«Παραβιάστηκαν δικαιώματα της Τιμοσένκο» κατά την κράτησή της

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 15:27
UPD:17:12
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

A- A A+

Η προφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο το 2011 ήταν παράνομη και αυθαίρετη, ενώ παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της σχετικά με την επανεξέταση της νομιμότητας κράτησης και την αποζημίωση για παράνομη κράτηση, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Δικαιώνει την Τιμοσένκο το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παράνομη και αυθαίρετη έκρινε την προφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ουκρανή πολιτικός βρίσκεται στη φυλακή από το 2011, μετά την καταδίκη της για κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση της συμφωνίας με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Δικαστήριο η κράτηση της κ. Τιμοσένκο πριν τη δίκη της αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματός της για ελευθερία και ασφάλεια, καθώς δεν είχε διευκρινιστεί ο χρόνος που θα διαρκούσε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργο, η κράτηση της κ. Τιμοσένκο πριν τη δίκη της αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματός της για ελευθερία και ασφάλεια, καθώς δεν είχε διευκρινιστεί ο χρόνος που θα διαρκούσε και δεν φαινόταν να υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει η κατηγορούμενη.

Η κ. Τιμοσένκο, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, είχε επίσης κατηγορήσει τις αρχές για κακομεταχείριση, αλλά το δικαστήριο  ότιδεν υπήρξε παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ουκρανία: Αντιδράσεις για την «ευρωπαϊκή» δικαίωση Τιμοσένκο

Στάση αναμονής τηρεί η ουκρανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την οποία κρίθηκε παράνομη και αυθαίρετη η προφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο. Η κόρη της πρώην πρωθυπουργού έκανε λόγο για μια δίκαιη απόφαση, ενώ μιλώντας στην κάμερα του Εuronews χαρακτήρισε την ετυμηγορία ευκαιρία για τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να απονείμει χάρη στη μητέρα της. «Το καθεστώς τώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η μητέρα μου δεν είναι πολιτικός κρατούμενος. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι συνελήφθη για πολιτικούς λόγους. Πιστεύω και ελπίζω ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς να τις απονείμει χάρη και να διορθώσει έτσι τα λάθη του δικαστικού συστήματος της Ουκρανίας, το οποίο δεν λειτουργεί σωστά», δήλωσε η Ευγενία Τιμοσένκο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αποφεύγει να τοποθετηθεί ακόμα επισήμως για το ζήτημα. «Η έρευνα στην υπόθεση Τιμοσένκο είναι ακόμα σε εξέλιξη, για αυτό πιστεύω ότι το ζήτημα της αποφυλάκισης πρέπει να τεθεί μετά το τέλος της έρευνας και την ετυμηγορία του δικαστηρίου», ανέφερε ο υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος.

Οι δικαστές απέρριψαν τις κατηγορίες ότι οι αρχές είχαν αρνηθεί να παράσχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στην κ. Τιμοσένκο, αλλά και αυτές σχετικά με τον υποτιθέμενο ξυλοδαρμό της στη διάρκεια μεταφοράς της στο νοσοκομείο τον Απρίλιο του 2012, καθώς, όπως ανέφεραν, είχε αρνηθεί τότε να υποβληθεί σε πλήρη εξέταση.

Το σημερινό πόρισμα δεν κρίνει τη νομιμότητα της ίδιας της καταδίκης της, κάτι που θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή