Ολοκληρώνονται τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 07:50
UPD:09:37
REUTERS/KIM HONG-JI

Η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε τα γυμνάσια, τα οποία θεωρεί ως επέμβαση της Νότιας Κορέας στη Βόρεια με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

A- A A+

Ολοκληρώνονται σήμερα τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, γεγονός που δίνει ελπίδες για μείωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Τα γυμνάσια διήρκεσαν δυο μήνες και συμμετείχαν ο νοτιοκορεατικός στρατός και περίπου το ένα τρίτο των 28.500 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε τα γυμνάσια, τα οποία θεωρεί ως επέμβαση της Νότιας Κορέας στη Βόρεια με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ολοκληρώθηκε η δίμηνη στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας

Ελπίδες για μείωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, δίνει η ολοκλήρωση των ετήσιων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Νότιας Κορέας. Τα γυμνάσια διήρκεσαν δυο μήνες και είχαν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ, που τα είχε χαρακτηρίσει ως πρόβα επέμβασης της Νότιας Κορέας στη Βόρεια, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας ξεκαθάρισε πάντως πως τόσο ο στρατός της χώρας του όσο και ο αμερικανικός, θα επιτηρούν από κοντά πιθανές προκλήσεις των βορείων, όπως είναι οι εκτοξεύσεις πυραύλων. Οι αναλυτές προβλέπουν νέα έντονη αντίδραση του βορρά την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη της Προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν -Χίε, στο Λευκό Οίκο.

«Με το τέλος των γυμνασίων μειώνονται οι φόβοι για μια τυχαία σύγκρουση», δήλωσε ο Πάικ Χακ-Σουν, ειδικός σε θέματα της Βόρειας Κορέας στο κέντρο μελετών Σετζόνγκ της Σεούλ.

Το επόμενο σημαντικό γεγονός που μπορεί να εξοργίσει την Πιονγκγιάνγκ είναι η συνάντηση στις 7 Μαΐου στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το νοτιοκορεάτη ομόλογό του Παρκ Γκουέν -Χίε.

«Εάν η Βόρεια Κορέα θεωρήσει τη συνάντηση αυτή απαράδεκτη, θα πρέπει να ζήσουμε με το συνεχή φόβο μιας νέας στρατιωτικής πρόκλησης κοντά στα σύνορα», τόνισε ο Πάικ Χακ-Σουν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή