Αίγυπτος: Διαδήλωση κατά του Ισραήλ από την Μουσουλμανική Αδελφότητα

Ιαχές για πόλεμο και καταστροφή του εβραϊκού κράτους
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 17:14
UPD:17:53
EPA/OLIVER WEIKEN

Διαδηλωτές καίνε σημαία του Ισραήλ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που οργάνωσε  η Μουσουλμανική Αδελφότητα στο Κάιρο.

A- A A+

Διαδήλωση κατά του Ισραήλ διοργάνωσε την Παρασκευή στο Κάιρο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, οργάνωση από την οποία προέρχεται και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Πρόκειται για την πρώτη αμιγώς αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία της οργάνωσης, μετά την άνοδό της στην εξουσία.

Μετά την εβδομαδιαία λειτουργία στο ναό του Αλ Αζάρ, διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «ο λαός θέλει την καταστροφή του Ισραήλ», με αφορμή τα πρόσφατα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία, καθώς και την ολιγόωρη σύλληψη και ανάκριση παλαιστίνιου μουσουλμάνου κληρικού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, ο Μοχάμεντ Ελ Μπελτάγκι, ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πήρε το μικρόφωνο και φώναξε: «Θα το επαναλαμβάνω συνέχεια, το Ισραήλ είναι ο εχθρός μας».

Έτερος διοργανωτής της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, προέτρεψε τους συγκεντρωμένους σε τραγούδι μέσω του οποίου καλείτο ο αιγυπτιακός στρατός να εξαπολύσει πόλεμο κατά του Ισραήλ για να «απελευθερωθεί η Παλαιστίνη από τους υιούς των πιθήκων και των γουρουνιών».

Μετά την εξέγερση του Ιανουαρίου του 2011, η οποία ανέτρεψε το κοσμικό αυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, η Αδελφότητα, γνωστή για την αντιισραηλινή και αντιδυτική ρητορική της, είχε αποφύγει τις επιδείξεις εχθρότητας προς τη Δύση και προς τον γείτονά της στα ανατολικά.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έχει πολλάκις δεσμευθεί στην τήρηση της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ, ενώ είχε λάβει τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς, παλαιστινιακού τμήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, και του εβραϊκού κράτους, κατά την τελευταία σύγκρουσή τους.

Η διαδήλωση έρχεται μία ημέρα μετά την πρωτοβουλία του Γιουσούφ Αλ Καρανταβί, αιγύπτιου κληρικού με μεγάλη επιρροή και συμμάχου της Αδελφότητας, να περάσει στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας και να λάβει μέρος σε διαδήλωση της οργάνωσης.

Ο κ. Καρανταβί, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, επαίνεσε όσους εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο «δεν έχει δικαίωμα να υπάρχει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή