Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (9/4/2003) Μέρος 4/5

Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 21:04
A- A A+

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΕΤΑΡΤΗ9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

13:10 – 14:40

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που είχε διακοπεί. Με την ανάγνωση των εγγράφων συνεχίζομε. Ο κ. Τέλιος έχει ένα πρόβλημα υγείας το οποίο ανακοινώνεται. Είναι ο δικηγόρος του εδώ. Να επιτρέψω την εκπροσώπηση του κ. Τέλιου δι’ υμών.

Ν.ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Απλώς εάν επιτρέπετε έχουμε το εξής θέμα, αρχίζει και υπάρχει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη κατάσταση άσχημη για τον κ. Τέλιο στην υγεία του. Εμείς θα προσπαθήσουμε αυτό να βεβαιωθεί από τους γιατρούς τους θεράποντες της φυλακής. Σας το γνωστοποιώ απλώς από τώρα, γιατί υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσω αργότερα να βεβαιωθεί και πλέον επισημότερα εάν χρειαστεί, ώστε να δικαιολογήσουμε παρατεταμένη απουσία του από την δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση εφόσον πράγματι το πουν οι γιατροί, αλλά για μικρόχρονες απουσίες, νομίζω ότι μεταξύ μας μπορούμε να τα βρίσκουμε.

κ.ΣΠΑΧΟΣ: Εγώ έχω την εντύπωση πως ο μάρτυρας ήταν αξιόπιστος, αλλά μου δόθηκε η αίσθηση ότι δεν ήθελε να αναγνωρίσει, παρότι μπορούσε. Αυτή την αίσθηση μου έδωσε εμένα. Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι από τα χαρακτηριστικά τα οποία μας επιβεβαίωσε σήμερα, προκύπτει τουλάχιστον η ταυτότητα ενός από τους δράστες του ψηλού, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνει την θεωρία ότι δυο ψηλά μέλη της Οργάνωσης ανέβηκαν στο τοιχίο και εκτόξευσαν την ρουκέτα.

Επίσης ο μάρτυρας καταθέτει σαφώς και διευκρινίζει ότι είδε το όχημα διαφυγής των δραστών από το parking το μεγάλο της Χαριλάου Τρικούπη από την πίσω πλευρά, ως προς το γεγονός ότι αυτό δεν αναφέρεται σαφώς στην προανακριτική του κατάθεση, νομίζω ότι πρώτον μας το διευκρίνισε σήμερα και δεύτερον πάλι θα αναφέρω, ότι επειδή γίνεται ενώπιον αστυνομικών οργάνων, πολλές φορές δεν διατυπώνονται αυτά με την δέουσα ακρίβεια.

Τώρα ως προς την γυναίκα νομίζω και αυτή τακτοποιείται βέβαια δεν είναι κατηγορούμενη, εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι έγινε απόλυτα αντιληπτό σ’ όλους μας για ποια πρόκειται. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τι λέτε τώρα για την γυναίκα για να καταλάβω και εγώ;

κ.ΣΠΑΧΟΣ: Δεν είπε πως είναι κατηγορούμενη, δεν είναι κατηγορούμενη, λέω ότι νομίζω ότι είναι αντιληπτό τώρα για ποια πρόκειται.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για ποια πρόκειται κύριε συνάδελφε;

κ.ΣΠΑΧΟΣ: Για την κα Σωτηροπούλου πρόκειται. Νομίζω ότι είναι αντιληπτό τώρα δεν είναι κατηγορούμενη, δεν μας αφορά, δεν επεκτείνομαι περαιτέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι σ’ αυτά τα στοιχεία τα οποία είπε, ανάστημα που είπε 1.65 κλπ, μαύρα μαλλιά, ότι ανταποκρίνεται η κα Σωτηροπούλου;

κ.ΣΠΑΧΟΣ: Νομίζω ότι επειδή καθότανε δεν μπορούσε να έχει ακριβή εικόνα του ύψους?.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποιου άλλου στοιχείου μπορούσε να έχει εικόνα κύριε συνάδελφε, το οποίο κατάθεσε και το οποίο ταιριάζει, το ύψος δεν ταιριάζει, τα μαλλιά δεν ταιριάζουν, τι ταιριάζει;

κ.ΣΠΑΧΟΣ: Δεν σας είπα ότι είναι κατηγορούμενη. Αλλά τουλάχιστον προκύπτει και η ύπαρξη πέμπτου ατόμου στο χώρο αυτό. Εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι μια απλή ανάγνωση των χαρακτηριστικών προκύπτει από εκεί.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)?να φέρω φωτογραφίες 20 ετών να τις κολλήσουμε εδώ πέρα, να βλέπουν όλοι και να διαλέγουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κυρία Σωτηροπούλου. Εδώ δεν είναι τόπος να κολλάμε φωτογραφίες, όπως λέτε εσείς, αλλά εν πάση περιπτώσει αν έχετε φωτογραφίες τέτοιες, φέρτε τις στο Δικαστήριο για να δείχνουμε όποιος έρχεται και μας λέει, εάν το θέλετε εσείς, αν δεν θέλετε, μη τις φέρνετε, δεν είπα εγώ τίποτα. Ούτε είστε κατηγορουμένη γι’ αυτήν εδώ?

(Διαλογικές Συζητήσεις)

κα.ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε αυτό ακριβώς είναι το επικίνδυνο. Ή θα εκθέσει ο συνάδελφος αναλυτικά και με επιχειρήματα και θα ζητήσει τα νόμιμα ως προς την κα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ εγώ να υποχρεώσω, τι θα εκθέσει ο καθένας.

κ.ΣΠΑΧΟΣ: Την άποψή μου είπα, τίποτα παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθώς ακούω, κρίνω υμάς, συνήγοροι είστε, ότι θέλετε λέτε.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το βράδυ θα λένε όλες οι τηλεοράσεις, αναγνωρίστηκε, έτσι θα λένε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε εδώ μέσα τηλεοράσεις; Κοιτάξτε ούτε ακροατήριο δεν έχουμε τώρα πια κυρία Σωτηροπούλου. Κυρία Σωτηροπούλου εμείς κάνουμε εδώ την δίκη, δεν την κάνει η τηλεόραση ούτε κανένας άλλος. Σας παρακαλώ αφήστε να κάνετε εμείς το Δικαστήριο, αν νομίζετε ότι το Δικαστήριο τούτο πρέπει να κάνει την δουλειά του.

κα.ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε όμως αυτό ακριβώς θέλω να πω. Πρέπει το Δικαστήριό σας να περιφρουρήσει την κατηγορούμενη ως προς αυτή την μέθοδο που χρησιμοποιείται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τι να κάνω; Να πω στο μάρτυρα ότι δεν ήταν γυναίκα; Ή ήμουν εγώ εκεί πέρα να ξέρω;

κα.ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Όχι δεν λέω για το μάρτυρα. Λέω για την τοποθέτηση του συναδέλφου της πολιτικής αγωγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα όπως είδατε δεν λογοκρίνω ούτε τις δικές σας τοποθετήσεις. Τοποθέτηση κάνετε, αξιολόγηση κάνετε, λέτε ότι θέλετε. Και μετά όταν θα έρθει η ώρα θα τα κρίνω εγώ. Αφού ακούσω όλους. Σας παρακαλώ πολύ.

κα.ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Μπορούσατε να επιμείνετε στον κ. συνάδελφο να αναλύσει αυτό που λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ εγώ να λέω στους συνηγόρους τι θα λένε. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι και αναλαμβάνουν ευθύνες για εκείνα που ο καθένας λέει. Η κυρία Κούρτοβικ ελάτε.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν έχω καταλάβει, γιατί έχει τόσο ενδιαφέρον η πολιτική αγωγή συνολικά να αποδείξει, μάλλον όχι να αποδείξει, αλλά να υπονοήσει σε κάθε περίπτωση ότι κάθε γυναίκα η οποία βρίσκεται σε απόσταση χιλιομέτρων, απ’ όπου τελέστηκε μια ενέργεια, ή έχει περάσει το τελευταίο δεκαήμερο, είναι η κα Σωτηροπούλου. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Πρώτο αυτό.

Δεύτερο, νομίζω ότι όταν μιλάμε για περιφρούρηση, δεν μιλάμε για να λογοκρίνετε τις οποιεσδήποτε δηλώσεις εδώ μέσα του οποιουδήποτε και σχολιασμούς. Αν όμως αυτές συνιστούν παράνομη πράξη, αν συνιστούν αδίκημα και αυτό που διέπραξε τώρα ο συνάδελφός μου είναι το λιγότερο συκοφαντική δυσφήμηση, αν δεν υπάγεται και σε άλλα άρθρα του Ποινικού Δικαίου, νομίζω ότι έχετε υποχρέωση να εμποδίσετε τέτοιου είδους σχολιασμούς, τέτοιου είδους δηλώσεις, τέτοιου είδους υπονοούμενα, γιατί πρόκειται για υπονοούμενα. Έχει ερευνηθεί η τυχόν ευθύνη και το μέγεθος της τυχόν ευθύνης της κας Σωτηροπούλου, σε κάθε μια απ’ αυτές τις ενέργειες, έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχει σχέση, δεν έχει απαγγελθεί ποινική δίωξη, ούτε στις υπόλοιπες έχει σχέση.

Και επομένως νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο να έρχονται άνθρωποι εδώ και να υπονοούν το οτιδήποτε. Να πω λοιπόν, ότι όπως προκύπτει από την κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα, ο μάρτυρας αυτός βρίσκεται στο σημείο της Φειδίου, στην οδό Φειδίου την ώρα που γίνεται η έκρηξη. Από τη Φειδίου μέχρι το parking δεν μας λέει ούτε ότι έτρεξε, ούτε ότι έκανε κάτι περισσότερο, κινείται κανονικά, όπως κάθε άνθρωπος που έχει βγει από ένα σινεμά και γυρίζει το βράδυ σπίτι του. Κινείται με ένα αργό βήμα και θέλει επομένως 5 με 6 ή και 7 λεπτά για να φθάσει στο χώρο του parking.

Είναι αδιανόητο να πιστέψουμε ότι μπορεί οι δράστες εκείνης της έκρηξης, να παρέμειναν στο χώρο της έκρηξης επί 6 έως 7 λεπτά, χρόνος τον οποίον ο ίδιος ο μάρτυρας καταθέτει, όχι χρόνο, στο λεπτό επάνω στα δυο με τρία λεπτά από την έκρηξη, έχει γίνει κινητοποίηση αστυνομικών οχημάτων για να φθάσουν στο χώρο της έκρηξης και να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, είναι αδιανόητο να σκεφτούμε, ότι σ’ όλο αυτό το διάστημα, θα μπορούσαν οι δράστες να παραμένουν μέσα στο χώρο του parking και να περιμένουν το οτιδήποτε.

Είναι νομίζω προφανές, ότι πρόκειται για ένα φορτηγάκι, ένα van το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δεχθούμε την αρχική κατάθεση του μάρτυρα και όχι αυτή που προκύπτει μετά από την αξιοποίησή της από την πολιτική αγωγή – λυπάμαι κύριε συνάδελφε θα μιλήσω και εγώ μ’ αυτούς τους όρους – την αξιοποίησή του μάλλον από την πολιτική αγωγή, ένα βανάκι το οποίο απλά κατεβαίνει την Ζωοδόχου Πηγής. Και δεν έχει βγει – όπως εκ των υστέρων – θυμήθηκε ο μάρτυρας από το parking.

Αλλά και εάν ακόμα έχει βγει από το parking, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, μέσα στα όσα που κινούνται στην Αθήνα, που βρίσκεται κοντά στο χώρο της έκρηξης, επτά λεπτά μετά την έκρηξη. Δεν βλέπω για ποιο λόγο αυτό το αυτοκίνητο και οι επιβάτες του, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση την οποία εξετάσατε. Πολύ περισσότερο δεν μπορώ να φανταστώ, ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στις περιγραφές που κάνει ο μάρτυρας και σ’ αυτούς που φέρονται ως κατηγορούμενοι σ’ αυτή την υπόθεση. Οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο έχουν διαφορετική περιγραφή απ’ αυτή που δίνει ο μάρτυρας και πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει καμία σχέση της κας Σωτηροπούλου με την περιγραφή που έκανε ο μάρτυρας εδώ πέρα. Μια γυναίκα 25 έως 30 ετών, μετρίου αναστήματος, μελαχρινή με μαύρα μαλλιά.

Επισημαίνω, ότι το μελαχρινή με μαύρα μαλλιά, είναι αυτό που λέει μέσα στην νύχτα βέβαια ο μάρτυρας τότε, επισημαίνω ότι και εδώ έκανε μια αδιόρατη βελτίωση στην κατάθεσή του, σκουρόχρωμα μας είπε εδώ και ξέχασε το μελαχρινή. Δεν μπορεί ο κάθε άνθρωπος να έρχεται εδώ πέρα και να καταθέτει ότι θέλει κύριε Πρόεδρε αυτός, ή πολύ περισσότερο, ότι θέλει η πολιτική αγωγή για να αποδείξει δεν ξέρω τι.

Να επισημάνω ότι το 1992, είμαστε στις 7 Ιανουαρίου του ’92, η κα Σωτηροπούλου είναι μητέρα ενός νηπίου 16 μηνών. Ξεχάσαμε να ρωτήσουμε βέβαια τον μάρτυρα εάν το είχε μαζί της. Νομίζω ότι είναι αξιόπιστος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγιγνώσκεται και το υπόλοιπο έγγραφο της δικογραφίας Σιπαχίογλου.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Η Έκθεση αυτοψίας αυτοκινήτου μάρκας SUZUKI με αριθμό κυκλοφορίας ΥΕ7317

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε και την προκήρυξη τις 4 Ιουλίου 1994 επίσης να διαβάσουμε.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει:)

«Επαναστατική Οργάνωση 17Ν. Κομάντος Θεόφιλος Γεωργιάδης, Αθήνα 4/7/1994. Όσοι παρακολούθησαν έστω και περιστασιακά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία από τα Δυτικά ΜΜΕ θα παρατήρησαν ότι ένας νέος όρος έκανε την εμφάνισή του για να χαρακτηρίσει το βασικό και κύριο έγκλημα που επεσκίασε όλα τα υπόλοιπα.

Ο όρος που διανθισμένος με τις απαραίτητες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, πραγματικές, φανταστικές ή μονόπλευρες αρκούσε η απλή αναφορά του για να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών της δυτικής κοινής γνώμης ενάντια στους υποτιθέμενους ενόχους. Είναι αυτό της εθνικής εκκαθάρισης ή εθνικού ξεκαθαρίσματος .

Η χρησιμοποίηση ένοπλης βίας από μια εθνότητα ενάντια σε μία άλλη πού είναι συνήθως μειονότητα και με την οποία συζούσε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, με στόχο την τελική απομάκρυνσή της από τον κοινό πάτριο χώρο. Είτε με την φυσική της εξόντωση είτε υποχρεώνοντάς την βίαια να εγκαταλείψει τα εδάφη της και να μετακινηθεί αλλού.

Έτσι είδαμε τα Δυτικά ΜΜΕ, τα τόσο προσηλωμένα στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στα δικαιώματα των εθνοτήτων αλλά και τη Δυτική κοινή γνώμη που τα ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια να απαιτούν με ιερή αγανάκτηση και για λόγους καθαρά «ουμαντιστικούς› τη στρατιωτική επέμβαση με δυνάμεις του ΝΑΤΟ είτε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ενάντια στους «εγκληματίες Σέρβους› ενόχους του «εθνικού ξεκαθαρίσματος› των Μουσουλμάνων της Βοσνίας.

Αποκρύβοντας βέβαια επιμελώς το γεγονός ότι όσα καταμαρτυρούσαν στους Σέρβους, τα ίδια ακριβώς απεργάζονταν τόσο οι Κροάτες, όσο και οι Μουσουλμάνοι κατά των Σέρβων της Βοσνίας. Είδαμε να εφαρμόζεται ένα σκληρό οικονομικό εμπάργκο ενάντια στη Σερβία τιμωρώντας την σαν υπεύθυνη για την παραπάνω δράση «εθνικής εκκαθάρισης› των Σέρβων της Βοσνίας. Είδαμε τελεσίγραφα, απειλές επέμβασης που ματαιώθηκε στο παρά πέντε, αεροπορικές επιδρομές.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη Βοσνια, σε ένα χώρο όχι και τόσο μακρινό συντελείται με ιδιαίτερη επιμέλεια εδώ και 20 χρόνια το ίδιο ακριβώς έγκλημα της «εθνικής εκκαθάρισης› χωρίς βέβαια να συγκινείται κανένας στη Δύση. Όσα έγιναν στην Κύπρο από τον τουρκικό επεκτατισμό ενάντια στους Ελληνοκύπριους συνιστούν αυτό ακριβώς το έγκλημα της «εθνικής εκκαθάρισης›.

Στρατιωτική εισβολή του ΄74, κατοχή του 1/3 του εδάφους της Κύπρου, φυσική εξόντωση 2.000 Κυπρίων, ξερίζωμα από τα σπίτια του κι εξαναγκασμός σε εγκατάλειψη του πάτριου εδάφους και προσφυγιά για 200.000 Ελληνόκυπριους. Υποχρέωση της Τουρκοκυπριακής μειονότητας που ήταν διασκορπισμένη σε ποσοστό 18% σε όλη την Κύπρο να μετακινηθεί στο κατεχόμενο βορρά.

Μεταφορά άνω των 30.000 εποίκων από την Τουρκία και εγκατάστασή τους στα κατεχόμενα με στόχο την αλλαγή της πληθυσμιακής σχέσης. Παραμονή ισχυρότατων Τούρκικων στρατιωτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα που μετατρέπει τη θέση των Ελληνοκύπριων σε καθεστώς ουσιαστικής ομηρίας και αυτούς σε πρόσφυγες υπό προθεσμία.

Γι αυτό λοιπόν το οφθαλμοφανές έγκλημα «εθνικής εκκαθάρισης› του τούρκικου επεκτατισμού ενάντια στους Ελληνοκύπριους δεν είδαμε από την πλευρά της Δύσης κανένα από τα μέτρα που αποφάσισε στη Βοσνία. Ούτε οικονομικό εμπάργκο ανάμεσα στην Τουρκία ούτε τελεσίγραφο να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, ούτε απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Πώς όμως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο όταν και ο τελευταίος Έλληνας γνωρίζει ότι το παραπάνω έγκλημα συντελέστηκε από τις ευλογίες, την καθοδήγηση, την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και των άλλων Δυτικών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων; Όταν εξοπλίζουν αδιάκοπα την περιοχή την Τουρκία για να παίζει το ρόλο του χωροφύλακα της Δύσης στην περιοχή.

Παράλληλα έχουμε και άλλο ένα έγκλημα «εθνικής εκκαθάρισης› που συντελείται σήμερα από τον τούρκικο μιλιταρισμό στην ίδια την Τουρκία, του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν. Οι τούρκικες στρατιωτικές δυνάμεις στον ανοιχτό πια πόλεμό τους ενάντια στους αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν που αγωνίζονται για το ιερό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση δικαίωμα που τους είχαν αναγνωρισθεί στη Συνθήκη των Σέρβων το 1920 όπως και για τους Αρμένιους και που ποτέ δεν τους παραχωρήθηκε – εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια την τακτική της καμένης γης.

Έχουν προχωρήσει στην συστηματική καταστροφή δια πυρός και σιδήρου εκατοντάδων χωριών του Κουρδιστάν, τη φυσική εξόντωση και βίαιη μετακίνηση των Κούρδων κατοίκων τους προς την πλευρά του Ιρακινού Κουρδιστάν με σκοπό κι εδώ – όπως και στην Βόρεια Κύπρο – να αλλάξουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Τούρκικου Κουρδιστάν.

Αυτή η «εθνική εκκαθάριση› που παίρνει τεράστιες διαστάσεις τελευταία, αγγίζοντας τα όρια της γενοκτονίας δεν συγκινεί κανέναν στη Δύση παρότι πρόσφατα υψώνονται ορισμένες μεμονωμένες φωνές για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Κι εκεί που το σκάνδαλο της σιωπής της Δύσης παίρνει χαρακτήρα κωμικοτραγικό είναι όταν αυτή καλεί τούρκικες στρατιωτικές δυνάμεις που βαρύνονται με αυτά τα εγκλήματα εθνικής εκκαθάρισης τόσο ενάντια στους Ελληνοκύπριους όσο και ενάντια στους Κούρδους σαν δυνάμεις κυανόκρανων του ΟΗΕ, σαν δύναμη ειρηνοποιό στη Βοσνία.

Αυτό και μόνο το μέτρο δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της πλήρους εξαχρείωσης, κατάπτωσης, εκμαυλισμού και πολιτικής χρεοκοπίας που χαρακτηρίζει σήμερα την πρακτική των Δυτικών Μεγάλων Δυνάμεων και τη «νέα τάξη πραγμάτων›.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο θύτης τούρκικος επεκτατισμός όχι μόνο δεν στέργει στην απόσυρση τω στρατευμάτων κατοχής αλλά αντίθετα εγείρει από συνεχώς πιο προωθημένες θέσεις μια σειρά από κλιμακούμενες διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας, με την ανοιχτή ποια υποστήριξη των φίλων μας ΗΠΑ.

Αιγαίο, υφαλοκρηπίδα, παραβιάσεις εναέριου χώρου, ανοιχτές απειλές για τα νησιά της Δωδεκανήσου, Θράκη. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση μόνο η δυνατή πολιτική απάντηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης ελληνικής κυβέρνησης θα ήταν η άρνηση οποιαδήποτε συζήτησης πριν την αποχώρηση των Τούρκικων στρατευμάτων κατοχής και η παράλληλη σοβαρή προετοιμασία αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.

Αντίθετα οι κυβερνήσεις εθνικής μειοδοσίας της Νέας Δημοκρατίας χτες, του ΠΑΣΟΚ σήμερα μαζί με τους νονούς της μαφίας των ΜΜΕ προετοιμάζουν νέο Νταβός στο οποίο θα μεταβεί ο γραικύλος Παπανδρέου για διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Διάλογος στον οποίο ο θύτης θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αφού θα απειλεί ανά πάσα στιγμή να καταβροχθίσει και την υπόλοιπη Κύπρο με απλό περίπατο και το θύμα θα υποχρεωθεί έτσι να υπογράψει νέες εξευτελιστικές υποχωρήσεις για λόγους «ρεαλισμού›.

Όσο για τον περιβόητο νέο κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, αποδείχθηκε ένα από τα γνωστά φούμαρα που εξαπολύουν οι τσαρλατάνοι καρεκλοκένταυροι πασόκοι για να παραμυθιάζουν τα αφελή μέλη της βάσης.

Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε με συντομία τις βασικές διαπιστώσεις μιας σφυγμομέτρησης της κυπριακής κοινής γνώμης από το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών που έγινε σε χρονικό διάστημα που καλύπτει 10 χρόνια. Σφυγμομέτρηση που δείχνει την πλήρη αντίθεση ανάμεσα στις διαθέσέις και τη συνείδηση των Ελληνοκυπρίων και αυτές των εξωνημένων πολιτικών ηγεσιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Στην ερώτηση αν δεδομένης της τούρκικης στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο αισθάνεστε ασφαλής απαντούν καθόλου ή λίγο το 70% το ΄82 και 67% το ΄92. Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να καταλάβουν όλη την Κύπρου απαντούν ναι το 48% το ΄82 που γίνεται 58% το ΄92. Στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι είστε με την υποστήριξη της Ελλάδας στην άμυνά μας σήμερα απαντούν καθόλου ή λίγο 29% το ΄82 που γίνεται 49% το ΄88 μετά το Νταβός και παραμένει 46% το ΄92,

Στην ερώτηση πόσο μια ισχυρή άμυνα θα ενίσχυε την διαπραγματευτική μας θέση έναντι των Τούρκων απαντούν πολύ και αρκετά το 63% το ΄82 και το 67% το ΄92. Στην ερώτηση αν νομίζετε ότι σαν κράτος πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα για την άμυνά μας απαντούν ναι το 90% το ΄82 και το 85% το ΄92. Στην ερώτηση τέλος αν νομίζετε ότι σαν κράτος θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες οικονομικές θυσίες για την άμυνά μας απαντούν ναι το 89% το ΄82 και 76% το ΄92.

Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον Ο. Χ. Σιπαχίογλου, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας. Σας τέτοιος και μέλος του πολιτικο-στρατιωτικού συμπλέγματος της Τουρκίας, υλοποιώντας και προωθώντας την επεκτατική πολιτική του στο πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο, είναι συνυπεύθυνος για τα εγκλήματα της «εθνικής εκκαθάρισης› ενάντια τόσο την Ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και ενάντια στον Κούρδικο λαό.

Θα εξακολουθήσουμε να χτυπάμε τα μέλη του πολιτικο-στρατιωτικού συμπλέγματος έως ότου πάρει συγκεκριμένα μέτρα που να αίρουν έστω και μερικά τις συνέπειες από την εγκληματική πρακτική του της «εθνικής εκκαθάρισης› στην Κύπρο με την αποχώρηση των Τούρκικων στρατευμάτων κατοχής.

Στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό τους αντάρτες του ΕΑΜ Κουρδιστάν και τονίζουμε ότι η ενέργειά μας δεν κατευθύνεται ενάντια στον αδελφό Τούρκικο λαό αλλά ενάντια στη φασιστική πρακτική του τούρκικου πολιτικο-στρατιωτικού συμπλέγματος.

Επαναστατική Οργάνωση 17Ν. Κομμάντος Θεόφιλος Γεωργιάδης, Αθήνα 4/7/94. Ο Κύπριος αγωνιστής Θεόφιλος Γεωργιάδης δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου 1994 στην Κύπρο από πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας της ΜΙΤ, επειδή σαν πραγματικός πατριώτης και διεθνιστής αγωνιστής θεωρούσε σαν στοιχειώδης καθήκον του να βοηθάει έμπρακτα πολιτικά και υλικά τον αγώνα του Κούρδικου λαού ενάντια στον τούρκικο φασιστικό επεκτατισμό.

Υ.Γ. Στην τελευταία προκήρυξή μας για το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ λέγαμε ότι η κυβέρνηση των απατεώνων της Νέας Δημοκρατίας είχε εμπλέξει εσκεμμένα τα τσιμέντα Χαλκίδας με την ΑΓΕΤ επειδή ο Παπανδρέου είχε πάρει σαν μίζα από τον ιδιοκτήτη Κισέογλουτο παραδοσιακό σπίτι στη χώρα της Πάτμου αξίας 300 εκατομμυρίων και έτσι τον είχαν στο χέρι.

Όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα είτε δικαστικά είτε κοινοβουλευτικά επαλήθευσαν όσα λέγαμε ιδιαίτερα η πρόσφατη απόφασηΠαπανδρέου να μην παραπεμφθεί κανένας Νεοδημοκράτης πρώην υπεύθυνος για το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ. Η συγκεκριμένη καταγγελία μας για το σπίτι της Πάτμου αντιμετωπίστηκε με αμήχανη σιωπή από το περιβάλλον Παπανδρέου και γενικότερα από τον Τύπο.

Ένας όμως από τους γνωστούς νονούς της δημοσιογραφίας με το απύθμενο θράσος και την κουτοπονηριά του που τον διακρίνει θεώρησε καλό να αρπάξει την ευκαιρία για να ρίξει ένα δήθεν περίτεχνο βέλος προς τις πολλές κατευθύνσεις καλύπτοντας υποτίθεται τον Παπανδρέου και γράφοντας ένα απίθανο μαργαριτάρι στην γνωστή φυλλάδα του συγκροτήματος.

Το σπίτι λέει το αγόρασε η γυναίκα του γιου του Αντρίκου με 14 εκατομμύρια. Πέρα από τα γέλια που προκάλεσε - αφού με 14 εκατομμύρια δεν αγοράζεις ούτε υπόγειο στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, ενώ στη χώρα της Πάτμου το μικρότερο παραδοσιακό αξίζει πάνω από 100 εκατομμύρια – το παραπάνω μαργαριτάρι θεωρήθηκε σαν έμμεση ομολογία της μίζας αφού το ποσό των 14 εκατομμυρίων μόνο σαν φραγκοδίφραγκα, σαν συμβολικό ποσό, σαν «έναντι›-κάλυψη της δωρεάς μπορεί να θεωρηθεί.

Έτσι είχαν τα πράγματα όταν δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο κατάλογος των μεγαλυτέρων οφειλετών του Δημοσίου. Ποιος λοιπόν βρίσκεται πρώτος στον κατάλογο; Ο φίλος μας ο Κιοσέογλου των Τσιμέντων Χαλκίδας που χρωστάει 11 δις στο κράτος. Και ω του θαύματος κανένα από τα τσακάλια της δημοσιογραφίας δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι ο ίδιος Κιοσέογλου που «πούλησε› το σπίτι της Πάτμου στον Παπανδρέου για 14 εκατομμύρια.

Το μαργαριτάρι λοιπόν της φυλλάδας του συγκροτήματος αποκαλύπτει καραμπινάτη περίπτωση χρηματισμού Πρωθυπουργού, που αγόρασε λέει από τον πρώτο οφειλέτη του Δημοσίου, - ακόμη και αν τότε χρωστούσε τα μισά, δηλαδή 5 δις – περιουσιακό του στοιχείο έναντι 14 εκατομμυρίων. Ποινική δίωξη Κιοσέογλου είπατε; Κατασχέσεις; Απαγόρευση αποδημίας; Πρόγραμμα πλειστηριασμού; Αίτηση προσωπικής κράτησης; Επέμβαση Εισαγγελέα για καραμπινάτο χρηματισμό Πρωθυπουργού; Είναι να γελάει και το παρδαλό κατσίκι›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτι συμπληρωματικό γι αυτήν εδώ την υπόθεση; Εκτός βέβαια το ότι έχουμε διατάξει βίαια προσαγωγή των μαρτύρων που λείπουν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κρίνετε σκόπιμο σε αυτό το στάδιο να πείτε ποιες υποθέσεις θα γίνουν αύριο ώστε να ακουστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάποια έχουμε πει ειδικά για αύριο.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αύριο ξεκινάμε με την υπόθεση που έχει σειρά, δηλαδή την υπόθεση Παλαιοκρασσά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αύριο το πρωί ξεκινάμε με την υπόθεση Παλαιοκρασσά. Του κ. Παπαδημητρίου είπαμε όχι. Στη συνέχεια Βρανόπουλου και μετά πηγαίνει το MEGA CHANNEL το οποίο αρχίζει τώρα. Δεν είναι εδώ η Πολιτική Αγωγή του MEGA CHANNEL; Κάποιος έχει παρασταθεί. Ο 172 μάρτυρας Πολιτική Αγωγή. Μπορούμε να διαβάσουμε τα χαρτιά κι αν θέλουν βέβαια κάνουν τα σχόλιά τους μετά στα χαρτιά. Να μην χάνουμε χρόνο. Επομένως μπορούμε να διαβάσουμε έκθεση αυτοψίας και την προκήρυξη.

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Η Έκθεση αυτοψίας τις 16 Μαρτίου 1995 του Υπαστυνόμου Β΄ Γιώργου Αναστασίου και Υπαστυνόμου Παπαγεωργίου Φώτη του MEGA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή