Κόσοβο: Καταδίκη πέντε ιατρών για λαθρεμπόριο οργάνων

Διαφεύγουν οι δύο φερόμενοι ως εγκέφαλοι του κυκλώματος
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 21:17
UPD:21:22
REUTERS/HAZIR REKA

Στιγμιότυπο από τη δίκη.

A- A A+

Πέντε ιατροί καταδικάσθηκαν σήμερα από ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο έχει ιδρύσει η EULEX στο Κόσοβο σε ποινές έως και οκταετούς κάθειρξης για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Η υπόθεση ανάγεται χρονολογικά στο 2008.

Το δίκτυο στο οποίο φέρονταν να ανήκαν οι ιατροί είχε παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Η μεγαλύτερη ποινή, οκταετούς κάθειρξης, επιδικάσθηκε στον ουρολόγο Λούτφι Ντερβίσι, ενώ ο επίσης ιατρός υιός του, Άρμπαν Ντερβίσι, καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών και τριών μηνών.

Άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί τους στην ίδια υπόθεση, κι εκείνοι ιατροί, καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έτος με αναστολή σε τρία έτη.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι άλλοι δύο καταδικασθέντες, εκ των οποίων ο ένας, ονόματι Ιλίρ Ρετζάι, ήταν ανώτερος αξιωματούχος του κοσοβάρικου υπουργείου Υγείας, είχαν αθωωθεί κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης το 2011.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ι. Ρετζάι είχε παραδεχθεί ότι οι παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων πραγματοποιούνταν σε αυτήν την κλινική, αρνούμενος ωστόσο πως ο ίδιος εμπλεκόταν στην υπόθεση.

Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν για «οργανωμένη εγκληματική ενέργεια» και για «παράνομη άσκηση ιατρικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο τους απήγγειλε ο εισαγγελέας του ευρωπαϊκού αυτού δικαστηρίου, Γιόναθαν Ράτελ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πάνω από 30 παράνομες λήψεις νεφρών και αντίστοιχες μεταμοσχεύσεις υλοποιήθηκαν στην κλινική Medicus, η οποία έκλεισε το 2008, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Οι δότες, οι οποίοι στρατολογούνταν από την Ευρώπη, ή τη Μέση Ανατολή, δελεάζονταν με την προσφορά αμοιβής 15.000 ευρώ, ενώ οι λήπτες ήσαν πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 100.000 ευρώ για καθεμία από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Εγκέφαλο του κυκλώματος σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να είναι ο ισραηλινός υπήκοος Μοσέ Χαρέλ, ενώ ο τούρκος ιατρός Ερτσίν Σονμέζ φέρεται να έχει πραγματοποιήσει παράνομες μεταμοσχεύσεις στην κλινική Medicus.

Οι δύο τελευταίοι δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των κατηγορουμένων στη δίκη, καθώς δεν έχουν παραδοθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο της EULEX.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή