκάρη Μήτσου ο οποίος έχει πει ότι ήταν ακριβώς μπροστά στο κατάστημα «ΕΝΩΤΙΟΝ› την ώρα που ανέβαιναν οι τρεις δράστες και τους είδε και μάλιστα υποστηρίζει ότι ένας εξ αυτών τον απείλησε και με περίστροφο.

Την παρουσία του οδοκαθαριστή επιβεβαιώνει και η αναγνωσθείσα ανακριτική κατάθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει ο οδοκαθαριστής. Έχει πεθάνει αυτός;

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Απ’ ότι γνωρίζω εγώ προσωπικά έχει πεθάνει κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Μπασδέκης; Να το διαβάσουμε, την έχουμε εδώ. Ορίστε, απεβίωσε.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Αφού το ξέρει η έδρα, κι εγώ το γνωρίζω αλλά από προσωπικές πληροφορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν το είδα, αλλά τώρα μου δείχνει ο συνάδελφος και γράφει «απεβίωσε› επάνω.

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: (εκτός μικροφώνου) Αυτοί οι μάρτυρες, από τη διαδικασία την ακροαματική προέκυψε ότι μπορούν να προσφέρουν στην διαδικασία και το επικαλούμαι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε τον καλύτερο από όλους που μπορεί να προσφέρει, μη μου λέτε για δέκα μάρτυρες, διότι είπαμε, υπήρχε μια άλλη διαδικασία να τους καλέσετε. Πείτε μου έναν ο οποίος να βοηθήσει τέλος πάντων. Του Μπασδέκη του μακαρίτη να την αναγνώσουμε. Έναν μάρτυρα πείτε....

Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: Την κα Αγγελοπούλου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την κα Αγγελοπούλου λοιπόν.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Και εκ μέρους μας κ. Πρόεδρε έχουμε να προτείνουμε τον κ. Πολύζο Ιωάννη, ο οποίος είναι καθηγητής του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, ήταν αυτόπτης...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω μας έχει στείλει κάποιο χαρτί ο Πολύζος σήμερα.... Μάλλον ο Κουτρουμπάς.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρούμε κατ’ εξοχήν αξιόπιστο μάρτυρα έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας,.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Λοιπόν, Πολύζος Ιωάννης και την κυρία Αγγελοπούλου. Τί λέτε κ. Εισαγγελεύ για τους δύο μάρτυρες που προτείνει η υπεράσπιση; Τί προτείνετε προς το Δικαστήριο;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σύμφωνα με το άρθρο 227 του Κ.Π.Δ. ο Εισαγγελέας οφείλει να κλητεύει στο ακροατήριο όλους τους ουσιώδεις μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Στην προκειμένη περίπτωση εμείς κλητεύσαμε ακριβώς αυτούς που προκύπτουν από την δικονομία. Τώρα, το αν υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες από την πλευρά των κατηγορουμένων, ας τους φέρουμε. Όχι τώρα όμως. Μόνο αν προκύπτουν από τη διαδικασία και τί ακριβώς ξέρουν.

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πολύζος Ιωάννης που αναφέραμε έχει καταθέσει και προανακριτικά και ανακριτικά. Όλοι οι άλλοι μάρτυρες που αναφέραμε, έχουν καταθέσει και προανακριτικά και ανακριτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, αυτούς τους δύο θα τους καλέσουμε που προτείνατε και τελειώνουμε. Όχι όμως να κάνουμε μεγάλη χρήση αυτού, καταλάβατε; Πράγματι θέλουμε κι εμείς την αλήθεια όπως ξέρετε, περισσότερο από τον κάθε έναν στο κόσμο και όχι την αλήθεια η οποία ωφελεί τον έναν ή τον άλλον, την αντικειμενική αλήθεια, αν είναι δυνατό να βρεθεί και υπάρχει και τέτοια βέβαια.

Είπαμε, ένας Πολύζος ο οποίος είναι καθηγητής και προκύπτει ότι ήταν εκεί και από την προανακριτική και δεν υπάρχει αντίρρηση απ’ ότι φαντάζομαι και μια δικηγόρος, η κα Αγγελοπούλου Κλαίρη, η οποία ήταν και αυτή παρούσα. Ας έρθουν να πουν και αυτοί την εμπειρία τους την προσωπική, καίτοι, από το διάβασμα που έκανα, δε βλέπω να λένε τίποτα. Αλλά δε θέλω να μείνει έστω και η παραμικρή νεφέλη εδώ. Έχουμε τίποτε άλλο;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θέλω να κάνω σχόλιο μετά ταύτα, θέλω να το κάνω συνολικά στο τέλος, αφού ακούσουμε τους μάρτυρες. Αλλά έχω μια απορία: Οι μάρτυρες καλούνται για να καταθέσουν επί των πραγματικών περιστατικών που γνωρίζουν των κρισίμων. Το ερώτημά μου είναι: τί αμφισβητεί η υπεράσπιση στο οποίο θα απαντήσουν οι μάρτυρες αυτοί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα λέει.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή τί όλα; Ότι δεν υπήρξε καν πτώμα, να το πω έτσι;

Β. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, αμφισβητούμε για παράδειγμα ότι πράγματι κάποιος εκ των δραστών διέφυγε διά της οδού Σόλωνος, διότι κανείς δεν έχει δει κανέναν εκτός από έναν μάρτυρα που ήρθε εδώ. Όλοι οι άλλοι μάρτυρες που καλούμε, αναγνώρισαν τους δράστες να φεύγουν προς τα πάνω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε κ. Πρόεδρε, θέλω να κάνω το σχόλιο που θέλω και τότε θα ζητήσω κι εγώ κάτι να έρθει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή