Φιλιππίνες: Προς πλήρη απόσυρση των κυανόκρανών τους από το Γκολάν

Πρόταση του υπουργό Εξωτερικών στον πρόεδρο της χώρας
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 15:19
UPD:15:51
REUTERS/BAZ RATNER

Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών στην διαχωριστική ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, στο έδαφος των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψωμάτων του Γκολάν. Οι σύροι αντάρτες συνέλαβαν τέσσερις κυανόκρανους από τις Φιλιππίνες στην διαχωριστική ζώνη μεταξύ των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψωμάτων του Γκολάν και του εδάφους της Συρίας.

A- A A+

Την πλήρη απόσυρση των ανδρών των Φιλιππίνων από την ειρηνευτική δύναμη η οποία επιτηρεί την εκεχειρία Ισραήλ – Συρίας στα Υψώματα του Γκολάν πρότεινε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στον πρόεδρο Μπενίνιο Ακουίνο τον Γ’.

Η πρόταση έγινε μετά την απαγωγή τεσσάρων κυανόκρανων από τις Φιλιππίνες από σύρους αντάρτες, στο δεύτερο αντίστοιχο περιστατικό τους τελευταίους μήνες.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας, Άλμπερτ Ντελ Ροζάριο δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι η έκθεση σε κίνδυνο των 342 κυανόκρανων της χώρας «έχει ξεπεράσει τα παραδεκτά επίπεδα».

Ο κ. Ακουίνο θα λάβει την τελική απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ο χρόνος.

Οι σύροι αντάρτες συνέλαβαν τους τέσσερις άνδρες στην διαχωριστική ζώνη μεταξύ των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψωμάτων του Γκολάν και του εδάφους της Συρίας.

Την Πέμπτη εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο βίντεο στο οποίο οι τέσσερις κυανόκρανοι εμφανίζονται σώοι και αβλαβείς.

Γενειοφόρος άνδρας, ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Γιαρμούκ, διαβάζει δήλωση στην οποία σημειώνεται ότι οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε διαφορετική τοποθεσία για τη δική τους ασφάλεια, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και στους αντάρτες στην περιοχή συνεχίζονται.

Στο βίντεο δεν ξεκαθαρίζεται εάν και κατά πόσο οι αντάρτες είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν τους κυανόκρανους ή εάν έχουν θέσει σχετικούς όρους.

Σχεδόν 1.000 άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης σταθμεύουν στα Υψώματα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ έχει καταλάβει από τον πόλεμο του με τα γειτονικά αραβικά του έθνη το 1967.

Στη δύναμη συμμετέχουν επίσης Ινδοί και Αυστριακοί, ενώ πρόσφατα αποσύρθηκαν οι Κροάτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή