Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (08/04/2003) Μέρος 6/9

Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 18:55
UPD:19:08
A- A A+

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είστε συνοδός πληρώματος του περιπολικού Α2-3. Πήρατε εντολή για να πάτε στην διασταύρωση των οδών Ρόδου και Κωνσταντινουπόλεως;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Και Κωνσταντινουπόλεως, στις γραμμές του τρένου.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Γιατί πήρατε αυτή την εντολή;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Για τέσσερα άτομα ύποπτα, τα οποία περιεργάζονταν οχήματα με φακούς.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τι ώρα φθάσατε στα Σεπόλια;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Κάναμε τρία λεπτά περίπου να φθάσουμε.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για πείτε μου λοιπόν, όταν φθάσατε στα Σεπόλια, πήγατε κατευθείαν στο σημείο για το οποίο πήρατε την εντολή; Ή ελέγξατε τον γύρω χώρο;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Δεν πήγαμε κατευθείαν στο σημείο, γιατί δεν είναι απόλυτο όταν λέει το κέντρο ότι γίνεται κλοπή Κωνσταντινουπόλεως και Ρόδου, ότι τα άτομα θα είναι εκεί, ή θα έχουν προχωρήσει, ή κάτι άλλο. Ελέγξαμε το χώρο προσέγγισης γύρω στα 100 μέτρα πριν, αρχίζουμε και ελέγχουμε τον χώρο από πριν, πριν φθάσουμε στο σημείο, μην τυχόν και βρούμε κάποιον να έχει προχωρήσει λίγο ή να ενεργεί κάπου αλλού.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα. Φθάσατε στην διασταύρωση των οδών Ρόδου και Κωνσταντινουπόλεως, διαπιστώσατε τίποτα εκεί;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Εκεί δεν είδαμε κάτι όχι.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τι κάνατε στη συνέχεια;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Μας ενημέρωσε το κέντρο ότι κατέρχονται πεζοί την Ρόδου προς Διραχίου και αποφασίσαμε να κάνουμε αναστροφή και να πάμε να ελέγξουμε το πρώτο άτομο Ρόδου και Αυλώνος.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για πείτε μου σας παρακαλώ, από την στιγμή που φθάσατε στα Σεπόλια, μέχρι την στιγμή που έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός πόσος χρόνος πέρασε;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Από την στιγμή που φθάσαμε και είδαμε αρχικά το πρώτο άτομο που είχαμε δει στην γωνία Ρόδου και Αυλώνος, μέχρι την στιγμή του πρώτου πυροβολισμού περάσανε γύρω στα 4 λεπτά το πολύ, μας έφαγε λίγο χρόνο να ανέβουμε επάνω, σιγά – σιγά με μικρή ταχύτητα την οδό Ρόδου και να ελέγχουμε τα σταθμευμένα οχήματα δεξιά και αριστερά εάν υπάρχει κάποιος κρυμμένος μέσα.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πέρασαν τέσσερα λεπτά. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα μπορούσαν οι δράστες να απομακρυνθούν, χωρίς να επιδιώξουν την ένοπλη συμπλοκή μαζί σας;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Εάν ήθελαν να απομακρυνθούν μπορούσαν, είχαν όλο το χρόνο. Γιατί ήταν σκοτάδι, είχε πολλά στενάκια η περιοχή, μπορούσαν να εξαφανιστούν από προσώπου γης που λένε εκεί, να μην τους βρούμε καθόλου.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πώς δικαιολογείτε την απόφασή τους να παραμείνουν εκεί;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Είπα, ότι ήθελαν να χτυπήσουν αστυνομικούς, να μας χτυπήσουν, να μας σκοτώσουν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ήθελαν να σας σκοτώσουν;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Βέβαια.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι εσείς μετά τους πυροβολισμούς ήρθατε στην γωνία Ρόδου και Αυλώνος, για να καλυφθείτε και να γεμίσετε τα περίστροφά σας.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Να γεμίσω το περίστροφό μου.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τραυματιστήκατε;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Από τη χειροβομβίδα που μας ρίξανε.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πόσο μακριά έπεσε η χειροβομβίδα;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Η χειροβομβίδα από το σημείο που βρισκόμουν εγώ έσκασε γύρω στα τρία μέτρα, το πολύ τρία μέτρα. Αλλά είχα προλάβει να την δω και έπεσα κάτω, δεν είχα να καλυφθώ πουθενά, αναγκαστικά έπεσα κάτω.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εσείς τραυματιστήκατε;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Τραυματίστηκα στο αριστερό μου πόδι και ο Σταμάτης και στα δυο πόδια.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Προκλήθηκαν και υλικές ζημίες στα γύρω κτίρια και στα αυτοκίνητα εκεί;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Πριν φύγω για το νοσοκομείο είχε κατέβει όλος ο κόσμος εκεί από τα γύρω σπίτια και πολλοί κοιτούσαν τα αυτοκίνητά τους που ήταν με σπασμένα τζάμια, με διάφορες τρύπες από τα θραύσματα, από πυροβολισμούς και μάλιστα κάποιοι λέγανε, εμείς τώρα πώς θα αποζημιωθούμε; Κάποιοι από τους γείτονες που μένανε εκεί στην περιοχή.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ¶ρα προκλήθηκαν και υλικές ζημιές;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Προκλήθηκαν.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μετά την έκρηξη και τον τραυματισμό σας τι κάνατε εσείς, πού πήγατε;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Εννοείτε για το νοσοκομείο;

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πήγατε στο νοσοκομείο ή παρακολουθήσατε ?

Χ.ΚΑΔΑΣ: Μετά βγήκα πάλι επάνω, μαζί με τον συνάδελφο Γιώργο Σταμάτη, καθώς και τον συνάδελφο οδηγό του Σταμάτη τον Σχινά Δημήτρη, και πήγαμε προς το περιπολικό, αφενός μεν για να πάρω εγώ το αυτόματο που είχα μέσα στο περιπολικό και το οποίο δε πρόλαβα να πάρω, γιατί βρεθήκαμε κατευθείαν δίπλα τους και αφετέρου να δούμε την κατάσταση του συναδέλφου μας Σωκράτη Κότσια. Εκεί είδαμε ήταν γύρω στα 40 μέτρα μακριά και κατεβάζανε τον επιβάτη από το ταξί, με την απειλή όπλου, κάποιος απ’ αυτούς.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Με την απειλή όπλου κατεβάζανε τον συνεπιβάτη;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Τον επιβάτη από την δεξιά πόρτα, του είχαν βάλει ένα όπλο κάπου εδώ στο κεφάλι, στο στήθος δεν θυμάμαι.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε πριν λίγο ότι πυροβολήθηκε και ο Παπαφώτης από τον αριστερή πλευρά.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Όταν λέω αριστερή, την αριστερή του ταξί.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Από τον οδηγό, ή από το άτομο που ήταν πίσω από τον οδηγό;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Δεν μπορώ να προσδιορίσω αν ήταν από τον οδηγό, ή από το άτομο πίσω από τον οδηγό, αλλά ξέρω ότι ήταν από την αριστερή πλευρά από την μεριά του οδηγού, από την αριστερή πλευρά όπως έβλεπα εγώ, του ταξί από την μεριά του οδηγού, όχι την αριστερή την δική μου.

Ε.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευχαριστώ.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Δυο – τρεις ερωτήσεις να κάνω. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε κατ’ ύψος τα άτομα που ακινητοποιήσατε στον τοίχο;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Ο πρώτος ήταν παχύς, χοντρός.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Μας είπατε ότι ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Ναι. Ήταν χοντρός, παχύς, περίπου γύρω στο 1.80 εκεί περίπου όπως τον είδα.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Οι άλλοι δυο, ο διπλανός του;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Οι άλλοι δυο. Ο ένας ήταν γύρω στο 1.70 το πολύ και ο άλλος λίγο ψηλότερος. Και ο τελευταίος που βγήκε ήταν γύρω στα 1.85, αδύνατος, αθλητικό σώμα με μακρύ μαλλί μέχρι τους ώμους περίπου, ο τελευταίος που βγήκε και πυροβόλησε.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Μετά από εκεί είπατε που σας πυροβόλησε εσάς και τον συνάδελφό σας τον Γκότσια, αυτός που βγήκε από πίσω, είπατε πως είναι ο Σάββας. Από αριστερά είπατε σας πυροβόλησε ο Χριστόδουλος από τα αριστερά σας;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Ήρθε προς το μέρος μου αλλά όχι δεν με πυροβόλησε γιατί ήταν στον τοίχο, δεν έβλεπε εμένα, εκεί που ήμουν εγώ, για να γυρίσει να πυροβολήσει, γιατί είχα πέσει ήδη κάτω που πυροβόλησε ο Σάββας.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Είπατε ότι έρχονταν και οι δυο παράλληλα.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Παράλληλα ερχόντουσαν αφού χτυπήθηκε ο ?

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Ακούσατε πυροβολισμούς και σας πυροβόλησαν και οι δυο;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Δεν πρόλαβαν να με πυροβολήσουν γιατί τους έριξα.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Πίσω από το άσπρο αυτοκίνητο που καθόσασταν.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Στο μπροστινό μέρος, στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, εγώ ήμουν στο πίσω.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Από την άλλη πλευρά του αυτοκινήτου ήταν τα άλλα δυο άτομα. Πυροβόλησαν και τα δυο;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Και τα δυο. Είδα δυο διαφορετικές λάμψεις.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Από την στιγμή που σας πυροβόλησαν και μετά που φύγατε εσείς που τελείωσαν οι σφαίρες, μπορούσαν να διαφύγουν τα άτομα αυτά, χωρίς να συνεχίσουν χειροβομβίδες να ρίχνουν κλπ;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Βεβαίως μπορούσαν, είχαν κάλυψη τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, αν σκύβανε θα φεύγανε, σκοτάδι, πολλά στενά, θα είχαν φύγει.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Είπατε πως τέσσερα άτομα δεν δικαιολογούν την κλοπή ενός φορτηγού αυτοκινήτου, δικαιολογούν την παγίδευσή του;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Δικαιολογούν, αν είναι γνώστες δικαιολογούν την παγίδευσή του.

κ.ΣΠΕΡΧΟΣ: Τίποτα άλλο, ευχαριστώ.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Θα ήθελα να αναφέρω και κάτι άλλο, για τον Χριστόδουλο Ξηρό, το άτομο που είδα πολύ καλά με τον φακό, έχω δώσει και σκίτσο στην Υπηρεσία από τότε, που μου πήραν κατάθεση, έχω δώσει και σκίτσο για τον συγκεκριμένο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκίτσο είχατε δώσει;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχετε κάνει σκίτσο για τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Έχω δώσει τα χαρακτηριστικά και το συνέταξε κάποιος σκιτσογράφος.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εννοώ κάποιος το σκιτσάρησε. Μόνο για τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Μόνο για τον Χριστόδουλο Ξηρό. Τον είδα πολύ καλά στο πρόσωπο γι’ αυτό.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μπορείτε να μας δείξετε ποιο απ’ αυτά τα τέσσερα είναι;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Το πρώτο εδώ. Είναι πριν 12 χρόνια.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το δω και εγώ παρακαλώ.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να σας ρωτήσω λοιπόν το εξής. Σήμερα αναγνωρίζετε και τον Σάββα Ξηρό.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Με μεγάλες πιθανότητες.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γιατί τότε δεν του κάνατε σκίτσο;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Δεν έκανα σκίτσο τότε, γιατί δεν είχα συγκρατήσει ακριβώς – ακριβώς τα χαρακτηριστικά του και πάλι τον αναγνωρίζω με μεγάλες πιθανότητες, όχι όπως τον Χριστόδουλο που τον αναγνωρίζω, είμαι όχι σίγουρος, υπερ-βέβαιος ότι είναι αυτός.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να σας θυμίσω τι λέτε προανακριτικά. Ενώ περιγράφετε προανακριτικά, δηλαδή αμέσως την ίδια ημέρα όταν καταθέτετε κάτι ώρες, περιγράφετε αυτό το άτομο το οποίο στην αρχή συναντήσατε και τον περιγράφετε σαν παχύ και λοιπά, λέτε ότι οι άλλοι είχαν γυρίσει τα πρόσωπά τους, μάλιστα το λέτε σε δυο σημεία και δεν μπορείτε να περιγράψετε καθόλου τα πρόσωπά τους. Ως σήμερα – το λέτε μάλιστα σε δυο σημεία αυτό το πράγμα της καταθέσεώς σας – ως σήμερα έρχεστε και αναγνωρίζετε τον Σάββα Ξηρό, για τον οποίον μάλιστα μη έχοντας και χαρακτηριστικά δεν κάνατε σκίτσο.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Λέω ότι αυτοί που ήταν μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό γύρισαν τα πρόσωπά τους προς τον τοίχο. Βγήκε ο τέταρτος, που λέω ότι είναι ο Σάββας Ξηρός, λέω ότι έχει ύψος 1.85, είναι ψηλός, αθλητικός, αδύνατος, έχει μακρύ μαλλί μέχρι τους ώμους και μακρύ πρόσωπο και φοράει, τότε είχα πει ότι φορούσε μπουφάν, μποτάκια και τζην παντελόνι.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Παρά το γεγονός ότι δεν έχετε δει το πρόσωπό του.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Είπα ότι είχε μακρύ πρόσωπο, περισσότερα χαρακτηριστικά για να γίνει σκίτσο δεν μπορούσα να δώσω.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και τον είδατε μετά στην τηλεόραση και τον αναγνωρίσατε;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Τον είδα μετά σε κάποια φωτογραφία που δείξανε, μου θύμισε κάτι το πρόσωπό του και στη συνέχεια όπως τον είδα να μπαίνει στο Κορυδαλλό?.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μα αφού δεν έχετε δει το πρόσωπό του κύριε, τι σας θύμιζε το πρόσωπό του;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Μ’ αυτά τα λίγα που είδα, όπως τον είδα να μπαίνει στο Κορυδαλλό όρθιος και με το πιο μακρύ μαλλί.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν έχει δει το πρόσωπό τους, το λέει σε δυο σημεία και ως εκ τούτου δεν υποδεικνύει στοιχεία του προσώπου για να φτιαχτεί σκίτσο. Σήμερα τον αναγνωρίζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε δικονομική ευχέρεια συνομιλίας των συνηγόρων, παρακαλώ να κάνετε ερωτήσεις.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όλα λοιπόν αυτά κύριε μάρτυς, κράτησαν από την πρώτη στιγμή που φθάσατε εκεί, μέχρι που τελείωσαν τα πάντα, κράτησαν απ’ ότι είπατε 20 με 25 δευτερόλεπτα.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Περίπου τόσο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για πείτε μου, τον Χριστόδουλο Ξηρό, θέλω να μου περιγράψετε πόσα απ’ αυτά τα 20, 25 δευτερόλεπτα τον βλέπατε και υπό ποιες συνθήκες τον βλέπατε; Φωτισμού κλπ.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Τον Χριστόδουλο Ξηρό τον είδα αρχικά, πριν στρίψουμε στην οδό Ρόδου από την οδό Αυλώνος που ήταν στην γωνία. Στη συνέχεια τον παρατηρούσα από το δεξί καθρέφτη του περιπολικού, γιατί είχαμε δει ένα ύποπτο άτομο και οπωσδήποτε παρατηρούσα τις κινήσεις του. Και στη συνέχεια πριν τον βάλω στον τοίχο, στην γωνία που τον είχα δει, πρώτον είχε καλό φωτισμό. Δεύτερον, στη συνέχεια πριν τον βάλω στον τοίχο, ήταν ο μόνος που δεν γύρισε, και γύρισα την δέσμη του φακού μου και έφεξα το πρόσωπό του, τον είδα πολύ καθαρά. Πόσο να σας πω τώρα; Τον περιγράφω και στη κατάθεσή μου ως άτομο παχύ, με φουσκωτά μάγουλα, με σαρκώδη χείλη, με κοντό μέτωπο, με μαλλί είχε χωρίστρα τότε στην άκρη αριστερά, δίνω πάρα πολλές πληροφορίες για τον συγκεκριμένο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Λέτε το εξής: Ότι το άτομο αυτό δεν το έβλεπα ανφάς είδα τα τρία τέταρτα του προσώπου του και με συνθήκες φωτισμού, που όπως περιγράφονται δεν ήταν κάποιος άπλετος φωτισμός, ήταν 1 η ώρα την νύχτα.

Χ.ΚΑΔΑΣ: Με την δέσμη του φακού μου στο πρόσωπό του.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πόσα δευτερόλεπτα από τα 20 τον βλέπετε;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Πόσα, 4, 5 με την δέσμη του φακού μου στο πρόσωπο.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ωραία. Και τι κάνει; Στην αρχή τον βλέπετε να στέκεται εκεί με ένα σακίδιο, τον βλέπετε μετά από το καθρεφτάκι, μπορείτε να μου πείτε την δράση του αυτά τα 20 δευτερόλεπτα, τι έκανε ο Χριστόδουλος Ξηρός;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Στην αρχή παρατηρούσε, είχε ένα σακ βουαγιάζ κρεμασμένο στον ώμο του, στη συνέχεια ήταν με ένα περίστροφο στο χέρι δεν μπορούσα να παρακολουθήσω και επακριβώς είχα 4 όπλα να αντιμετωπίσω απέναντί μου. Αν μπορούσα να παρατηρήσω τι ακριβώς έκανε ο καθένας.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν βεβαιώνετε εάν πυροβόλησε ο Χριστόδουλος Ξηρός έτσι δεν είναι;

Χ.ΚΑΔΑΣ: Είδα ότι πυροβόλησαν, αλλά τώρα ποιος πυροβόλησε και ποιον ακριβώς δεν μπορώ να σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν δυνατόν να είχατε και κάμερα μαζί σας να τα θυμόμαστε?μετά από δέκα χρόνια τώρα τι να πρωτοθυμηθεί ο άνθρωπος;

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εάν θεωρείτε περιττές τις ερωτήσεις θέλω να σας επισημάνω, ότι τελειώνουμε πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας, ή δυο τετελεσμένες ανθρωποκτονίες σε 2-3 ώρες, όταν είναι γνωστό πόσες μέρες η υπόθεση Κράμπι με δυο ανθρωποκτονίες κράτησε 6 μήνες. Σας παρακαλώ. Και θέλω να σας επισημάνω και το εξής, ότι ο συνάδελφός μου της πολιτικής αγωγής, ο οποίος έκανε όλες ανεξαιρέτως επανέλαβε τις ερωτήσεις που έχετε κάνει εσείς, δεν τον διακόψατε καθόλου.

Ακούστε εμείς αντιμετωπίζουμε τις δεκάδες ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, οι κύριοι από εκεί δεν αντιμετωπίζουν τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει ρωτήστε λοιπόν ελεύθερα.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και εάν θεωρείτε ότι είναι τελειωμένες οι υποθέσεις και θέλετε να στηριχτείτε στις προανακριτικές απολογίες, πείτε το μας από τώρα για να μην ρωτάμε καθόλου. Δεν καταλαβαίνω, δικάζουμε απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, χειροβομβίδες και μου λέτε κάνω δυο λεπτά ερωτήσεις και με σπρώχνετε να σταματήσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού επιμένετε ρωτάτε όσο θέλετε.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μα δεν το καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η πίεση; Σας είπαμε, μη φοβόσαστε ούτε το 18μηνο, αυτά όλα που κυκλοφόρησαν για μας ότι θα κάνουμε χίλια δυο πράγματα δεν θα συμβούν κύριε Πρόεδρε σε ένα δυο μήνες θα τελειώσει το Δικαστήριο. Δεν καταλαβαίνω αυτή την πίεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πιστεύω ότι εσείς με την ιστορία που έχετε ότι μπορείτε να έχετε τέτοια πράγματα στο μυαλό σας, αλίμονο. Ούτε τα λαμβάνω υπόψη μου.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κανένας συνάδελφός μου δεν έχει αυτή την άποψη, να κωλυσιεργήσουμε για να πετύχουμε το 18μηνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φυσικά δεν τα αποδέχομαι αυτά. Κάντε λοιπόν το έργο σας όπως νομίζετε.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε εμείς το βοηθάμε, είδατε ότι στην υπόθεση των ΜΑΤ, όπου οι δυο πελάτες μου ήταν κατηγορούμενοι, δεν υπέβαλα ούτε μια ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην το παίρνετε προσωπικά, σε όλους κάνω ?.

Δεν σημαίνει ότι δεν σας επιτρέπουμε να κάνετε ερώτηση, άμα θέλετε κάντε όσες θέλετε.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι απλώς να μην μας πιέζετε, δηλαδή αισθανόμαστε και εμείς άσχημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι, αυτοπεριορισμό απλώς.

Γ.ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είπατε μια άποψη κύριε μάρτυς, αλλά θα τα πω με δικά μου λόγια: Αυτοί οι άνθρωποι βγήκαν παγανιά το βράδυ για να χτυπήσουν αστυνομικούς ή να αρπάξουν ένα περιπολικό›. Μα, εσείς δεν πήγατε σε αυτούς δεν ήρθαν αυτοί σε εσάς.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιος έκανε το τηλεφώνημα στην ¶μεση Δράση όμως, δεν βρέθηκε ποτέ από ό,τι μου λένε στην υπηρεσία.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή πιθανολογείτε ότι μπορεί οι ίδιοι να έκαναν το τηλεφώνημα για να πάτε να τους επιτεθείτε και να σας αρπάξουν το περιπολικό;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Όχι να τους επιτεθούμε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να τους συλλάβετε εν πάση περιπτώσει

Χ. ΚΑΔΑΣ: Να πάμε στο σημείο που ήταν και να μας αιφνιδιάσουν όπως πίστευαν ή θα πίστευαν κάποιοι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ότι μπορεί να σας έστησαν παγίδα δηλαδή.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Έτσι πιστεύω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει άλλη ερώτηση. Ορίστε.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Κύριε μάρτυς είπατε σήμερα ότι δεν μπορείτε να προσδιορίσετε από ποιο σημείο της αριστερής πλευράς του ΤΑΞΙ ρίχθηκε ο πυροβολισμός κατά του συναδέλφου σας του κ. Παπαφώτη ναι ή όχι;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Από την αριστερή πλευρά του ΤΑΞΙ. Όταν λέω αριστερή πλευρά του ΤΑΞΙ όχι όπως κοιτάω εγώ την αριστερή πλευρά του ΤΑΞΙ, από τη μεριά του οδηγού.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Το επαναλαμβάνετε αυτό ότι δεν μπορείτε να προσδιορίσετε αν ο πυροβολισμός ρίχθηκε από το μπροστινό μέρος της αριστερής πλευράς ή το πίσω;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Ρίχτηκε από την αριστερή πλευρά του ΤΑΞΙ. Αν είναι από τη θέση του οδηγού, ή από τη θέση των πίσω επιβατών δεν μπορώ να το προσδιορίσω.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Κύριε μάρτυς έχετε καταθέσει τότε που ήταν πρόσφατα τα γεγονότα στις 21 Νοεμβρίου.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Έχω καταθέσει από την αριστερή πλευρά τη θέση του οδηγού.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Τι λέτε κύριε; Να σας το διαβάσω;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Διαβάστε το.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: «Αυτός που βρισκόταν στο αριστερό μέρος του ΤΑΞΙ στη θέση του οδηγού πριν μπει στο ΤΑΞΙ ?.›.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Εγώ το κατανοώ έτσι: αυτός που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά του ΤΑΞΙ από τη θέση του οδηγού γιατί εγώ την αριστερή πλευρά του ΤΑΞΙ την έβλεπα δεξιά μου, αυτό ήθελα να πω.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Κύριε, αυτό που λέτε αυτό ήθελε να πει;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Αυτό ήθελα να πω.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Αυτός που βρισκόταν στο αριστερό μέρος του ΤΑΞΙ στη θέση του οδηγού.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Προς τη θέση του οδηγού αριστερή πλευρά αυτό εννοώ.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Είναι τελείως σαφές ότι μιλάτε γι’ αυτό που βρισκόταν στη θέση του οδηγού ναι ή όχι;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Όχι. Για εμένα δεν είναι σαφές. Τώρα αν εσείς το κρίνετε σαφές τι να πω. Εγώ εννοώ αυτό που είπα.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Γιατί τότε δεν το επαναλάβατε όπως το είπατε εδώ κύριε αυτό το πράγμα;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Εντάξει το λέω τώρα. Μου ζητάτε να σας αναλύσω τι καταθέτω. Το αναλύω. Αν δεν σας ικανοποιεί η απάντηση, τι να κάνω.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Μήπως κ. μάρτυς το λέτε τώρα επειδή ο συνάδελφός σας ο κ. Παπαφώτης μιλάει ότι ο πυροβολισμός ρίχτηκε από το πίσω μέρος;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Κατ’ αρχήν δεν γνωρίζω τι έχει καταθέσει ο συνάδελφός μου ο Παπαφώτης.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Ποιος το λέει αυτό; Εσείς;

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Εγώ σας το λέω ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε, θέτετε δεδομένα τα οποία είναι υποθετικά.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Υποθέσεις κάνετε.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Δεν πειράζει κ. Πρόεδρε εγώ τα θεωρώ δεδομένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τα θεωρείτε δεδομένα, ο μάρτυρας όχι.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Δεν πειράζει.

Πείτε μου κάτι άλλο. Κύριε μάρτυς είπατε ότι τις χειροβομβίδες τις είχαν για να σας σκοτώσουν. Ναι ή όχι;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Βέβαια.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Πως εξηγείτε ότι κάποιος από αυτούς -και εσείς το λέτε κι άλλοι- φώναξε «Μην μας ακολουθείτε γιατί θα ρίξω κι άλλη χειροβομβίδα›;

Χ. ΚΑΔΑΣ: «Σταματήστε γιατί θα ρίξω κι άλλη χειροβομβίδα›.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Αυτό τι σημαίνει; Ότι ήθελε να αποφύγει τη ρήψη ή ήθελε να ρίξει;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Ήθελε να μας φοβίσει γιατί φοβήθηκε μην τον πιάσουμε. Έβλεπε ότι 3 άτομα έρχονται κατά πάνω του.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: ¶ρα ήθελε να σας φοβίσει. Γιατί διαστρέφετε την πραγματικότητα;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Δεν διαστρέφω την πραγματικότητα. Είμαι τραυματίας από τη χειροβομβίδα και παραλίγο θα ήμουν μακαρίτης. Τώρα αν λέτε κάτι άλλο εσείς, τι να σας πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Δαλιάνη λέει «παραλίγο να με σκοτώσουν›.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Έκανε κρίσεις, έκανε κριτική σε αυτά τα πράγματα και είπε ότι τις είχαν για να σκοτώσουν, όταν ο άλλος εκδηλώνει σαφώς ότι δεν θέλει να ρίξει.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Την είχε ρίξει ήδη όμως, την πρώτη.

Μ. ΔΑΛΙΑΝΗΣ: Μιλάμε για τη δεύτερη.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Τη δεύτερη θα τη ρίξει αλλού. Μπορεί να μην είχε κι άλλη. Δεν ξέρω εγώ τι φοβήθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Εμείς εδώ, όπως ξέρετε, με μεγάλη υπομονή μπορεί να λέμε ότι βιαζόμαστε διότι πράγματι είναι πολύ μεγάλη η υπόθεση αυτή και πρέπει κάποτε να τελειώσει, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει απόδειξη με ηρεμία, με γαλήνη και ο καθένας να ρωτάει εκείνα που θέλει.

Ελάτε κ. Ραχιώτη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κατ’ αρχήν θέλω να σας ρωτήσω για τη θέση σας στο επεισόδιο. Θεωρείτε ότι πέσατε ενέδρα εναντίον σας ή θεωρείτε ότι το επεισόδιο ξεκίνησε επειδή αιφνιδιάσατε τους τρεις πρώτους που εντοπίσατε;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Θεωρώ ότι πέσαμε σε ενέδρα. Ήθελαν να μας χτυπήσουν. Αστυνομικούς βέβαια, όχι προσωπικά εμάς.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Χ. ΚΑΔΑΣ: Ρίχνω τις δυο τελευταίες και κάνω πίσω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Με αυτό τον τρόπο?

Χ. ΚΑΔΑΣ: Οπισθοχωρώ. Μόλις έσκυψαν για να αποφύγουν τις σφαίρες τα κεφάλια τους, έκανα πίσω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Χ. ΚΑΔΑΣ: Μόλις φτάνω δίπλα στο συνάδελφο την άκουσα να κυλάει και τη δεχτήκαμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί αποφάσισαν να ρίξουν χειροβομβίδα και όχι να σας πυροβολήσουν;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Είμαστε καλυμμένοι από το τοίχο της οδού Ρόδου. Δεν μας έβλεπαν. Είχαμε τον τοίχο πίσω μας και ήταν γωνία του δρόμου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή αυτός που έριξε τη χειροβομβίδα εκείνη την ώρα, έκρινε ότι αυτό ήταν το προσφορότερο μέσο ή να σας σκοτώσει ή να απεμπλακεί κι αυτός. Ένα από τα δύο προφανώς σκέφτηκε.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή πήρε μια απόφαση επί τόπου και γι’ αυτό. Είδε πως έχει το πεδίο δηλαδή της μάχης και αποφασίζει.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Δεν μπορούσε να μας χτυπήσει με τα πιστόλια ή με τα όπλα. Ήταν στη γωνία του τοίχου κρυμμένοι, καλυμμένοι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό το έκρινε αυτός που ρίχνει τη χειροβομβίδα πάντως έτσι;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Προφανώς αυτός θα το έκρινε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί τα γεγονότα τότε υπήρξαν.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Βέβαια.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας φαινόταν ότι αυτό το επεισόδιο είχε διάφορες φάσεις. Εγώ όπως το περιγράψατε, έχω μετρήσει 4 φάσεις περίπου. Η πρώτη φάση, η δεύτερη φάση με την πρώτη χειροβομβίδα και το αυτόματο, η τρίτη φάση το ΤΑΞΙ, η τέταρτη οι χειροβομβίδες κατά την καταδίωξη. Καταλάβατε ότι αυτοί που κάνουν τις ενέργειες σε κάθε φάση έχουμε ή πυροβολισμούς ή χειροβομβίδες, γίνονται με κριτήριο το πώς θα ξεμπλέξουν ή πως θα σκοτώσουν επιτόπου; Εκείνη την ώρα αποφασίζουν πως θα χειριστούν καλύτερα το θέμα;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Στην τελευταία φάση ήταν μέσα στο ΤΑΞΙ γίνεται για να σκοτώσουν τους συναδέλφους για να σταματήσει πλέον η καταδίωξη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Παίρνουν απόφαση εκείνη τη στιγμή δηλαδή γιατί βλέπουν το περιπολικό. Αν δεν έβλεπαν το περιπολικό δεν θα έπαιρναν αυτή την απόφαση προφανώς.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Ήταν ένα περιπολικό ακριβώς πίσω τους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η αφαίρεση του ΤΑΞΙ η ληστεία, προφανώς γίνεται γιατί τους έχει μπλοκάρει η αστυνομία και κάπως πρέπει να γίνει.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Επειδή δεν υπήρχε αυτοκίνητο, δεν βρέθηκε αυτοκίνητο με το οποίο πήγαν εκεί και μετά θα έπαιρναν αυτό και θα έφευγαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν θέλω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. συνάδελφος ζήτησε τον λόγο κάτι θέλει να ρωτήσει.

κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Τον κ.Χριστόδουλο Ξηρό κάτι ήθελα να τον ρωτήσω. Σας αναγνωρίζει ο μάρτυρας ότι ήσασταν εκεί. Τι έχετε να πείτε. Ήσασταν ή δεν ήσασταν παρόν στο επεισόδιο αυτό;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Έχω να του κάνω δυο ερωτήσεις κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντάτε πρώτα στον κύριο και μετά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο και χτες, όποτε εξετάζονται αστυνομικοί όλοι οι συνάδελφοί τους να είναι στην πόρτα. Εάν μεν είναι ακροατές να έρθουν μέσα στο ακροατήριο, αν δεν είναι να απομακρυνθούν από την πόρτα. Και χτες όλα τα ΜΑΤ ήταν απ’ έξω κάθε φορά που εξετάζονταν έκαναν σχόλια! Το είδα με τα μάτια μου. Το άκουσα με τα αυτιά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, θα κάνουμε επιλογή ακροατηρίου; Όποιος θέλει δεν μπορεί να έρθει;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Σας λέω κάτι, το καταγγέλλω και πάλι κάθονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω εγώ αν είναι επίσημη αυτή η καταγγελία.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Αν δεν μπορεί παράγοντας της δίκης επίσημη καταγγελία, τότε θα το κρίνετε εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή δεν έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι να μπουν να ακούσουν όπως λέτε εσείς, έστω για τους συναδέλφους τους.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Οι μάρτυρες να απομακρυνθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι μάρτυρες να φύγουν.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι μάρτυρες ποιοι; Αυτοί οι οποίοι εξετάστηκαν ή θα εξεταστούν;

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτοί που θα εξεταστούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί οι μάρτυρες που θα εξεταστούν παρακαλούνται να είναι έξω από την αίθουσα.

κ. ΒΛΑΧΟΣ: Εξαφανίστηκαν κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε πως έφυγαν μόλις το είπατε; Αλλά που να τους γνωρίσω εγώ όμως. Εγώ νόμισα ότι μου είπατε άλλοι άνθρωποι άσχετοι ήρθαν εδώ. Οι μάρτυρες απαγορεύεται. Δεν το είπαμε από την αρχή; Δεν είπα, ακόμη κι αυτοί οι οποίοι θα εξεταστούν μάρτυρες υπερασπίσεως να μην είναι εδώ μέσα; Δεν τα έχω πει όλα αυτά; Πρέπει να έχω γίνει κατανοητός. Αλλά σκεφτείτε όμως να κάνω εδώ πέρα εγώ τον αστυφύλακα και να λέω «έλα εδώ εσύ μήπως είσαι μάρτυρας;›. Δεν μπορώ να βρω άκρη. Θα το καταγγέλλετε κάθε φορά και εγώ θα λάβω τα μέτρα μου.

Να απαντήσει ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Να απαντήσω, αλλά ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. συνάδελφος δεν έχει αντίρρηση. Κάντε την.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ δεν αμφιβάλλω ότι ο κ. Καδάς έχει δει πολύ καλά κι έχει περιγράψει τους δράστες λεπτομερώς. Θέλω να τον ρωτήσω κάποιες λεπτομέρειες που αποδεικνύουν κατά τη γνώμη μου ότι δεν ήμουν εγώ αυτός που αναγνωρίζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήσασταν εσείς είναι η απάντηση.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κατ’ αρχήν θέλω να ρωτήσω τον κ. Καδά τι ύψος έχει.

Χ. ΚΑΔΑΣ: 1,87 περίπου.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτό εκτίμησα κι εγώ. Όταν εκτιμάτε κάποιον άγνωστο που βλέπετε πρώτη φορά, προφανώς με κάποια σύγκριση τον εκτιμάτε στο ύψος, έτσι δεν είναι;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Εκτίμησα το ύψος που σας είδα εκεί πέρα σε σχέση με την οροφή του οχήματος που ήσασταν κρυμμένος από πίσω.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Με κάποιο γνωστό συγκρίσιμο μέγεθος.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Σε σχέση με την οροφή του οχήματος, πόσο εξείχε το σώμα σας από την οροφή.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κάποιον που είναι στο ίδιο ύψος με εσάς θα μπορούσατε να τον πείτε κοντό;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Δεν θα τον έλεγα κοντό. Αν όμως κατά την ώρα που τον έβλεπα εγώ είχε σκύψει στα πόδια του και εγώ δεν είχα πρόσβαση οπτικά, θα τον θεωρούσα κοντύτερο.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αν δείτε για αρκετή ώρα κάποιους που είναι στο ίδιο ύψος ακριβώς δύο άτομα, θα μπορούσατε να πείτε τον ένα πιο ψηλό, για αρκετή ώρα, όχι να τον δείτε λίγο.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Για αρκετή ώρα θα μπορούσα να πω ποιος ήταν ο ψηλότερος.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Σας ξαναρωτάω: όταν δείτε δύο άτομα που έχουν ακριβώς το ίδιο ύψος για αρκετή ώρα θα ήταν δυνατόν να πείτε τον έναν πιο ψηλό;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Αν τους κοίταγα αρκετή ώρα έχουν το ίδιο ύψος, πιστεύω πως δεν θα ήταν δυνατό να πω ότι είναι ψηλότερος.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Παρακαλώ να σηκωθεί ο Σάββας και να σταθεί δίπλα μου. Γίνεται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας σηκωθεί ο Σάββας για να δούμε αν είναι ψηλότερος. Δεν πιστεύω να έχει βάλει τακούνια;!

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μπορεί να μας πει ο κ. Καδάς ποιος είναι ο ψηλός;

Χ. ΚΑΔΑΣ: Όπως βλέπω τώρα έχετε περίπου το ίδιος ύψος, 2 – 3 πόντοι.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όχι κ. Καδά έχουμε ακριβώς το ίδιο ύψος και μάλιστα ένα πόντο λιγότερο από εσάς είμαστε 1,86 και οι δυο.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Παπούτσια φοράμε όλοι, τώρα ένας πόντος πάνω, ένας πόντος κάτω?

Χ. ΞΗΡΟΣ: Επειδή στην προανακριτική σας περιγράφετε το πρώτο δράση ως 1.75 έως 1.80 γεμάτο κλπ., ηλικίας 25 έως 28 και τον 4ο που αναγνωρίζετε τον αδελφό μου ψηλότερος από όλους 1.85 –σας συγχαίρω για το μάτι σας!- λεπτός, αθλητικός 32 έως 35. Δηλαδή περιγράφετε εμένα και πιο κοντό, από τον έχοντα το ίδιο ύψος με εμένα αδελφό μου και πιο νέο κατά 5 χρόνια.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Σας περιγράφω κοντύτερο γιατί μεσολαβούσε μεταξύ μας το Ι.Χ. και έκρινα πάντα από την οροφή του Ι.Χ. και πόσο βγαίνατε.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Καταλαβαίνετε τι σας λέω; Εγώ είμαι 4 μεγαλύτερος από το Σάββα και ακριβώς το ίδιο ύψος.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Θα φτάσω κι εκεί.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ένα τελευταίο που θέλω να ρωτήσω. Επειδή περιγράφετε λεπτομερέστατα στην προανακριτική και λέτε μεταξύ άλλων μήλα, μάγουλα κλπ. και φρύδια που δεν ενώνονται. Τα φρύδια μου όχι μόνο ενώνονται, αλλά έχω και σημάδι που το έχω από την 5η Δημοτικού.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Για την 5η Δημοτικού δεν γνωρίζω, εγώ σας είδα εκεί και σας βλέπω και τώρα.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τα φρύδια μου και ενώνονται και έχω σημάδι που δεν το προσέξατε παρ’ όλες τις άλλες λεπτομέρειες που είδατε.

Χ. ΚΑΔΑΣ: Αναφέρω ότι δεν είναι ιδιαίτερα έντονα ή τοξωτά και περιγράφω ότι δεν ενώνονται.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Τα δικά μου ενώνονται όμως. Είναι φανερό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι φανερό ότι περιγράφει άλλον κι όχι εμένα. Αν συνεκτιμηθεί με τις καταθέσεις και του άλλου αστυνομικού, ο οποίος λέει για τον τσιλιαδόρο στη θέση που προσπαθούν να τοποθετήσουν εμένα, ο κ. Κότσιας λέει «ο τσιλιαδόρος κοντός 1.60 έως 1.65›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει αρκετά.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Και ο κ. Πετρακάκος που λέει ήταν ένας ψηλός γύρω στο 1.85 και άλλοι τρεις κοντοί. Αν είμαι εγώ ο κοντός εντάξει ήμουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι θέλει να ρωτήσει ο κ. Εισαγγελεύ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλω να ρωτήσω τον Ξηρό, άκουσα τη δήλωσή του ότι δεν ήταν εκεί. Εγώ θέλω να ρωτήσω τον κ. Σάββα Ξηρό αν θέλει να απαντήσει αν ήταν αυτός εκεί και τίποτα άλλο.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Σε αυτές τις ερωτήσεις έχω απαντήσει.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Θέλω να καταχωρηθεί στα πρακτικά. Δικαίωμά σας να πείτε «Κύριε Εισαγγελέα δεν απαντώ, ή σας έχω απαντήσει κατά το παρελθόν›.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Έχω κάνει μια δήλωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει κάνει μια δήλωση η οποία ισχύει για τα πάντα.

Σ. ΞΗΡΟΣ: Θα ήθελα επίσης και το υπόμνημα που χρησιμοποιείτε συνέχεια και προσπαθείτε να το προσαρμόσετε στο κατηγορητήριο?

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κανένα υπόμνημα δεν έχω χρησιμοποιήσει κ. Ξηρέ. Να είστε βέβαιος.

Θέλω να απευθυνθώ στον κατηγορούμενο κ. Κονδύλη. Αν θέλετε απαντάτε όχι, απλώς αν ήσασταν εκεί.

Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: Έχω πει και στην απολογία μου και στην προανάκριση και στην ανάκριση και τώρα λέω ότι ήμουν παρόν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς δεν θέλω τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για μισή ώρα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή