Η κοινωνική ζωή ανακουφίζει από τον πόνο

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 22:16
UPD:12/05/2013 13:28
SHUTTERSTOCK

Επιστήμονες από το Kaiser Permanente Division of Research, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση της ψυχολογίας στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, διαπίστωσαν ότι εκείνες που έχουν γύρω τους αγαπημένα πρόσωπα αντιμετωπίζουν καλύτερα τον σωματικό και τον ψυχολογικό πόνο.

A- A A+

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει την άποψη ότι η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών και την ανακούφιση από τον πόνο, ακόμη και όταν πρόκειται για τον καρκίνο.

Επιστήμονες από το Kaiser Permanente Division of Research, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση της ψυχολογίας στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, διαπίστωσαν ότι εκείνες που έχουν γύρω τους αγαπημένα πρόσωπα, είτε από το συγγενικό είτε από το φιλικό τους περιβάλλον, αντιμετωπίζουν καλύτερα τον σωματικό και τον ψυχολογικό πόνο.

Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν αισθάνονται ικανοποίηση από την κοινωνική τους ζωή και περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους, επειδή οι μηχανισμοί της κοινωνικής υποστήριξης παίζουν ρόλο ακόμη και στην υγεία.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με την επικεφαλής της συντακτικής ομάδας, Candyce H. Kroenke, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες μελέτες έχουν διερευνήσει τον ρόλο που παίζουν οι παράγοντες που καθορίζουν το αν θα εμφανιστεί καρκίνος του μαστού ή όχι, η συγκεκριμένη εστιάζει στην ποιότητα της ζωής των ασθενών μετά τη διάγνωση.

«Η μελέτη παρέχει στοιχεία που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά και δείχνουν ότι η κοινωνική υποστήριξη συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων», αναφέρουν οι επιστήμονες στα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Breast Cancer Research and Treatment.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή