Θέατρο - Με μόνη παρέα μια φωνή

Σάββατο, 04 Μαΐου 2013 23:00

Το «Όταν Συνάντησα τον Στέλιο» είναι μια θεατρική σύμπραξη του συγγραφέα με τον σκηνοθέτη Γιώργο Σουξέ και τον ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου.

A- A A+

Χαμένος στην άγρια μοναξιά της κρύας ξενιτιάς, εξόριστος από τη φτωχή πατρίδα που δεν μπορεί να τον θρέψει, ένας νέος από το παρελθόν, που τόσο πολύ θυμίζει το σήμερα, ξορκίζει κάθε απώλεια, ακούγοντας τραγούδια.

Σαν ζωντανή μαρτυρία ενός έλληνα μετανάστη, το νέο θεατρικό έργο του Θανάση Σκρουμπέλου, «Όταν συνάντησα τον Στέλιο...», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σουξέ, στο θέατρο Βικτώρια, από την Πέμπτη 9 Μαΐου και για 12 μόνο παραστάσεις.
Ολόκληρη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας - ξεριζωμός Ποντίων,  κατοχή, εμφύλιος, μετανάστευση, χούντα - ξεδιπλώνεται μέσα από μια παράξενη σχέση. Μια σχέση παρηγοριάς και κουράγιου. Έναν μονόλογο, με «συνομιλητή» μια μεγάλη φωνή που τραγουδούσε τον πόνο του λαού.

Μια παλιά ιστορία απόλυτα επίκαιρη

Ο ηθοποιός Θοδωρής Προκοπίου.

Δεκαετία του ’60. Μια Ελλάδα διαλυμένη από τους πολέμους. Απόγειο της μετανάστευσης της ελληνικής νεολαίας στη Γερμανία. Χιλιάδες νέοι, με τα όνειρά τους στοιβαγμένα στις αποσκευές τους, αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους, που δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην ξενιτιά.

Ένας από αυτούς είναι και ο Στάμος, που αφήνει πίσω του την πατρίδα και την οικογένειά του και γίνεται ένας ακόμα έλληνας γκαστερμπάιτερ  (φιλοξενούμενος εργάτης) στη Γερμανία. Μόνη γέφυρα με όλα όσα άφησε πίσω, μόνοι του σύντροφοι στην ατελείωτη μοναξιά του είναι ένα ραδιόφωνο και η φωτογραφία ενός εθνικού συμβόλου του ελληνικού πενταγράμμου, ενός ερμηνευτή της ξενιτιάς, του Στέλιου Καζαντζίδη. Μόνη του παρηγοριά τα τραγούδια, η φωνή και η «παρέα» του Στέλιου.
Και εκεί, στη σκληρή ζωή στα ορυχεία και τα εργοστάσια, αρχίζει να βλέπει αλλιώς τα πράγματα. Και τότε, παίρνει μια αναπάντεχη απόφαση…

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σουξές, σκηνικά - κοστούμια: Άννα  Μαχαιριανάκη, κινησιολογική επιμέλεια: Βάσια Αγγελίδου, φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος, φωτογραφίες: Κώστας  Χατζηδάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Ίρις Τσιμπρή. Ερμηνεία: Θοδωρής Προκοπίου.

Πληροφορίες

Θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 (3ης Σεπτεμβρίου 119) – Αθήνα (200 μέτρα από τον σταθμό της πλ. Βικτωρίας), τηλ.: 210 8233125, 6972 964339. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21:00. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, οργανωμένες παραστάσεις για συλλόγους, σχολεία κ.λ.π.: 8 ευρώ (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας).

 

 

Προτεινόμενα για εσάς