Προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη χώρα, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Στις ΗΠΑ, λίγες μόλις ώρες αφότου ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν, για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, στόχους κοντά στη Δαμασκό, κορυφαίοι γερουσιαστές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση ίσως προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή.
Έντονη ανησυχία εξέφρασε για τις εξελίξεις στη Συρία εξέφρασε και η Μόσχα.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, στόχος της επιδρομής ήταν να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να αποκτήσει όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του Τελ Αβίβ, εάν το Ισραήλ εξακολουθούσε να απειλεί ότι θα χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε όλες τις πλευρές «να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης για την αποτροπή της κλιμάκωσης των ήδη καταστροφικών και άκρως επικίνδυνων συγκρούσεων».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Άσαντ κατηγορεί το Ισραήλ ότι βοηθά συστηματικά ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, τονίζοντας ότι μετά τις ισραηλινές επιδρομές είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Την Κυριακή ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν εκτίμησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στη Συρία θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, αν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη χώρα.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη, να προστατεύσουμε και να παρέχουμε όπλα στους σωστούς ανθρώπους στη Συρία, που μάχονται, προφανώς, για τις ίδιες ιδέες στις οποίες και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Κάθε ημέρα που περνά», προειδοποίησε, «η Χεζμπολάχ αυξάνει την επιρροή της και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον επανεξετάζει τη αρνητική της στάση αναφορικά με την αποστολή όπλων στους αντάρτες της Συρίας. Αποτελεί, είπε, μόνο μία επιλογή, η οποία ωστόσο εγκυμονεί τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να καταλήξουν στα χέρια αντιαμερικανών εξτρεμιστών οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στους αντάρτες.
Το Σάββατο ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί κατά της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία.
Την έντονη ανησυχία του για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο της διευκρίνισης και της ανάλυσης όλων των συνθηκών που συνδέονται με τις πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για τις επιδρομές που έγιναν από το Ισραήλ στις 4 και στις 5 Μαΐου στα προάστια της Δαμασκού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Οι ενδείξεις της προετοιμασίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια πιθανή ένοπλη επέμβαση στην εδώ και καιρό εσωτερική σύγκρουση στην Συρία μας προκαλούν σοβαρή ανησυχία», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Η Μόσχα κάλεσε εξάλλου την Δύση να σταματήσει να πολιτικοποιεί το θέμα των χημικών όπλων στην Συρία: «Καλούμε και επιμένουμε να σταματήσει η πολιτικοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.