Σινεμά: Ζουμ σε Ντάνι Μπόιλ, Χάλι Μπέρι και βραβευμένο «αγόρι»

Οι ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 10:01
UPD:10:05
A- A A+

Η νέα δημιουργία του πολυβραβευμένου Ντάνι Μπόιλ,  μια τρισδιάστατη μαύρη κωμωδία, μια γαλλική ταινία τρόμου, μια εξαιρετική ερμηνεία της Χάλι Μπέρι, μια εγχώρια δραματική δημιουργία καθώς και η ταινία του Έκτορα Λυγίζου - η οποία πρώτευσε στα φετινά ελληνικά Όσκαρ, θα περιμένουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα τους σινεφίλ στα καθιερωμένα ραντεβού των σκοτεινών αιθουσών.

«Trance»

YOUTUBE/FOXMOVIEGREECE
Ο άγγλος σκηνοθέτης του «Trainspotting» και του «Slumdog Millionaire» των 8 Όσκαρ, Ντάνι Μπόιλ, επιστρέφει κάνοντας μία βουτιά στον κόσμο του εγκλήματος και του ονείρου με αυτό το δραματικό θρίλερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Τζέιμς Μακαβόι, Ροζάριο Ντόσον, Βενσάν Κασέλ και Τάπενς Μίντλετον.
Ένας υπάλληλος οίκου δημοπρασιών συνεργάζεται με μια συμμορία για την κλοπή ενός πανάκριβου πίνακα. Όμως, μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι, παθαίνει αμνησία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θυμηθεί που έχει κρύψει το ανεκτίμητο έργο. Ο αρχηγός της συμμορίας είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να του αποσπάσει την πληροφορία, ακόμα και να μπει στο υποσυνείδητό του.

«The call»

YOUTUBE/JOHNBASEDOW1
Με το μεγαλύτερο μέρος του να διαδραματίζεται σε διάστημα λίγων ωρών, το θρίλερ του Μπραντ Άντερσον παρακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια μίας έμπειρης χειρίστριας κλήσεων έκτακτης ανάγκης να εντοπίσει μία έφηβη, η οποία έχει πέσει θύμα απαγωγής.
Πρωταγωνιστούν η - βραβευμένη με Όσκαρ - Χάλι Μπέρι και οι Άμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Μόρις Τσέστνατ, Μάικλ Έκλαντ, Μάικλ Ιμπιριόλι και Μπραντ Άντερσον, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Τζον Ντέμπνι, υποψήφιος για Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας του Μελ Γκίμπσον, «The Passion of the Christ».

«Dead shadows»

YOUTUBE/HORRORANT
Από τη Γαλλία έρχεται η ταινία τρόμου του Ντέιβιντ Χολέβα, ο οποίος εμπνέεται από τη μυθολογία του Χάουαρντ Φ. Λάβκραφτ και τον σχεδιαστή κόμικς Πάολο Ε. Σερπιέρι.
Με πρωταγωνιστές τους Ζιλ Μπάρετ, Μαργκό Ντεβί, Σιλβέν Ντιμπουά, Τζον Φάλον, Νόρμπερτ Φερέρ, Μπλαντίν Μαρμιτζέρ και Φρανκ Πενό, η ταινία αφηγείται την τρομακτική ιστορία ενός νεαρού αγοριού, που βλέπει τους ανθρώπους να μεταλλάσσονται, μετά την εμφάνιση ενός κομήτη.

«Η αυτοβιογραφία ενός ψεύτη (3D)»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR
Οι Μπιλ Τζόουνς, Τζεφ Σίμπσον και Μπεν Τίμλετ μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο «Η αυτοβιογραφία ενός ψεύτη» του Γκράχαμ Τσάπμαν, ιδρυτικού μέλους του θρυλικού κωμικού γκρουπ Μόντι Πάιθον, δημιουργώντας μία τρισδιάστατη μαύρη κωμωδία κινουμένων σχεδίων, που αποτυπώνει τις ωραίες και τις άσχημες στιγμές της σουρεαλιστικής ζωής του. Στην ταινία, ακούγεται η ίδια του η φωνή, αφού μαγνητοφώνησε τον εαυτό του να διαβάζει το βιβλίο του, πριν τον θάνατό του το 1989, σε ηλικία 48 ετών.

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού»

YOUTUBE/EKTORAS LYGIZOS
Αρχίζοντας τη μεγάλη επιτυχημένη της πορεία τον περασμένο Ιούλιο, με την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι,  η δραματική ταινία του Έκτορα Λυγίζου έχει ταξιδέψει σε περισσότερα από 30 διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία, διακρίσεις και εξαιρετικές κριτικές από τα διεθνή Μέσα και κατέκτησε στα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αυτά της καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και ανδρικής ερμηνείας για τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Με τους Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη και Γιάννη Κομματά στους υπόλοιπους ρόλους, στη σύγχρονη Αθήνα, ένα 22χρονο αγόρι δεν έχει δουλειά, σπίτι, λεφτά, ούτε καν φαγητό. Έχει μόνο ένα καναρίνι και ωραία φωνή τενόρου.
Ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως κάποιος, σε συνθήκες φόβου και εξαθλίωσης, δεν πρέπει να διατηρήσει  καμία αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια στην ταινία είναι εχθρός. Είναι αυτό, που κάνει το αγόρι να μην μπορεί να μιλήσει σε κανέναν για την κατάστασή του. Στον φόβο και στην εξαθλίωση, η λύση είναι η βοήθεια. Το θέμα δεν είναι να πείσεις τους άλλους ότι είσαι καλά, ακόμα και αν υποφέρεις. Το θέμα είναι να βρεις τρόπο να εκφράσεις τα καλά ή τα άσχημα που κρύβεις μέσα σου, πόσο μάλλον τον πόνο. Η αξιοπρέπεια είναι άμυνα. Είναι κατάλοιπο από άλλες εποχές. Η σημερινή εποχή έχει ανάγκη από αγάπη  άνευ όρων».

«11 συναντήσεις με τον πατέρα μου»

Η δραματική ταινία του μουσικού και σκηνοθέτη Νίκου Κορνήλιου έχει συμμετάσχει σε αρκετά Φεστιβάλ και ήταν υποψήφια στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και α΄ αντρικού ρόλου στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Με τους Εύα Γαλογαύρου, Λάμπρο Αποστόλου, Εύα Στιλάντερ,  Γιώργο Τζουβελέκη και Μάιρα Μηλολιδάκη, ένα νέο κορίτσι αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Και τότε, μία ιδιότυπη σχέση αρχίζει να δημιουργείται μεταξύ τους.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς