Συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά

Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 13:40
UPD:15:28
A- A A+

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν σήμερα τα συνδικάτα, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, διαδηλώνοντας κατά των πολιτικών του μνημονίου.

YOUTUBE/NAFTEMPORIKIGR
Πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την εργατική Πρωτομαγιά

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που είχαν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, έγινε στις 11:00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή.

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι διαδήλωσαν και απαίτησαν να μπει οριστικό τέλος στις απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές των μνημονίων που η κυβέρνηση εφαρμόζει κατ΄ απαίτηση των δανειστών αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που δημιουργεί στους πολίτες και στην κοινωνία», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

REUTERS

Ανέφερε επίσης ότι «τα συνδικάτα στην Ελλάδα και την Ευρώπη αντιπαλεύουν τις συντηρητικές πολιτικές και τον νεοφιλελευθερισμό που καταργεί τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις και όσα με αγώνες και θυσίες έχει κατακτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία 150 χρόνια».

Κ. Τσικρικάς: Δε θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω

Δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικά, από την απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος

Το πρωί αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Στ.Καλλέργη, πρωτοπόρου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ το απόγευμα θα γίνει κατάθεση στεφανιού μνήμης και τιμής και στην Καισαριανή (μνημείο Ηρώων).

«Η συνέχιση του αγώνα είναι δεδομένη όσο κυβέρνηση και τρόικα ακολουθούν την ίδια λανθασμένη συνταγή της ύφεσης και των αδιεξόδων», διεμήνυσε η ΓΣΕΕ.

Αλ. Τσίπρας: O κόσμος της εργασίας θα αναστήσει την οικονομία
YOUTUBE/NAFTEMPORIKIGR

Στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεωκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του. Τον θέλουν στο περιθώριο υποταγμένο γιατί τον φοβούνται. Τον θέλουμε στην πρώτη γραμμή για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα», τόνισε σε δηλώσεις του.

Α. Τσίπρας: O κόσμος της εργασίας θα αναστήσει την οικονομία

Δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων για την Πρωτομαγιά

Επισήμανε ακόμηπως «η εργατική Πρωτομαγιά στέλνει το μήνυμα ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας, είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον».

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

YOUTUBE/NAFTEMPORIKIGR

Ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε στις 10.30 το πρωί το ΠΑΜΕ.

YOUTUBE/902PORTAL
Δήλωση Δ. Κουτσούμπα στο Σύνταγμα

Μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ «ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους» έστειλε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έστειλε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ «ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους».

Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μελών του ΠΑΜΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.  Η μία εξ αυτών έγινε έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων.

Σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ, και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το παρών έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ. Ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με δύο στάσεις εργασίας. Η πρώτη έγινε από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και η δεύτερη έχει προγραμματιστεί από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Συγκεντρώσεις και πορείες για την Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας τίμησαν τα συνδικάτα την εργατική Πρωτομαγιά, διαδηλώνοντας κατά των πολιτικών του μνημονίου.

Πάτρα

Δύο συγκεντρώσεις και δύο πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα. Η μία συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από το εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη στην πλατεία Γεωργίου από το ΠΑΜΕ. Ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ελλάδα: Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά

Με υποτονική συμμετοχή και χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα για την εργατική Πρωτομαγιά. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι ξεχωριστές πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησαν από την πλατεία Κλαυθμώνος κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Ηράκλειο

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μια από το Εργατικό κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, εορτάστηκε στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Κοινή συνισταμένη ήταν η εναντίωση στις κυβερνητικές πολιτικές και τα μνημόνια καθώς και «η ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, η στήριξη των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μισθωτών που καθημερινά ζουν τον εφιάλτη της απόλυσης, της διαθεσιμότητας και της μείωσης του πενιχρού εισοδήματος, αλλά και η άμεση υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη ενώ στη συνέχεια έγιναν πορείες στους κεντρικούς δρόμους.

Ζάκυνθος

Συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου πραγματοποίησαν το πρωί 40 περίπου μέλη του ΠΑΜΕ και ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή