«Ισραηλινή επίθεση» έξω από τη Δαμασκό

Κυριακή, 05 Μαΐου 2013 12:37
UPD:12:56
Reuters/REUTERS TV

Εκρήξεις φωτίζουν τον ουρανό μετά τη δεύτερη φερόμενη επιδρομή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Συρία μέσα σε δύο ημέρες.

 

 

A- A A+

Τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή εντός δύο ημερών φέρεται να πραγματοποίησε την Κυριακή το Ισραήλ εναντίον της Συρίας, σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης και δυτική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο η Συρία το κατηγόρησε για επιδρομή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις έξω από τη Δαμασκό. «Δεν σχολιάζουμε αυτές τις πληροφορίες αυτές», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι εκρήξεις, που σημειώθηκαν τις νυχτερινές ώρες, ακολούθησαν τις δηλώσεις ισραηλινών και αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες ισραηλινό αεροσκάφος την Παρασκευή έπληξε πυραύλους σε συριακό έδαφος που προορίζονταν για τη λιβανική Χεζμπολάχ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Συναγερμός στη Μ. Ανατολή μετά το νέο ισραηλινό χτύπημα

Απανωτές εκρήξεις από τις ισραηλινές επιδρομές συγκλόνισαν τη Δαμασκό τις πρώτες πρωινές ώρες. Λίγο αργότερα ερασιτεχνικό βίντεο καταγράφει την επίθεση που είχε ως στόχο στρατιωτικό εργαστήρι στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας.

Όπως μεταδίδουν συριακά μέσα ενημέρωσης, στόχος της τελευταίας επίθεσης ήταν ερευνητικό κέντρο του στρατού στην περιοχή Τζαμράγια, το οποίο είχε χτυπηθεί σε ισραηλινή επιδρομή και τον περασμένο Ιανουάριο. Στο κέντρο αυτό, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, διενεργούνται έρευνες για χημικά όπλα.

Οπτικό υλικό που ανάρτησαν στο ίντερνετ ακτιβιστές δείχνει σειρά εκρήξεων που φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Δαμασκό.

Δυτική πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών που επικαλείται το Reuters επισημαίνει ότι στόχος της επίθεσης ήταν και πάλι πύραυλοι ιρανικής προέλευσης που επρόκειτο να παραθοθούν στη Χεζμπολάχ.

«Η επίθεση τη νύχτα, όπως και η προηγούμενη, είχε στόχο τους πυραύλους Φάτεχ-110 που μεταφέρονται από το Ιράν στην Χεζμπολάχ», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι η κλίμακα της επίθεσης σημαίνει ότι ήταν πέρα από τις δυνατότητες των σύρων ανταρτών, ενώ επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που έκαναν λόγο για την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών την ώρα των εκρήξεων.

Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, η επιδρομή ήταν απάντηση στις πρόσφατες στρατιωτικές νίκες των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.«Η νέα ισραηλινή επίθεση είναι μία απόπειρα να ενισχυθεί το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων που έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των ευγενούς στρατού μας», όπως μετέδωσε.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν την επίθεση της Κυριακής, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να δράσει. «ΟΙ Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να προστατεύονται από την μεταφορά προηγμένων όπλων προς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Συντονιζόμαστε με τους Ισραηλινούς αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη Συρία, πολύ κοντά στο Λίβανο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Έτοιμο να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό» το Ιράν

Το Ιράν είναι έτοιμο να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό αν υπάρξει ανάγκη, δήλωσε ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν, μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Συρίας και αν υπάρξει ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να της παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε ενεργά στις επιχειρήσεις της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ιρανός στρατηγός επισήμανε πως ο συριακός στρατός «με την εμπειρία που έχει στις συγκρούσεις με το σιωνιστικό κράτος μπορεί να αμυνθεί και δεν έχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας».

Εξάλλου, η Τεχεράνη καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στη Συρία και κάλεσε τις χώρες της περιοχής να αντιδράσουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Δεν σχολίασε ο Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε σε σημερινή του δημόσια εμφάνιση στις φερόμενες ισραηλινές επιδρομές, αλλά επισήμανε την δέσμευσή του στο να παραμείνει το Ισραήλ ασφαλές.

«Ο πατέρας μου με έμαθε πως η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του Ισραήλ και να διασφαλίσουμε το μέλλον του», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια εγκαινίων αυτοκινητόδρομου που πήρε το όνομα του πατέρα του, ιστορικού Μπενζιόν Νετανιάχου.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή