Οδομαχίες στη Βαγδάτη

Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 09:55
UPD:10:22

A- A A+

ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ξέσπασαν το πρωΐ στο κέντρο της Βαγδάτης, γύρω από το κεντρικό προεδρικό μέγαρο, ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ιρακινές δυνάμεις, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κτίριο, στο οποίο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο ,ενδεχομένως να βρισκόταν ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Από τα αμερικανικά πυρά επλήγη το γραφείο του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εικονολήπτης του δικτύου και να τραυματιστεί άλλος ένας εργαζόμενος.

Αμερικανικά άρματα μάχης προχώρησαν πάνω στη γέφυρα Τζουμχουρίγια βάλοντας εναντίον των ιρακινών θέσεων. Φάλαγγα τεθωρακισμένων κινούνται ταυτόχρονα προς το υπουργείο Πληροφοριών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συγκρουσεις ξέσπασαν στις 4 π.μ., ώρα Ελλάδος, στη δυτική πλευρά του προεδρικού μεγάρου και επί τρεις ώρες ήταν σφοδρές.

Αμερικανικό αεροσκάφος τύπου «Α10» βομβάρδισε το συγκρότημα του προεδρικού μεγάτου πραγματοποιώντας πτήσεις σε πολύ μικρό ύψος.

Πύραυλος έπληξε το κτίριο του Al Jazeera

Στη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης επλήγη από πύραυλο το γραφείο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο εικονολήπτης Τάρεκ Αγιούμπ και να τραυματιστεί ο υπάλληλος του δικτύου Ζοχάιρ αλ Ιράκι.

Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα Μάχερ Αμπντάλα μετέδωσε ότι από τα αμερικανικά πυρά καταστράφηκε μία ηλεκτρική γεννήτρια και προκλήθηκε πυρκαγιά στα γραφεία του. Η έδρα του Al Jazeera στη Βαγδάτη είναι πολύ κοντά στο υπουργείο Τύπου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Αμπού Ντάμπι μετέδωσε εικόνες από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο πολυώροφο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία του Al Jazeera.

Νωρίτερα οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν πλήξει με τέσσερις βόμβες ακριβείας «JDAM» στόχο στη συνοικία Αλ Μανσούρ, στο κέντρο της Βαγδάτης όπου οι Αμερικανοί πίστευαν ότι βρίσκονταν «ανώτατοι Ιρακινοί ηγέτες», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης στο Κατάρ.

«Είχαμε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ορισμένοι ιρακινοί ηγέτες, στελέχη των ιρακινών υπηρεσιών Πληροφοριών και ενδεχομένως ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι δύο γιοί του πραγματοποιούσαν συνάντηση σε κτίριο της Βαγδάτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, Αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Επιβεβαιώνουμε ότι επλήγη με τέσσερις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες JDAM κτίριο στη Βαγδάτη, στο οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι πραγματοποιείτο συνάντηση ανωτάτων στελεχών του καθεστώτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγείου στο Κατάρ, Μπράντ Μπάρτελ, προσθέτοντας ότι γίνεται εκτίμηση της κατάστασης.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν πάντως 14 άμαχοι καθώς επλήγησαν και σπίτια, σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή