Τα αμερικανικά στρατεύματα επεκτείνουν τον έλεγχο στην καρδιά της Βαγδάτης, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων με τις ιρακινές δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα στο Μπέλφαστ ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, συζητούν τη συγκρότηση της μεταπολεμικής διοίκησης στο Ιράκ.
Τέσσερα αμερικανικά άρματα μάχης παραμένουν στο συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο της Βαγδάτης και βάλουν συνεχώς εναντίον των ιρακινών θέσεων. Οι αμερικανικές δυνάμεις προωθούν αργά αλλά σταθερά τις θέσεις τους, με την κάλυψη αεροσκαφών Α10 και ελικοπτέρων Apache.
Οι συγκρούσεις μαίνονται εν μέσω της νέας αβεβαιότητας για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, που έγινε χθες στόχος αμερικανικής επίθεσης με τέσσερις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες των 900 κιλών. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι επλήγη κτίριο στο οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι βρισκόταν ο Ιρακινός πρόεδρος και οι δύο γιοί του, Ουντάϊ και Κουσάϊ.
Συνάντηση Μπους-Μπλερ
Την ίδια ώρα στο Μπέλφαστ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, συζητούν την μεταπολεμική κατάσταση στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού για το ποιος θα αναλάβει την πολιτική διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Ο Μπλερ, βρίσκεται υπό πίεση τόσο στο εσωτερικό της Βρετανίας όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη, για να δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη ο πρώτος ρόλος στην σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει πάντως να εννοηθεί, ότι, ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης του Ιράκ θα παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στο Μπέλφαστ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στέλνει αξιωματούχους στην περιοχή του Κόλπου, αυτή την εβδομάδα, που θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν εξόριστους Ιρακινούς, οι οποίοι θα σχηματίσουν μια προσωρινή κυβερνητική εξουσία στο Ιράκ, από κοινού με τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό μεταβαίνει στην ελεγχόμενη από τους Aμερικανούς περιοχή της Βαγδάτης από το νότιο Ιράκ, ο Αχμεντ Τσαλαμπί, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσσου. «Η φάση των εχθροπραξιών βαδίζει προς το τέλος της», τόνισε ο Πάουελ και πρόσθεσε ότι «είναι ώρα για όλους μας να σκεφτούμε τη μεταπολεμική φάση, το πώς θα δημιουργήσουμε μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από όλα τα στοιχεία της ιρακινής κοινωνίας».
Η μετά Σαντάμ εποχή
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ, ο κ. Πάουελ τόνισε, ότι, τα Ηνωμένα Εθνη «θα μπορούσαν να παίξουν έναν ρόλο υποστήριξης στην προσωρινή εξουσία για να της προσδώσουν νομιμοποίηση».
Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης η δήλωση αυτή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δείχνει, ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν τους ηγέτες της μεταπολεμικής διοίκησης του Ιράκ.
Εκπρόσωπος του Τόνι Μπλέρ χρησιμοποίησε την ίδια γλώσσα, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα εμπλακούν «με τρόπο που θα υιοθετούν τη νέα ιρακινή ηγεσία».
Αρχικά την πρωταρχική ευθύνη για τη διοίκηση του Ιράκ θα έχει μια ομάδα με επικεφαλής τον απόστρατο Αμερικανό στρατηγό, Τζέϊ Γκάρνερ και η προσωρινή ιρακινή ηγεσία είναι πιθανό να αρχίσει να συγκεντρώνει στα χέρια της την εξουσία 90 ημέρες αργότερα, δήλωσε Βρετανός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ βρίσκεται στο Κουβέϊτ και ετοιμάζεται να συγκροτήσει τη διοικητική αρχή σε διάφορες περιοχές του Ιράκ και ήδη συνεργάζεται με εκατοντάδες Ιρακινούς εξορίστους, που έχουν φτάσει στο νότιο Ιράκ για να βοηθήσουν τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε χθες ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, ότι, για μια μη καθορισμένη περίοδο οι ιρακινές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες θα διοικούνται από Αμερικανούς. «Αλλά θα υπάρξουν και κάποιες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ανατεθούν στους Ιρακινούς το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ράμσφελντ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ορισμένα υπουργεία, όπως της Υγείας, της Γεωργίας και της Παιδείας, θα μπορούσαν να δοθούν σχετικά γρήγορα σε Ιρακινούς.