Θέατρο - Η επανάσταση της Τζοκόντα

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 10:31
UPD:10:32

Από αριστερά : Γιολάντα Μπαλαούρα, Γιάννης Σαμψαλάκης και Εύη Σαρμή πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι», που παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

A- A A+

Όταν το δημιούργημα στρέφεται ενάντια στον δημιουργό του, γεννιέται μία ιστορία για το θέατρο, τη ζωή, την τέχνη, τα φώτα της σκηνής και τα μυστικά του παρασκηνίου, γεμάτη πάθη, έρωτες, μίση, αντιζηλίες και προδοσίες.

Μία σταρ που από Τζοκόντα θέλει να γίνει Ντα Βίντσι και ένας Ντα Βίντσι που το παίζει Τζοκόντα είναι οι ήρωες του - βραβευμένου με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010 - έργου της Καρίνας Ιωαννίδου, «Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι», που παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου.

Η «Τζοκόντα», ως σύμβολο, μήνυμα, κώδικας,  χαμογελάει αινιγματικά στον δημιουργό της και τον ξεπερνάει (;), καθώς ένα ερωτικό τρίγωνο ηθοποιών συγκρούεται στη σκηνή και στη ζωή, αναζητώντας την πραγματική του αλήθεια. Άλλωστε, όπως έλεγε ο καλλιτέχνης και εφευρέτης της Αναγέννησης, Λεονάρντο Ντα Βίντσι: «Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν».

Μεταξύ πραγματικότητας και ποίησης

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Ένκε Φεζολλάρι.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Τζοκόντα εναντίον Ντα Βίντσι. Ο ηθοποιός εναντίον του σκηνοθέτη. Η γυναίκα εναντίον του άντρα. Η ζωή ενάντια στον θάνατο. Θέατρο, Ζωή, Τέχνη. Παρασκήνιο και απιστία. Έρωτας και προδοσία. Ανομολόγητα πάθη και ρόλοι που εναλλάσσονται. Φώτα. Νύχτες πρεμιέρας, βουτηγμένες σε αλκοόλ και τσιγάρα. Ράμπα και δράμα. Στρας και φλας. Διασημότητες, τριαντάφυλλα και μουσκεμένα από δάκρυα αυτόγραφα. Καλώς ήρθατε στην κόλαση της showbiz…

Τρεις ηθοποιοί, μια σκηνή. Ένας άντρας εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δυο γυναίκες, ένας δημιουργός άρρηκτα συνδεδεμένος με τις μούσες του, τις εμμονές και τις ψυχώσεις του. Μια πρωταγωνίστρια και μια ανερχόμενη στάρλετ διεκδικούν χώρο στη σκηνή και στην καρδιά του, αναστατώνουν την ήρεμη γαλήνη της ψυχής του και κατασπαράσσουν τις σάρκες του.

Μία σταρ που από Τζοκόντα θέλει να γίνει Ντα Βίντσι και ένας Ντα Βίντσι που το παίζει Τζοκόντα είναι οι ήρωες του - βραβευμένου με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010 - έργου της Καρίνας Ιωαννίδου (στη φωτογραφία).

Όλοι τους ακροβατούν ανάμεσα στο παράλογο και τη λογική. Έρχονται αντιμέτωποι με τα όνειρα, που μετατρέπονται σε εφιάλτες. Τρία πλάσματα “κεκλεισμένων των θυρών” στο σανίδι... Ύβρις, αλαζονεία και, ταυτόχρονα, ο αέναος αγώνας της πάλης των δύο φύλων,  ο αγώνας της επιβίωσης στη σκηνή, στη ζωή, στην τέχνη...

Το έργο: ψυχολογικό δράμα;  Μαύρη κωμωδία; Όχι. Κινείται μεταξύ πραγματικότητας και ποίησης. Ψυχολογικό δράμα; Μαύρη κωμωδία; Ναι. Από το δάκρυ στο γέλιο και τανάπαλιν...  Μια ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου της showbiz, που ωστόσο δεν αρκείται στην επιφάνεια. Η συγγραφέας διεισδύει σε μια βαθύτερη ερμηνεία του κόσμου της τέχνης και των ανθρώπων που την υπηρετούν, ρίχνοντας άπλετο φως όχι μόνο στο παρασκήνιο, αλλά και στις πολλαπλές όψεις της αλήθειας που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - φωτισμοί - μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι, σκηνικά - κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, βίντεο: Αθηνά Λιάσκου, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γρίβα, οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Σαμψαλάκης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Εύη Σαρμή. Στο βίντεο εμφανίζονται η Πόπη Τσαπανίδου και η Μαρία Καβογιάννη.

Πληροφορίες

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2 – Θεσσαλονίκη, τηλ. κρατήσεων: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό – ομαδικό – άνω των 65: 8 ευρώ, κάρτα ανεργίας: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: στα ταμεία του ΚΘΒΕ: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Τρίτη - Κυριακή: 9.30 - 21.30), Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου – Θεσσαλονίκη (Τρίτη - Κυριακή: 9.30 - 21.30), καταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr, τηλ: 13855, viva.gr.

 


 

Προτεινόμενα για εσάς