Ο Αμπού Κατάντα «μπορεί να φύγει οικειοθελώς από τη Βρετανία»

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 13:39
UPD:13:53
REUTERS/NEIL HALL

Ο ριζοσπάστης μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Κατάντα επιστρέφει σπίτι του αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. στο Λονδίνο (Φωτογραφία αρχείου, 13 Νοεμβρίου 2012). Ο Αμπού Κατάντα θα επιστρέψει οικειοθελώς στην Ιορδανία εάν το ιορδανικό κοινοβούλιο επικυρώσει συμφωνία με τη Βρετανία που εγγυάται ότι θα έχει μια δίκαιη δίκη, δήλωσε από το Λονδίνο ο δικηγόρος του.

A- A A+

Ο ριζοσπάστης μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Κατάντα θα επιστρέψει οικειοθελώς στην Ιορδανία εάν το ιορδανικό κοινοβούλιο επικυρώσει συμφωνία με τη Βρετανία που εγγυάται ότι θα έχει μια δίκαιη δίκη, δήλωσε από το Λονδίνο ο δικηγόρος του, Έντουαρντ Φιτζέραλντ.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί επί 12 χρόνια να εκδώσει τον Κατάντα, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν το δεξί χέρι του Οσάμα μπιν Λάντεν στην Ευρώπη, ωστόσο δικαστές εμπόδισαν επανειλημμένως την έκδοσή του με το επιχείρημα ότι η δίκη του στην Ιορδανία δε θα είναι δίκαιη.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές ισχυρίζονται ότι στη διάρκεια δίκης του στην Ιορδανία μπορεί να χρησιμοποιηθούν στοιχεία που έχουν αποσπαστεί με βασανιστήρια. Η διμερής συμφωνία Βρετανίας - Ιορδανίας που συνήφθη στις 24 Απριλίου ορίζει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται τέτοια στοιχεία.

Επίσημες κατηγορίες εναντίον του Αμπού Κατάντα δεν απαγγέλθηκαν ποτέ στη Βρετανία, αλλά είναι κατηγορούμενος για τρομοκρατία στην Ιορδανία.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή