Έκληση προς τους πολιτικούς ηγέτες να κάνουν ό,τι μπορούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.
Τόνισε ότι η ανεργία είναι το αποτέλεσμα ενός οικονομικού οράματος «έξω από τους κανόνες της κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Καλώ τους πολιτικούς άνδρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να δοθεί ώθηση στην αγορά εργασίας. Η εργασία είναι σημαντική για την αξιοπρέπεια», υπογράμμισε απευθυνόμενος σε χιλιάδες πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
«Σκέφτομαι τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας σε διάφορες χώρες. Σκέφτομαι τους ανθρώπους, όχι μόνο τους νέους, οι οποίοι συχνά μένουν άνεργοι λόγω ενός οικονομικού οράματος της κοινωνίας που βασίζεται στο συμφέρον, έξω από τους κανόνες της κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Η ανεργία στο στόχαστρο του Πάπα Φραγκίσκου Έκκληση για κοινωνική δικαιοσύνη και καταπολέμηση της ανεργίας απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο κήρυγμα του από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, τόνισε ότι «η εργασία είναι σημαντική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Παράλληλα, κάλεσε τους πολιτικούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Σκέφτομαι πόσοι άνθρωποι, όχι μόνο νέοι, είναι άνεργοι και συχνά αυτό συμβαίνει εξαιτίας μιας καθαρά οικονομικής αντίληψης της κοινωνίας, που βασίζεται στο εγωιστικό κέρδος έξω από τις παραμέτρους της κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας.
Καταδίκασε παράλληλα τις συνθήκες «σκλαβιάς» των εργαζομένων στο Μπαγκλαντές με αφορμή την κατάρρευση του κτηρίου κοντά στη Ντάκα.
Όπως είπε, αυτό που τον συγκλόνισε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που πέθαναν στο Μπανγκλαντές ζούσαν με 38 ευρώ το μήνα. «Αυτές είναι συνθήκες σκλαβιάς», υπογράμμισε.
«Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει»
Πανιταλική συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα στην πόλη της Περούτζια τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil.
«Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πεθάνει», τόνισε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας της κεντροαριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil και πρόσθεσε:
«Όσοι τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, συνέχισαν να φοροδιαφεύγουν, απαιτείται να συμβάλουν επιτέλους, στο καλό της χώρας. Διότι οι απλοί πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν, πλέον, χρήματα, ούτε για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού τους».
«Η απασχόληση πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα. Δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα, διαφορετικά, η χώρα μας θα βουλιάξει», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Αντζελέτι, του συνδικάτου Uil.
Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφφαέλε Μπονάνι, επέμεινε ότι «η οικονομία μπορεί να στηριχθεί, μόνον με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
Για πρώτη φορά, στις φετινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Βενετία, το Τρεβίζο και την Μπολώνια, συμμέτεχουν και εκπρόσωποι των ιταλών βιομηχάνων. Ένδειξη, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, του ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους απλούς εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργοδότες.
Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι, μιλώντας σε συνδικαλιστική κινητοποίηση στη Σικελία, δήλωσε ότι « πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στους ανέργους, διότι η απελπισία, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους προς τις πιο ακραίες πράξεις».
Η κ. Μπολντρίνι αναφερόταν στην ένοπλη επίθεση του 49χρονου Λουίτζι Πρεΐτι, την περασμένη Κυριακή, κατά δυο αστυνομικών, μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο