Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ

Απόντος του ΣΕΒ
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 16:27
UPD:20:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΑΙΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
A- A A+

Σε νέα συνάντηση παραπέμπονται οι όποιες αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα της υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπό την πίεση λήξης, στις 15 Μαΐου, της ισχύος της μετενέργειας και 42 κλαδικών συμβάσων.

Στη σημερινή δεύτερη συνάντηση δεν προσήλθε ο ΣΕΒ, γεγονός που προκάλεσε την ανταλλαγή κατηγοριών με τη ΓΣΕΕ.

Από τη συνάντηση απουσίαζαν επίσης η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ».

Στη συνάντηση προσήλθαν οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), οι έμποροι ΕΣΕΕ και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΕΒ αναφέρει πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου επικοινώνησε προσωπικά τη Μεγάλη Τετάρτη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ζητώντας τριήμερη μετάθεση της συνάντησης των εταίρων, δεδομένου ότι τη Δευτέρα 13 Μαΐου πραγματοποιείται η Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ.

Όπως αναφέρει, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδειξε απόλυτη κατανόηση, την παραμονή το βράδυ ο ΣΕΒ ειδοποιήθηκε -από τρίτους- ότι η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 9/5 το πρωί.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επιρρίπτει την ευθύνη στον ΣΕΒ και αναφέρει ότι «η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για τρεις μεγάλους απόντες αναφερόμενος στην απουσία του ΣΕΒ «και δυνάμεις των συνδικάτων που μονίμως κατ΄ εντολή των κομμάτων τους αντιπολιτεύονται θαρρούν είτε την κυβέρνηση είτε τη ΓΣΕΕ». «Πρώτα απ΄ όλα ήταν απούσα η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων», τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι η Συνομοσπονδία «θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση έως την τελευταία στιγμή».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «μπορεί οι εργοδότες με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ να μην προσεγγίζουν το οικονομικό αίτημά της, έχουν όμως τη δυνατότητα και την υποχρέωση να συμφωνήσουν στη διασφάλιση του επιδόματος γάμου και μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί το επιχείρημα των μνημονιακών εντολών».

Η Συνομοσπονδία τονίζει πως παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ «θα συνεχίσει τον αγώνα για την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, της αποκατάσταση της μετενέργειας, της αντιμετώπισης του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της συνεννόησης και της διαβούλευσης θα λύσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και θα βοηθήσουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κροκίδης και τόνισε, ότι «δεν αποδεχόμαστε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε αποδεχόμαστε την αποκαθήλωση της ΕΓΣΣΕ και την εφαρμογή "μισθών ασανσέρ" με διαφορετικά μέτρα και σταθμά».

Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προέβη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Στο παρασκήνιο οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα της υπογραφής νέας σύμβασης και της διατήρησης όλων των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων, καθώς και του επιδόματος γάμου.

Στα μισθολογικά υπάρχει διάσταση απόψεων καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχονται την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως ίσχυε πριν την μείωση του 22%, που επέφερε το δεύτερο μνημόνιο.

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ αιτιολόγησε την απουσία της παράταξης του (ΔΑΣ) από τη σημερινή συνάντηση, παρότι είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη με το επιχείρημα ότι αρνείται «να νομιμοποιήσει μια συζήτηση που πάνω στο τραπέζι είναι μόνο το πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» ενώ έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

Επτά σημεία συζήτησης κατέθεσε η ΕΣΕΕ

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κατέθεσε επτά σημεία συζήτησης στη σημερινή συνάντηση.

Τα 7 σημεία έχουν ως εξής:

1. Στήριξη του κοινωνικού διαλόγου από την Κυβέρνηση σε όλες του τις εκδοχές με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε μία κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της εργασιακής ειρήνης.

2. Η ΕΓΣΣΕ και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έστω και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου και να έχει γενική και καθολική ισχύ.

3. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, ώστε να μην πυροδοτηθούν καταστάσεις αθέμιτων πρακτικών και τάσεις αποδιοργάνωσης στις οργανώσεις κοινωνικής εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

4. Εντοπισμός και διόρθωση όλων των αδυναμιών που παρουσίασε το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων του ν. 1876/1990 σε όλο το φάσμα της εικοσαετούς λειτουργίας του, αλλά και ο επανακαθορισμός ενός νέου και σύγχρονου ρόλου των κοινωνικών εταίρων.

5. Συμφωνία για καμία περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, αυτή την χρονική περίοδο, προοδευτική σύγκλιση ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων και εξεύρεση σημείων αναφοράς για σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα.

6. Σχεδιασμός μιας καινούριας, ρεαλιστικής και σεβαστής από όλους Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ταυτόχρονη κατάρτιση μίας «Εθνικής Εργασιακής Συμφωνίας» για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δύο μερών, την ανάσχεση της ανεργίας και την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

7. Δημιουργία κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας για την προώθηση και επίλυση θεμάτων καίριας σημασίας, τα οποία θα ενισχύσουν δυναμικά την απασχόληση, με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, τη συνεχή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των ανέργων, των νέων εργοδοτών και εργαζομένων.

«Στο ελληνικό εμπόριο δεν αποδεχόμαστε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε αποδεχόμαστε την αποκαθήλωση της ΕΓΣΣΕ και την εφαρμογή "μισθών ασανσέρ" με διαφορετικά μέτρα και σταθμά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης  και τόνισε πως επιδίωξη της Συνομοσπονδίας είναι μια ισχυρή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση, που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή