Επανεξετάζεται το ν/σ για τον ρατσισμό

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 14:22
UPD:17:02
REUTERS/YORGOS KARAHALIS
A- A A+

Αναβολή παίρνει η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον ρατσισμό, που επρόκειτο να τεθεί σήμερα σε διαβούλευση, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία με σκοπό τη βελτίωσή του.

Προηγήθηκε παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαβούλευση, πριν ολοκληρωθεί η σύνταξή του.

Το ν/σ επανεξετάζεται, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί ενστάσεις για ορισμένες από τις διατάξεις του. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων «λόγω των γενικότερων προβλημάτων τα οποία πιθανόν θα προκύψουν».

Υπενθυμίζεται ότι η γνωστοποίηση του περιεχομένου του νομοθετήματος είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο είχε υποστηρίξει ότι «στοχοποιούνται τα κομμουνιστικά κόμματα».

«Δεν είναι τυχαίο ότι στη βάση αντίστοιχων νόμων και του ανιστόρητου κατασκευάσματος για την εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, που έχει γίνει επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, ποινικοποιείται η δράση κομμουνιστικών κομμάτων σε αρκετές χώρες της ΕΕ, την ίδια στιγμή που φασιστικά κόμματα και ομάδες δρουν ανενόχλητα, συμμετέχουν ακόμη και σε κυβερνήσεις», αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Αρχικά προγραμματιζόταν το νομοσχέδιο να τεθεί σε διαβούλευση σήμερα, με στόχο να έχει πάρει την τελική του μορφή εντός του Μαΐου και να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το νομοσχέδιο είναι «κατά βάση έτοιμο».

Τι προέπλεπε το ν/σ έως χθες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο -όπως είχε καταρτιστεί έως χθες- υπάρχουν αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που δημόσια προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Οι ποινές φυλάκισης που προβλέπονται είναι από έξι μήνες έως τρία χρόνια, αλλά θα φτάνουν μέχρι και τα έξι χρόνια αν στις παράνομες πράξεις προστεθεί και η τέλεση βιαιοπραγιών. Προβλέπεται ακόμη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (τουλάχιστον 1 έτους) και πρόστιμα μέχρι 20.000 ευρώ.

Για τα πολιτικά πρόσωπα προβλέπεται η άρση της ασυλίας τους, ενώ αν καταδικαστούν θα υπάρχει και η ποινή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία θα επιφέρει αυτοδικαίως και την έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα (π.χ. τη βουλευτική έδρα).

Επίσης προβλέπεται ότι αν η πρόκληση σε βιαιοπραγία σε βάρος προσώπων με γνώμονα το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό, γίνεται από αρχηγό κόμματος, τότε θα διακόπτεται η κρατική επιχορήγηση του κόμματος.

Άμεση κατάθεση του αντιρατσιστικού ν/σ ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας ζητεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας παράλληλα ότι το νομοθέτημα πρέπει να στηρίζεται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει  το Κίνημα.

«Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί επιτέλους στην πρωτοπορία των χωρών της Ευρώπης και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε. στα θέματα αυτά», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της.

«Καμία συντηρητική μειοψηφία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει πάντως να τεθεί υπόψη του το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Άκουσαν με ευαισθησία την κραυγή αγωνίας της Χρυσής Αυγής

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε την είδηση της επανεξέτασης του νομοσχεδίου με ένα ιδιαίτερα δηκτικό σχόλιο. Ειδικότερα τονίζει «η κυβέρνηση διέψευσε με εκκωφαντικό τρόπο τους κακόβουλους που την κατηγορούν ότι είναι τελείως ανελαστική και δεν αποδέχεται κανένα αίτημα».

«Τελικά οι κυβερνώντες άκουσαν με ευαισθησία την κραυγή αγωνίας της Χρυσής Αυγής και απέσυραν το νομοσχέδιο για την πάταξη της ρατσιστικής βίας», συνεχίζει στο ίδιο καυστικό ύφος η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο στόχαστρο της Κουμουνδούρου μπήκαν και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα κροκοδείλια δάκρυα από τους θιασώτες της δημιουργίας συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) περισσεύουν, αφού υποστηρίζουν τη Ν.Δ. που συναγελάζεται ανοιχτά με τη Χρυσή Αυγή και επιβάλλει στην κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Χρυσή Αυγή: Τροποποίηση με σκοπό την αποκλειστική στοχοποίησή μας

«Τροποποιούν το "αντιρατσιστικό νομοσχέδιο" με σκοπό την αποκλειστική στοχοποίηση της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο όσους αμφισβητούν τις γενοκτονίες Ελλήνων από τους τούρκους και τον Στάλιν (Ρεπούση - ΚΚΕ)».

Αυτό παρατηρεί η Χρυσή Αυγή με αφορμή την επανεπεξεργασία του ν/σ και καταλογίζει στη «συγκυβέρνηση της υποταγής» πως «άγεται και φέρεται από τον διεθνή σιωνισμό που τρέμει τη ραγδαία άνοδο του Ελληνικού Εθνικιστικού Κινήματος».

«Δε μας συγχωρούν ότι είμαστε η φωνή της αλήθειας ενάντια στο σύστημα της απάτης, της κλεπτοκρατίας και της προδοσίας. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων, που καθημερινά ληστεύονται και δολοφονούνται από ξένους εγκληματίες», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή