Δίκη «17Ν» : Κατάθεση της μητέρας του Θάνου Αξαρλιάν

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 10:20
A- A A+

Συντετριμμένη κατέθεσε, το πρωΐ, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η Σταυρούλα Αξαρλιάν, μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη», κατά την επίθεση με ρουκέτα σε βάρος του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, τότε υπουργού Οικονομικών, στις 14 Ιουλίου του 1992.

Η κ. Αξαρλιάν κατέθεσε, ότι, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία είχε παρακαλέσει τους τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν στη μνήμη του παιδιού της, αλλά, όπως είπε, εκείνοι συνέχισαν.

«Περίμενα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν είχα μιλήσει ποτέ μου. Ο γιός μου ήταν ένα χαρισματικό παιδί, που θα προσέφερε στην κοινωνία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι αυτόν. Οταν σκοτώθηκε χάθηκε όλος ο κόσμος από μπροστά μου».

Η μάρτυρας υποστήριξε πως οι δράστες δε στόχευαν μόνο τον κ. Παλαιοκρασσά ή το γιό της, εκτοξεύοντας, όπως τόνισε, ρουκέτα στο Σύνταγμα, όπου πάντα υπάρχει κόσμος. Η κ. Αξαρλιάν, αφού κατέθεσε ότι ο γιός της, όπως έμαθε, δεν υπήρχε περίπτωση να ζήσει, πρόσθεσε :

«Οταν έγινε η κηδεία, το παιδί μου ήταν σα να κοιμόταν. Είχε θραύσματα από τη ρουκέτα στη δεξιά τυ πλευρά, η οποία είχε διαλυθεί». Η μάρτυρας είπε ότι δεν έχει πάρει αποζημίωση, αλλά μόνο μία σύνταξη και τόνισε πως «η μνήμη των ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν από τη «17 Νοέμβρη», δεν πρέπει να σβήσει ποτέ».

Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης, εξέφρασε τη λύπη του στη μάρτυρα και είπε ότι δεν προτίθεται να της υποβάλει ερωτήσεις.

Η κ. Αξαρλιάν απάντησε πως «τώρα είναι πολύ αργά» και πρόσθεσε : «Οταν εγώ τους παρακάλεσα να σταματήσουν, εκείνοι δεν το έκαναν». Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε το λόγο και είπε πως εκφράζει τη βαθιά του λύπη.

Η κ. Αξαρλιάν, πάντως, απευθυνόμενη στο δικαστήριο, τόνισε : «Δεν με ενδιαφέρει τι λένε. Για μένα δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι».

Ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη ενέργεια της οργάνωσης και ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη.

- Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου : Ποια είναι η θέση σας για αυτή την πράξη;

- Αλ. Γιωτόπουλος : Διαφωνώ, όπως με όλες τις πράξεις γιατί η χρησιμοποίηση βίας είναι αναντίστοιχη με το πολιτικό κλίμα.

Ο κ. Λάμπρου ζήτησε και από τον κατηγορούμενο Κώστα Τέλιο να πει αν συμμετείχε στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο κατηγορούμενος, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε:

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη συντριβή και οδύνη μου για το περιστατικό. Ημουν παρών με άλλους στην ενέργεια εκείνη και επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα στην απολογία μου».

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Παλαιοκρασσά.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή