Ικανοποίηση στους κόλπους του ΟΗΕ, μετά τις δηλώσεις Μπους-Μπλερ

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 08:14
A- A A+

Ικανοποίηση, επικρατεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζωρτζ Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, για το «ζωτικό ρόλο» του ΟΗΕ στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, του Διεθνούς Οργανισμού, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε ότι «ο προσδιορισμός του ρόλου αυτού, πέραν του τρέχοντος που αναφέρεται σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο κ. Εκχαρντ, αναφερόμενος στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ με αρμοδιότητα τη διαχείριση του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», έχουν προβεί στον προσδιορισμό τεσσάρων νέων χώρων εισόδου βοήθειας για τον ιρακινό λαό.

Οι νέες τοποθεσίες βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας, Συρίας, Ιορδανίας και του Κουβέϊτ, «περιοχές στις οποίες υπάρχει η κατάλληλη αποθηκευτική υποδομή και καλές οδικές διασυνδέσεις με το Ιράκ».

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη φετινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά κρατών. Σκοπός των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την 17η Απριλίου, είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του Οργανισμού για την διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την προαγωγή της αναπτυξιακής συνεργασίας και την ενίσχυση του διεθνούς κανόνα δικαίου στις σχέσεις των κρατών μελών.

Λαμβάνοντας τον λόγο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εκπρόσωπος της Ελλάδας Μαρία Τελαλιάν, αναφέρθηκε στη στήριξη της Ευρωπαϊκή Ενωση σε πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των κυρώσεων σε αθώους πολίτες καθώς και σε τρίτα κράτη.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή